Bireyleri; hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir.
Meslek Ana Grubu | Profesyonel Meslek Mensupları |
Meslek Alt Ana Grubu | Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları |
Meslek Grubu | Hemşirelik Ve Ebelik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları |
Meslek Birim Grubu | Hemşirelik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi | Ortaöğretim (Lise ve Dengi) |
Meslek Tanımı
Bireyleri; hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir
Görev ve İşlem Basamakları
emşire (Genel) :işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Hasta, özürlü ve yeni doğan bebeklere doktorların denetimi ve gözetiminde hemşirelik hizmetleri götürüp, tedavilerinde yardımcı olmak,
b) İlaçları temin edip, enjeksiyon yapmak,
c) Ameliyat yaralarına bandaj sararak, sarılmış bandajları değiştirmek,
d) Hastaların genel durumları hakkında rapor tutmak,
e) Vücut ısısını ölçmek ve kaydetmek,
f) Kalp atışları ve solunum oranını ölçmek,
g) Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapmak,
h) Ameliyat ve tedavi işlemlerinin yapılmasında doktora yardımcı olmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Hemşirelik mezunlarının görevleri, çalışabileceği alanlar ve iş bulma imkanı
Görevleri:
-Her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirler ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.
-Verilen hemşirelik bakımının kalitesini ve sonuçlarını değerlendirir, hizmet sunumunda bu sonuçlardan yararlanarak gerekli iyileştirmeleri yapar ve sonuçları ilgili birime iletir.
-Tıbbî tanı ve tedavi planının uygulanmasında; hekim tarafından, acil durumlar dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygular, hastada beklenmeyen veya ani gelişen durumlar ile acil uygulanması gereken tanı ve tedavi planlarında müdavi hekimin şifahi tıbbi istemini kabul eder. Bu süreçte hasta ve çalışan güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır.
-Hastaya lüzumu halinde uygulanmak üzere hekim tarafından reçete edilen tıbbî talepleri bilimsel esaslara göre belirlenen sağlık bakım, tanı ve tedavi protokolleri doğrultusunda yerine getirir.
-Tıbbi tanı ve tedavi işlemlerinin hizmetten faydalanana zarar vereceğini öngördüğü durumlarda, müdavi hekim ile durumu görüşür, hekim işlemin uygulanmasında ısrar ederse durumu kayıt altına alarak hekimin yazılı talebi üzerine söz konusu işlemi uygular.
-Tıbbî tanı ve tedavi girişimlerinin hasta üzerindeki etkilerini izler, istenmeyen durumların oluşması halinde gerekli kayıtları tutarak hekime bildirir ve gerekli önlemleri alır.
-Görevi teslim alacak hemşire gelmeden ve gerekli bilgiyi hasta başında sözlü ve yazılı olarak teslim etmeden ve doğal afet, toplu kazalar gibi olağanüstü durumlarda ise hemşireye olan ihtiyaç ortadan kalkmadan kurumdan ayrılamaz.
-Hemşirelikle ilgili eğitim, danışmanlık, araştırma faaliyetlerini yürütür. Mesleği ile ilgili bilimsel etkinliklere katılır. Toplumun, öğrenci hemşirelerin, sağlık çalışanlarının ve adaylarının eğitimine destek verir ve katkıda bulunur.
-Sağlık hizmetlerinin verildiği tüm alanlarda etkin bir şekilde görev alır, oluşturulan sağlık politikalarının yürütülmesinde, mevzuat çerçevesinde karar mekanizmalarına katılır.
-Hizmet sunumunda, hizmetten faydalananların bireysel farklılıklarını kabul ederek, insan onurunu, mahremiyetini ve kültürel değerlerini azami ölçüde göz önünde bulundurur.
-Tüm uygulamalarını kayıt altına alır.
Mesleğin gerektirdiği genel özellikler
Hemşire olmak isteyenlerin;
- Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
- Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını ve davranışlarını anlayabilen,
- Sorumluluk duygusu yüksek,
- Çabuk ve doğru karar verebilen,
- Tedbirli, tertipli,
- Şefkatli,
- Soğukkanlı
kimseler olmaları gerekir.
