Hayatımızda yeni bir işe başlamak yâda herhangi bir şeye adım atmak için tüm olgular, önemli ölçüde cesaretimize bağlı olarak gelişir. Cesur olan kişiler karar vermekte ve bir işe başlamakta fazla zorluk yaşamazlar. Kendilerine olan inançları ve cesaretleri sayesinde fazla düşünmeden karar vererek işe koyulurlar.
Peki! Cesaret göstermek ve bir işe başlamak, o işte başarılı olacağınız anlamına geliyor mu? Başarıya giden yol sadece cesaretten mi geçer ve sonuç almak için yeterli midir?
O zaman öncelikle şu soruları kendinize sormakla başlayın;
Neden herkes başarılı olamıyor?
Gerçek başarı nedir? Başarılı olmak için neler yapılması gerekir?
Başarı için çaba mı sarf etmek lazım? Yoksa şansa mı ihtiyaç var?
Yada başarı için cesur olmak yeterli midir?
Evet, başarıya giden yol nedir? İşte bizimde cevabını aradığımız soru bu.
Başarı kişinin kendi içindeki mücadele gücünü ortaya çıkarması, belirlediği hedefe ulaşma ve bunun sonucunda maddi yada manevi ödülü elde edilmesidir. Başarı, kazanç ve hedefe ulaşarak, istediğimizi yapmak ve elde etme çabasıdır.
Öyleyse başarıyı nasıl yakalarız?
Başarılı olmuş tüm insanların hayatını incelediğinizde, öncelikle bu başarıların şans ile yakından uzaktan alakası olmadığını göreceksiniz.
Başarıda ilk şart; istek olmalıdır. Ben bunu yapmak istiyorum diyebilmeli kişi. Zorlama ve baskı ile bir işi yaptırabilirsiniz ama kişideki isteksiz durum ve zorlama neticesinde başarı elde edilmesi çok zor. İstek olmadan; bir öğrenciyi ders çalıştırmaya, personele iş yaptırmaya yada bir futbolcuya futbol oynattırmayı verim alacak şekilde yaptıramazsınız.
Unutmayın istek yoksa inançta yoktur. İnanç yoksa cesaret yoktur. Sonuç olarak başarıda olmayacaktır.
Başarıda ikinci şart; bilgi birikimi olmalıdır. İnsanın başarısı için gereken bilgi birikimi başka deyişle donanımı kazanması gerekir. Donanım, beceri kazanma, uygun davranışlar sergileme, tutum ve davranışların belirleyicisidir. Bir işin nasıl yapılacağını, nasıl bir yöntem izleyeceğinizi sahip olduğunuz donanım gösterecektir.
Eğer ciddi bir donanımınız yoksa bir işe başlama cesaretinizde büyük ihtimal olmayacaktır.
Başarıda üçün şart; yetenek ve performans gücü. Bir işte isteğiniz olabilir, donanımınızda yeterli düzeyde olabilir bu sizin başarılı olmanız için yeterli değildir, yapabilme yani performansınız yeteri seviyeye çıkması gerekir başarılı bir sonuç elde etmeniz için.
Başarıda dördüncü şart; kendini ve yaptığı işi yorumlama ve değerlendirebilme’dir. Kendini ve yaptığı iş durumunu, yorumlayamayıp değerlendiremeyen kişi, ne donanımını kavrayabilir, ne de yapabilme gücünü ölçebilir. Eğer kendinizi değerlendirme yetiniz yoksa özgüven sorunu yaşamaya başlarsınız ve cesaretinizi yitirirsiniz.
Başarıda beşinci şart; Bir işi yorumlayıp, değerlendirdikten sonra onu düzeltebilme. Eksiklikleri görüp düzeltebilme ve diğer olumsuz faktörleri göz ardı etmeden olumlu bir şekil’e dönüştürebilme yeteneğinizin olması gerekir.
Yukarıda saydığımız beş faktörde aslında, bir trenin vagonları gibi birbirine bağımlı parçalardan oluşan bir bütündürler. Trende bir vagonun arızalanması diğer vagonları nasıl olumsuz etkiliyorsa; istek, birikim, performans, değerlendirme ve düzeltme de başarıda aynı şekilde aksamalara yol açmaktadır.
Sonuç olarak cesaretiniz yoksa bir işe başlama olasılığınız çok çok az, cesaretini yoksa istek ve inançlarınız yok denecek kadar az olur, cesaretiniz yoksa sağlıklı bir performans ve değerlendirmeden yoksun kalırsınız, cesaretiniz yoksa eksikliklerinizi görebilme ve onları düzeltme cesareti göstermezsiniz.
Kısacası cesaretiniz yoksa başarılı olma olasılığınız yok denecek kadar azdır. Ama cesarette tek başına başarılı olmanız için yeterli değildir. Cesareti yukarıda saydığımız; istek, birikim, performans, değerlendirme ve düzeltme olgularını harekete geçiren en önemli etmendir.
Goethe’nin dediği gibi, Mal kaybeden bir şey kaybetmemiştir. Onurunu kaybeden çok şey kaybetmiştir. Cesaretini kaybeden her şeyini kaybetmiştir. Cesaretiniz yoksa hayatta hiçbir başarınız olmayacaktır ama cesaretiniz varsa başarı için yola çıkmışsınız demektir.
Anahtar Kelimeler: Cesaret , Başarı , Başarıyı Giden Yol , Başarılı Olmanın Yolları , Başarı ve Cesaret