Hem böyle harika bir mesleğe sahibi olmak hemde kişileri mutsuz eden kilolarından kurtulmaları ve daha sağlıklı beslenmeleri için inancınızı yükselmeye ihtiyacınız var sanırım. O zaman bu röportajı mutlaka sonuna kadar okuyun. Diyetisyen Halime Kazmacı’ya diyetisyenlik mesleği hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorduk ve kendisi de sorduğumuz soruları, üstün bilgisi ve tecrübesiyle cevapladı. İşte, büyük bir keyifle gerçekleştirdiğimiz o harika röportaj :)
Mesleğinizin tanımı - Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Diyetisyen
İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için kişiye özgü beslenme programları hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa ve hijyene uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren kişidir.
Görevleri:
- Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler, gerekli kontrolleri sağlar.
- Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
- Besin analizlerini yapar,
- Diyet ürünleri geliştirir,
- Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık durumlarına uygun diyetleri planlar,
- Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar.
- Besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, saklanması ilkelerini belirler ve uygulanmasını sağlar,
- Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitir,
- Eğitim materyallerini hazırlar.
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Mesleğimi seçmemde temel faktör insanlara faydalı olma isteğim ve diyetisyen olmamın karakterimle çok iyi örtüşüyor olmasıdır.
Dünya genelinde Obezite hızla artıyor ve malum Türkiye’de de bu hızlı artışın en çok olduğu ülkelerden biri. Bunun için ne gibi çalışmalar ya da önlemler alınmalıdır?
Yapılan çalışmalar Türkiye’nin Avrupa’da Obezitenin en hızlı artış gösteren ülkesi konumunda olduğunu göstermektedir. Obezitenin önlenmesi için öncelikle eğitimin şart olduğunu düşünüyorum. Temelde ilkokuldan başlayarak doğru beslemenin anlatılması ve hareketli bir yaşam planının uygulanmasının yerinde olacağı görüşündeyim. Diyet programlarının oluşturulması için diyetisyen desteği yeterli olurken spor konusunda öğretmenlerimize vazife düştüğünü düşünmekteyim. Bireylere nasıl ki çeşitli ödevler verilip başarılı olmaları bekleniyor ise aynen öyle de hareket etkinlikleri planlanıp gözlemler ile bu egzersizlerin takibinin yapılması gerçekçi bir çözüm sunacaktır. Ayrıca okul kantinlerinde sağlıklı gıdalara yer verilmesi çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesinde ciddi bir rol oynayacaktır.
Obezitenin önlenmesi için toplumsal boyutta önlemler almak gerektiğini düşünüyorum. Örneğin her sağlık ocağında en az 1 diyetisyenin bulunması bireylerin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacaktır. Yine bireylerin özgürce hareket edebilecekleri spor faaliyetlerine açık alanların arttırılması egzersiz yapma imkanını arttıracaktır.
Obezitenin artması, Diyetisyenlik Mesleği’ni nasıl etkilemekte ve bu alanda istihdam artışı bekliyor musunuz?
Obezitenin artması diyetisyenlerimize olan ihtiyacı arttırmaktadır. Ben mesleğimizin önünün açık olduğu kanaatindeyim. Sadece kilo vermek için değil sağlıklı beslenmek anlamında da diyetisyenlerimize ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlıklı beslenme yaşamın her alanında önemlidir ve bu konunun uzmanı olan diyetisyenlerimize olan ihtiyaç oldukça önem arz etmektedir.
Özellikle Amerika’da yaygınlaşmaya başlayan ve birçok dünya ülkesinde de yayılmaya başlanan; diyet ofisleri, diyet Restoranları, diyet kafeleri vb. yeni girişimlerin açılması konusunda düşünceleriniz nelerdir? Türkiye’de bu girişimlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Kesinlikle çok faydalı görüyorum. Öncelikle diyet ofislerinden bahsetmek gerekirse bireylerin beslenme programlarını alanında uzman diyetisyenler ile planlayabilmeleri oldukça iyi bir imkan. Diyet restoranları konusuna gelirsek; her ne kadar sağlıklı restoranların fiyatları standart restoranlara kıyasla biraz daha yüksek olsa da en azından maddi olanakları olan bireylere hitap eden sağlıklı yiyecek alternatifleri sundukları bir gerçek! Bence zamanla sayılarında artışın olması rekabeti ve uygun fiyatı da beraberinde getirecektir.