Meslekten Beklentiler
Maaş Durumu |
- Kamuda çalışan bir hemşire –Lisans mezunu- maaşı Temmuz 2018 son zamlar ile birlikte derecesi 5/1 olmak üzere 4.124 TL’ye çıkmıştır. Aslında hemşirelik ile alakalı maaş rakamları vermek çokta sağlıklı değildir. Çünkü bir çok hastane de döner sermaye vardır ve buda hastaneden hastaneye yada sağlık kuruluşuna göre değişiklik göstermektedir. - İkinci bir durumda özel hastaneler de çalışan hemşirelerin maaş durumu, buda hastane ve tecrübeye göre değişim göstermektedir. - Son yıllarda çok fazla alımın yapıldı alanlardan biri de sözleşmeli olarak Üniversite Hastaneleri oldu. Sözleşmeli hemşire maaşı 2018 yılı için 2.339 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra hemşireler aylık 800 TL ile 950 TL arasında döner sermaye ücreti almaktadır. Son olarak da sözleşmeli hemşireler aylık olarak 850 TL civarında performans ücreti almaktadır. Yapılan ek mesaiye göre de mesai ödemesi yapılmaktadır. Toplamda Eğitim ve Araştırma Hastanesinde veya devlet hastanelerinde 2018 yılında yeni başlayan " sözleşmeli hemşire maaşı 3750 TL ile 4150 TL " arasında değişmektedir. Burada üniversiteler arasında 200 ile 300 TL arasında farklar oluşabilmektedir. |
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları |
- Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastaneler, devlet hastaneleri, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastaneler, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlar ile pansiyonlu okullarda, dispanserler, özel sağlık kurumları, çeşitli kurumlar bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar. - Meslekte işsiz kalma durumu hemen hemen yok denecek kadar azdır. Sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır. - Teknolojik ilerleme, sağlık konusunda halkın bilinçlenmesi sağlık hizmeti talebini artırmıştır. Buna paralel olarak devletin desteklediği sağlık kuruluşlarının sayısının artması, diğer taraftan özel hastanelerin giderek yaygınlaşması bu meslek elemanının çalışma alanını genişletmiştir. |
Mesleki Eğitimin Verildiği Yerler, Süre ve içeriği |
Üniversitelere bağlı, “Hemşirelik Yüksekokulları” ile “Sağlık Yüksekokulları”nın “Hemşirelik” programında ve “Sağlık Bilimleri Fakülteleri”nin “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” programlarında verilmektedir. Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Hemşirelik eğitiminde dersler teorik ve klinik eğitimi kapsar. Eğitimleri süresince; - Hemşirelik mesleğinin tarihçesini, - İnsan yapısı ve fonksiyonları, mikrop ve parazitler, sterilizasyon ve dezenfeksiyon önlemleri uygulamasını ve bağışıklığını, - İlaçları, ilaçların etki ve yan etkilerini, ilaçların korunması ve uygulanmasını, - Mesleği uygularken insan davranışlarının sebeplerini, hasta bakımındaki yerini, insan ilişkilerini, - Bulaşıcı hastalıkların, bulaşma ve yayılma yolları ile alınacak tedbirleri, - Sağlık hizmetlerinde eğitim ve eğitim programlarının hazırlanması, uygun eğitim araçlarının seçimini, - İlkyardım, temel hasta bakımı ilke ve yöntemlerini, bunların hastaya uygulanmasını, - Dahiliye hastalarının bakım ilkelerini, cerrahi müdahale gerektiren hastaların bakımını, - Çocuk hastalıklarının bakım ilkeleri ve uygulamasını, - Doğum ve aile planlamasını, - Akıl sağlığı ve hastalıklarını, hastaların özelliklerine göre gerekli bakımı, - Sağlık hizmetleri ile ilgili istatistiki bilgi toplama ve değerlendirme yöntem ve uygulamalarını öğrenirler. |
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları |
Yüksek öğretim kurumlarındaki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak. - Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. |
Çalışma Ortamı ve Koşulları | Hemşireler resmi veya özel hastanelerde, dispanserler ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Hemşireler çalışırken hastalarla, hasta yakınlarıyla, doktorlarla ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir. Görev yaptığı sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadır. |
Meslekte Yükselme/Kariyer İmkanı |
Mesleki eğitimde ilerleme Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler. İş hayatında ilerleme Eğitimlerini başarı ile tamamlayarak hemşire olarak göreve başlayanlar, zaman içerisinde sorumlu hemşire ve başhemşireliğe ve Uzman Hemşire ‘liğe yükselebilirler. Başhemşire olabilmek için hemşirelikte en az lisans eğitimine sahip olmak gerekir. Ancak kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir. Lisans mezunu hemşirelerden; yurt içinde hemşirelik anabilim dallarında ve bunların altında açılan lisansüstü eğitim programlarından mezun olanlar ve yurtdışında bu programlardan mezun olup, diplomalarının denklikleri onaylanan ve diplomaları Bakanlıkça tescil edilen hemşireler alanlarında uzman hemşire olarak çalışırlar. Sorumlu hemşire yatan hasta üniteleri/klinikleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde başhemşireye karşı sorumlu olup, öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler, yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları arasından başhemşire tarafından görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir. Sorumlu hemşire görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapar. |
Benzer meslekler | - Sağlık Memuru, - Ebe, - Eczacı. |
Anahtar Kelimeler: Hemşire , Maaş , Görev , Sağlık , Üniversite