Hayvanları seviyor musun? Hem onlarla eğlenceli bir yaşam sürdürürken hemde kariyer ve para kazanmayı düşündün mü? Günlerinizi kürklü dostlarınızla istediğiniz gibi yaşamaya ne dersiniz. Sevdiğiniz hayvanlarla kariyer yapmak isterseniz birçok seçeneğiniz vardır. Tabi bunları keşfetmek için zaman ayırmanız ve araştırma yapmanız lazım. Sorumlulukları, eğitimleri ve bu işte kazanç elde etmek açısından her biri birbirinden çok farklıdırlar. Biri sizin için iyi bir seçenek olmasada diğeri sizin için iyi bir seçenek olabilir. Biz de nkariyer olarak hayvanseverlerin yapabileceği meslekleri araştırdık ve sizler için bir arada derledik. İşte, hayvanseverler için en güzel 7 meslek önerisi…
Veterinerlik
Hayvansever mesleği denince şüphesiz akla ilk gelen meslek veterinerliktir. Veteriner olmak için veterinerlik bölümünü okumanız lazım. Mesleğin eğitimi üniversitelerin Veteriner Fakülteleri, “Veteriner” bölümünde verilmekte ve süresi de 5 yıldır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Veteriner Hekim” lisans diploması verilmektedir.
Peki, veteriner ne iş yapar; Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve (zoonozlarla) hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, bunların insan sağlığındaki yeri konularında çalışmalar yapan kişidir.
Veteriner olmak isteyenlerin bu özelliklere sahip olması çok önemli
- İnceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen,
- Fen bilimlerine özellikle biyolojiye ve kimyaya ilgi duyan,
- Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan,
- Çabuk ve doğru karar verebilen,
- Sabırlı, dikkatli, düzenli,
- Sorumluluk sahibi
Çalışma ortamı ve koşulları; Veteriner Hekimler ayakta, oturarak, eğilerek, diz çökerek vb. çalışabilirler. Büroda çalıştığı gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkların görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda kalabilir. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup, havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca tepme, düşme, ısırma, tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadır. Veteriner hekim normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir. Çalışırken iş elbisesi (önlük) giyer, eldiven ve maske kullanır.
Kümes hayvanları yetiştiriciliği teknikeri
Başta tavuk olmak üzere hindi, kaz, ördek, deve kuşu, bıldırcın, güvercin, sülün, keklik ve süs kuşları gibi kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan işletmelerinde üretim, laboratuvar ve kesim aşamasında çalışır.
Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Teknikeri olmak isteyenlerin bu özelliklere sahip olması çok önemli
- Ticarete ilgi duyan,
- Hem açık hem de kapalı havada çalışmaktan hoşlanan,
- Kirli ve pis kokulu ortamlarda bulunmaktan rahatsızlık duymayan,
- Gece ve hafta sonu çalışabilen,
- Hayvan yetiştirme konusuna ilgi duyan,
- Tedbirli ve düzenli,
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği" bölümlerinde verilmektedir. Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Ayrıca 2 yılda toplam 40 iş günü staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği önlisans diploması verilir.
Çalışma ortamı ve koşulları; Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Teknikeri çiftliklerde, hayvan barınakları, hayvan pazarları, yem hazırlama üniteleri ve mandıralarda çalışırlar. Genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) ve kuş gribi hastalığına yakalanma riski vardır. Bunun için gerekli önlemler alınarak çalışılır. Çalışma ortamı kirli ve pis kokulu olabilir. Hayvan ve yem temini, satışı veya işletmedeki iş durumuna göre pazarlama işlerinde çalışıldığında seyahat etmek gerekebilir. Çalışmaları sırasında; ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, işçiler, iş sahibi kimselerle iletişim halindedirler.
Süt ve Besi Hayvancılığı Teknikeri
Küçükbaş ve büyükbaş çiftlik hayvanları (inek, koyun, keçi vb.) yetiştirip bu hayvanlardan kaliteli ve verimli süt, et, yapağı vb. üretmek için gerekli bilgi ve beceri ile hayvanlardan elde edilen ürünlerin kontrolü, saklanması, pazara hazırlanması hakkında gerekli donanıma sahip kişilerdirler.
Küçükbaş ve büyükbaş çiftlik hayvanları (inek, koyun, keçi vb.) yetiştirip bu hayvanlardan kaliteli ve verimli süt, et, yapağı vb. üretmek için gerekli bilgi ve beceri ile hayvanlardan elde edilen ürünlerin kontrolü, saklanması, pazara hazırlanması hakkında gerekli donanıma sahip kişidir. Eğitim süresi ön lisans düzeyinde iki yıldır ve 45 günlük staj zorunluluğu vardır. Meslek eğitimini bitirenlere “Süt ve Besi Hayvancılığı” ön lisans diploması verilmektedir.