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Mesleğin güzel yönü çok sayıda karakter ve beslenme kültürü tanıyor olabilmeniz. En iyi yönlerinden bir diğeri ise sürekli araştırmanız ve kendinizi geliştirme çabasında olmanız. Bilim o kadar değişken ve öyle renkli bir dünya ki beslenme bu dünyanın adeta merkezinde. Beslenme konusunda yapılan araştırmaları takip etmek inanılmaz keyifli. Ayrıca çok iyi serolojik sonuçlar elde edebilmek, danışanların hayatına dokunabilmek oldukça tatmin edici. Hele ki bir kişinin sağlıklı beslenmeyi benimseyerek yaşadığı o inanılmaz değişime katkıda bulunabiliyorsanız ne mutlu size!
Zor yönü ise mesleğinizi aşkla yapıyor iseniz başarının kaçınılmaz olması ve bu yoğun danışan talebinin beraberinde tatlı yorgunluklar getirebilmesidir.
İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?
İşimin en sevdiğim tarafı bana güvenen insanlara çok kısa sürelerde harika değişimler yaşatabilmek ve bu değişimi hep bilimle desteklemek!
Bize mesleğinizde 1 iş gününüzü anlatır mısınız?
Öncelikle güne güzel bir kahvaltı ile başlarım. O gün çok yoğun bir gün ise sütlü kahvem ve kuru yemiş tabağım bana eşlik eder. Haftanın 2 günü reformer tower pilates derslerine katılmaktayım. Pilates antrenörlerimin direktifleri doğrultusunda egzersizlerimi yaptıktan sonra diyet seanslarıma geçerim. Danışanlarım vücut analizlerini yaptırdıktan sonra vücut yapılarını açıklarım. Daha önce takip ettiğim bir danışanım ise kilo verme sürecini değerlendiririm. Ayrıntılı bir anamnez aldıktan sonra kan tahlili sonuçlarını değerlendiririm. Karşımdaki kişinin yaşam tarzını öğrendikten sonra egzersiz süresi ile orantılı bir beslenme programı uygularım. Kişiye doğru beslenmesinin ona neler katacağını açıklarım. Bir sonraki randevu tarihini belirledikten sonra asistanlarım ile iletişime geçiririm. Ayrıca gün içerisinde danışanlarımım mesaj yoluyla sordukları sorulara dönerim. Diyetlerinde onları başarıya taşıyacak temel direktifleri paylaşırım. Yine sosyal medya hesaplarım üzerinden bireylere hap bilgiler paylaşırım. Danışanlarımın başarılarını yine diğer danışanlarım ile paylaşarak motive etmeye çalışırım.
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Bu bölümden mezun olmak için üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekir. Ayrıca bir alanda uzmanlaşabilmek için 2 yıllık bir yüksek lisans eğitimi de alınabilmektedir.
İşinizi yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Zorlukları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Mesleğinizi yaparken birçok bireyle çalışıyorsunuz ve ne yazık ki birçok kilolu birey sağlam bir pisikolojiye sahip değil. Dolayısıyla klinik anlamda psikolojik problemleri olan bir birey ile iletişime geçmek oldukça zor olabiliyor. Bu durum mesleki anlamda başarıya ulaşmanızı engelleyebiliyor.
Ben bu konuda alanının uzmanı olan pisikoloğumuz Büşra Aras Hanımefendi'den destek alıyorum. Bu tür bireylerle kendisi pisikoterapi seansları sunarak başarıya ulaşmamızı sağlıyor.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi özellikler olması gerekiyor? Belli teknik özellikler yada liderlik özellikleri gerekiyor mu?
Bu alanda uzmanlaşmak isteyen bir bireyin kesinlikle sabırlı, ikna kabiliyeti yüksek, insanlara yardım etmeyi sevmesi ve bilimsel etik kurallara bağlı olması gerekiyor. Liderlik vasfı her branşta gerekmese de kendi işinin patronu ise gerekmekte olan bir özellik.
Aylık yada yıllık kazancınız ne kadar? Mesleğinizde Ek bir kazancınız var mıdır? Bu mesleği yapanlar ortalama ne kadar kazanmakta?
