İşsizliğin yaşanmadığı sektör olarak bilinen sağlık-tıp sektöründe, nitelikli çalışana duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Özel sağlık sektörü, başta hemşire olmak üzere acil tıp teknisyeni, anestezi ve reanimasyon uzmanı, radyoloji teknisyeni gibi pozisyonları doldurmakta zorluk yaşıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre yaklaşık 128 bini hekim, 152 bini hemşire olmak üzere 600 bine yakın kişi çalışıyor. Bunların içinde ebe sayısı 52 bin, diş hekimi sayısı ise 21 bin. Sağlık personelinin yanısıra sektörde hastane yöneticileri ile satış ve pazarlama uzman ve yöneticilerine de yoğun talep var.
ACİL TIP TEKNİSYENİ ÖNCELİKLİ
Verilerine göre son 1 yılda, bir önceki yıla göre şu pozisyonlara talep arttı:
- Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı
- Hemşire
- Eğitim Hemşiresi
- Yoğun Bakım Hemşiresi
- Acil Tıp Teknisyeni
- Radyoloji Teknisyeni
Hemşirelerin devlet kuruluşlarındaki nispeten hafif çalışma şartları nedeniyle özel sektörde kalmayı tercih etmemesi bilinen bir gerçek. Diğer pozisyonlardaki artışların sebeplerini sorduğumuz HRH Kurumsal Gelişim Çözümleri Kurucusu ve Genel Müdürü Zeynep Erkek, acil tıp teknisyeni ihtiyacındaki artışı, öncelikle hemşire yetersizliğine bağlıyor ve özel kuruluşlarının bu kişileri hemşirelerin yerine almak zorunda kaldıklarını söylüyor. Mobil sağlık hizmetlerinin artması da talebi artırıyor.
EĞİTİM HEMŞİRESİ YETERSİZ
İşe başlayan yeni mezun hemşirelerin hem iş başında hem de sınıf içinde eğitime çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Zeynep Erkek, tıbbi hataları azaltmak ve hemşirelik bakım kalitesini arttırmak için büyük kurumların oldukça geniş kadrolu hemşirelik eğitim bölümleri olduğunu, küçük kurumların da en az bir eğitim hemşiresi işe aldığını belirtiyor. Hasta eğitimleri için de eğitim hemşireleri istihdam ediliyor.
İlaç şirketleri de ilaçlarını uygulayacak hemşirelerin eğitimi için eğitim hemşiresi işe alıyor. Yoğun bakımda ve ameliyathanelerde kritik önemi olan anestezi ve reanimasyon uzmanlarına talebin artmasında ise en önemli etken hastanelerdeki ameliyat sayısının artması. Sayı ve kalite olarak yetersiz kalan işgücü, bütün özel kuruluşların ortak sorunu.
Sağlık sektöründe insan kaynakları açısından en sık yaşanılan sorun da nitelikli çalışan devir oranının yüksekliği. KPSS sonucunda sağlık çalışanları atamalar nedeni ile işyerlerinden ayrılıyor.
En çok aranan 10 sağlık çalışanı şöyle:
1-Hemşire2-Eğitim Hemşiresi3-Hasta Danışmanı4-Satış Temsilcisi5-Ameliyathane Hemşiresi6-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı7-Acil Tıp Teknisyeni8- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı9-Diş Hekimi10-Ebe
Yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: Sağlık , Sağlık Sektörü , Sağlık Çalışanları , İşsizliğin Olmadığı Meslekler , İş İmkanı Yüksek Meslekler , Meslek , İş