Süt ve besi hayvancılığı teknikeri olmak isteyenlerin bu özelliklere sahip olması çok önemli
- Hayvanları seven,
- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- Hayvan yetiştirmeye ilgi duyan,
- Açık havada çalışmaya yatkın,
- Kirli ve pis kokulu ortamlarda bulunmaktan rahatsızlık duymayan.
Çalışma ortamı ve koşulları; Kanatlı işletmeleri haricinde genellikle açık alanda, iklim şartlarına göre soğuk, ıslak, çamur, dışkı vb. kirler yerlerde çalışırlar. Ayrıca Süt ve Besi Hayvancılığı Teknikerleri çiftliklerde, hayvan barınakları, hayvan pazarı, yem hazırlama üniteleri ve mandırada çalışırlar.
Zoolog
Hayvanların anatomik ve fizyolojik özelliklerini inceleyen ve onları özelliklerine göre sınıflandıran, çeşitli etmenlerin hayvanlar üzerindeki etkisini araştıran kişidir.
Ülkemizde zooloji alanındaki eğitim; lise mezunlarının Fen Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji bölümünde 4 yıllık lisans eğitiminde Zooloji anabilim dalını seçerek, sonrasında da bu alanda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıklarında, zoolog olabilmektedirler. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Zoolog Yüksek Lisans Diploması" verilmektedir.
Zoolog olmak isteyenlerin bu özelliklere sahip olması çok önemli
- Doğayı seven, canlılarla uğraşmaktan hoşlanan,
- Meraklı ve iyi bir gözlemci,
- Fen bilimlerine özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- Sabırlı, araştırmacı ve bilimsel meraka sahip.
Çalışma ortamı ve koşulları; Zoologlar laboratuvar ve açık havada çalışmalarını yürütürler. Laboratuvarlarda çalışma ortamı sıcak, hava çeşitli kimyasal maddelerin kokusuyla yüklüdür. Açık havada ise çalışma ortamı o anda bulunulan araziye göre değişmektedir. Zoologlar çalışırken biyologlarla, ziraat mühendisleriyle, veteriner hekimlerle, kimyagerlerle ve kimya mühendisleri ile iletişim halindedirler.
Herhangi bir üniversitede okumadan yapabileceğiniz hayvansever iş ve meslekler
Hayvan Kuaförü
Evet hem eğlenceli hemde hayvanseverler için harika bir iş fikri. Düşünsenize sevdiğin hayvanların hem kuaförlüğünü yapacaksınız hemde o işten para kazanacaksınız. Günümüzde genel olarak bir çok hayvanseverin çalıştığını düşünecek olursak, evcil hayvanlarının bakımlarını yapmak da bu kuaförlere kalıyor. Onların yıkanması, tüylerinin temizlenmesi ve kesilmesi, tırnaklarına bakılması gibi işlerle ilgilenebilirsiniz. Bu işin maddi anlamda da tatmin edici bir kazancı vardır.
Evcil Hayvan Bakıcısı
Son yıllarda yaygınlaşan ve meslek haline gelen bir alan. Hayvanseverler açısından eğlenceli bir meslek olan evcil hayvan bakıcılığı, evinde evcil havyan bakmak isteyen ama işinden dolayı bunu yapmanın mümkün olmadığı hayvansever çalışanlara yardımcı olmak için bakıcılık yapabilirsiniz. Bu sayede de evcil hayvanlar çalışan sahipleri yüzünden mağdur olmamış olur hem de siz eğlenerek para kazanmış olursunuz.
Evcil hayvan butikciliği yada otelciliği
Evet çok tuhafınıza gidebilir ama bir çok ülkede olduğu gibi artık Türkiye’de de evcil hayvanlara özgü pansiyon ve oteller mevcut. Özellikle çalışan ve sık sık seyahat eden yada tatillere giden hayvanseverler gözleri arkada kalmayacak kadar lüks ve kaliteli pansiyon ve oteller mevcut. Geniş bir araziye yayılan, yeşillikler içinde, havuzlu büyük köpek otelleri de var, daha küçük, ev sıcaklığını sunan butik pansiyonlar da... Üstelik bunların birçoğunda kamera sistemi de mevcut. İnternet üzerinden istediğinizde izleyebiliyorsunuz.
Özellikle iş kurmak isteyen girişimci hayvenseverler için çok kazançlı ve eğlenceli bir iş. Hem eğlenmek hemde para kazanmak en güzel iş.
Anahtar Kelimeler: Hayvansever , Meslek , Oteller , Evler , Butikler