Tıp mühendisliği bölümü, tıp ve sağlık sektöründe kullanılan tüm malzeme, sistem, yapay organ , sağlık teknolojileri ile ilgili cihazların üretilmesi ve geliştirilmesi için yetkin ve bilgili kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Peki, Tıp mühendisliği nedir? Kimler Tıp mühendisi olabilir? İş bulma olanakları nasıldır? Görevi, eğitim, kariyer ve 2023 maaşı ne kadar? İşte, tüm detaylar.
Tıp mühendisliği bölümü nedir?
Tıp Mühendisliği, tıp sektöründe kullanılan malzeme, cihaz, yapay organ, sistem ve teknolojilerin tasarımı, üretimi ve bakımı ile ilgilenen multidisipliner bir çalışmadır. Tıp Mühendisliği, tıp, biyoloji, fizik, kimya ve mekanik, elektrik ve bilişim dahil olmak üzere çeşitli mühendislik alanları ile birlikte çalışan disiplinler arası bir alandır.
Tıp Mühendisliğinin amacı, sağlık sektörünün karşılaştığı sorunlar için tanı, tedavi ve araştırmada kullanılan araçların ve biyomalzemelerin geliştirilmesi, üretimi ve verimli kullanımına odaklanmaktır.
Tıp Mühendisliği Dersleri
Tıp mühendisliği, Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitim verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Yalnızca sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Bu bölümde öne çıkan dersler aşağıdaki gibidir.
- İnsan Anatomisi,
- Biyomedikal,
- Tıbbı Terminoloji,
- İnsan Fizyolojisi,
- Biyokimya ve Cihazları,
- Cihaz ve Ölçüm,
- Tıbbı Biyotik,
- Genetik,
- Klinik Mühendisliği,
- Tıbbi Biyoloji,
- Biyo Materyaller,
- Tıbbi Cihaz ve Sistem Tasarımı,
- Tıbbi Görüntüleme Yöntemleri
Tıp Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?
Tıp mühendisliğinin amacı, sağlık sektöründe verimli kullanılan ve sağlık sektöründeki hastalıkların teşhisinde kolaylaştıran cihazlar geliştiren, tasarlayan kişiler yetiştirmektir. Tıp mühendisleri özellikle hastalıkların tedavisinin yapılması için yeni teknik ve cihazların tasarlanması için önemli bir role sahiptir. Bu nedenle tıp mühendisliği bölümü mezunları doğrudan sağlık sektöründe iş bulmakta ve bu sektör içerisinde farklı departmanlarda çalışmaktadır. Özellikle sağlık sektörüne tüm cihazlar ve sistemleri sunan sektörlerde tıp mühendisleri görev alırlar.
Tıp Mühendisliği Bölümü İş İmkanları
Tıp mühendisliği bölümü, ülkemizde her ne kadar yeni başlayan bir meslek gibi görülüyor olsa da özellikle sağlık sektörünün gelişmesi ile beraber ihtiyaç duyulan mesleklerden birisidir. Özellikle sağlık sektörü içerisinde teknolojik gelişmeler, cihazların geliştirilmesi ve sistemlerin artırılması ile ilgili çalışmaların tamamı tıp mühendisliği bölümü mezunları tarafından yapılmaktadır.
Tüm bu sebeplerden ötürü yeni bir bölüm olmasına rağmen tıp mühendisliği bölümünün iş olanakları oldukça fazladır. Tıp mühendisleri mezun olduktan itibaren ilaç şirketlerinde, devlet ve özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında, diyaliz ve tıbbi görüntüleme cihazlarını üreten firmalarda, vücut implantları ile ilgili üretim tesislerinde ya da radyoterapi sistemleri ile ilgili firmalarda iş bulabilirler. Devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişiler ise kamu personeli seçme sınavına girerek aldıkları puana göre herhangi bir devlet kurumunda işe başlayabilirler.
Tıp Mühendisleri;
- Vücut İmplantları Üretim Tesislerinde,
- Tıbbi Görüntüleme Cihazları Üreten Firmalarda,
- Diyaliz Makineleri Üretim Tesislerinde,
- Kalp Pili ve Elektrod Üreten Firmalarda,
- Radyodiagnostik ve Radyoterapi Sistemleri Üreten Firmalar
- İlaç Şirketlerinde,
- Özel ve Devlet Hastanelerinde
- İstihdam olanaklarından faydalanabilirler.
Tüm bu iş olanaklarından devlet kurum ve kuruluşlarında çalışabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri puan belirleyici olacaktır.
Tıp Mühendisliği Eğitim Süresi
Tıp mühendisliği bölümünü tercih eden öğrenciler öncelikle üniversitelerin mühendislik bölümlerinde öğrenim göreceklerdir. Mühendislik fakültesi kapsamında eğitim veren tıp mühendisliği, 4 yıllık lisans programına sahiptir. Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eden tıp mühendisliği 4 yıllık lisans eğitimi sonunda öğrencilere mezunu etmektedir. Bu süreç boyunca öğrencilerin bazı teorik ve pratik dersleri alması zorunlu tutulur.
Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için 2 yaz dönemi boyunca staj yapmak da zorunlu tutulmaktadır. Bu bölümde okumayıp başka bölümde olanlarda gerekli eğitimleri alarak Tıp Mühendisi unvanını kazanabilmektedir.
Tıp Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?
Karabük Üniversitesi: KARABÜK / Ücretsiz / Birinci Öğretim.
Şuan Türkiye’de Tıp Mühendisliği bölümü sadece Karabük Üniversitesinde mevcuttur.
2023 Tıp Mühendisi maaşları
Kamuda Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 15.000-18.000 TL arası
Kamuda 5 yıllık Mühendis Maaşı: 16.000 TL -19.000 TL arası
Kamuda 10 yıllık Mühendis Maaşı: 17.000 TL -20.000 TL arası
Kamuda 15 yıllık Mühendis Maaşı: 17.500 TL -20.500 TL arası
Kamuda 20 yıllık Mühendis Maaşı: 18.000 TL – 21.000 TL arası
Kamuda 25 yıllık Mühendis Maaşı: 20.000 – 23.000 TL arası
Yurtdışında 2023 Tıp Mühendisi maaşları
İngiltere: 30.000 Euro ve 40.000 Euro arası
Almanya: 48.000 Euro ve 70.000 Euro arası
Avustralya: 70.000 Euro ve 100.000 Euro arası
Kanada: 60.000 Euro ve 90.000 Euro arası
Anahtar Kelimeler: Tıp Mühendisi , Tıp Mühendisliği , Kamu , Özel , Yurt Dışı , İş İlanları , Nedir , Kim Olabilir , Alımı , 2023 Yılı , Maaşı , Maaşları , Atama , Puanları , Bölümleri , Dersleri , En İyi , Üniversite , Fakülte , Staj , İş İmkanları , Çalışma Alanları , Geleceği , Askeri , Kariyer , Adli Tıp Mühendisi , Ne Yapar , Sıralaması , Nerede Çalışır , Ne İş Yapar , Yök Atlas