Aylık kazancım değişkenlik göstermekte. Açıkçası bu mesleği yapan diyetisyenler asgari ücret ile başlayıp tahminlerimi zorlayacak düzeyde yüksek miktarlarda para kazanabilmekte. Bu miktar tamamen bireylerin bilgi, birikim, uzmanlık alanları ve lokasyonlarıyla alakalı. Benim mesleğimde merkezimizde bulunan pilates stüdyomuzun, psikoterapi, manuel terapi ve klinik masaj hizmetleri ile ek kazancım olmakta. Aylık kazanç için ortalama miktar ifade edebilmem imkânsız çünkü inanılmaz bir uçurum söz konusu. Örneğin benim merkezimde bir aylık ücret 280 TL iken nişantaşı’nda bir merkezde bu ücret 2000 TL olabiliyor.
Mesleğinizde ilerlemek mümkün müdür? Ne gibi kariyer imkânları mevcuttur?
Meslekte ilerlemek genellikle yüksek lisansla ifade edilse de bence çok okumak çok araştırmak ve çok çalışmakla alakalı. Her alanda başarılı olmanın bilgi, gayret ve mesleki ahlak ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
Mesleğinizin geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Ben mesleğimizin geleceğini modern dünyanın sunduğu hazır gıdalar karşısında doğru beslenmenin farkındalığı adına en önemli alanlardan biri olarak görüyorum.
Bu mesleğe sahip olmak isteyenler nasıl bir yol izlemeliler?
Lisans öncesi eğitimlerinde kimya, biyoloji ve matematik alanlarında başarılı bir yol izleyip üniversitede Beslenme ve Diyetetik alanında 4 yıllık eğitim almak gerekiyor.
Mesleğinizin çalışma alanları ve iş bulma olanakları nelerdir?
Görev Yapılacak sektörler:
*Hastahaneler ve tıp merkezlerinde poliklinik diyetisyeni olarak çalışır.
*Şahsi diyet danışmanlık merkezlerinde danışman olarak görev alır.
*Üniversitelerde eğitimci olarak görev alırlar.
*Koruyucu sağlık kapsamında halk sağlığı merkezlerinde hizmet verirler
*Spor merkezlerinde sporcu beslenmesi üzerine çalışmalar yürütürler.
*Spor kulüplerinde sporcuların beslenmelerini düzenlerler.
*Toplu yemek veya ürün üreten kurumlarda görevlerini sürdürürler.
Ne yazık ki ülkemizde ihtiyacın artmasına rağmen iş bulma olanağı günden güne azalmaktadır. Çok fazla üniversitede bölümün açılmasını, çalışmayan mezun sayısının artmasında temel sebep olarak görüyorum.
Mesleğiniz ile alakalı okuyan öğrencilere tavsiyeniz nedir? Staj için önerileriniz nelerdir?
Mümkün olduğunca çok araştırsınlar, çok soru sorsunlar. Bilimsel yayınları takip etsinler ve edindikleri bilgileri hayatlarında kullansınlar. Stajlarını ise gerçekten faydalı olabilecek kurumlarda özellikle üniversite hastahanelerinde yapmalarını tavsiye ediyorum.
18. Bu mesleği gönül rahatlığı ile herkese önerebilir misiniz?
Bu mesleği yukarıda saydığım sabırlı, ikna kabiliyeti yüksek, insanları yardım etmeyi seven, bilimsel etik kurallara bağlı bireylere tavsiye ediyorum.
Bu mesleği seçmeseydiniz hangi mesleği seçerdiniz? Neden?
Bu mesleği seçmeseydim bilim kadını olmak isterdim. Çünkü geleceğe ışık olabilecek bilgileri keşfetmek oldukça gurur verici olurdu.
Halime hanım, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için nkariyer ailesi olarak size çok teşekkür ederiz, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz. :)
Kariyer Hikayesi
Halime Kazmacı Kimdir?
2014 yılında Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarılı bir şekilde mezun olmuştur.
2013 yılında Çapa Tıp Fakültesinde Obezite, Diyabet, Çocuk Hastalıklarında Beslenme alanında eğitim alan Halime Kazmacı 2014 yılında Trakya Üniversitesi Hastahanesinde Diyabet ,Nefroloji , Kardiyoloji , Enfeksiyonel Hastalıklar, Anne ve Çocuk Beslenmesi ve Yoğun Bakım alanlarında ayakta ve yatan hastaların beslenme programını takibini incelemiştir. Aynı yıl Trakya Üniversitesi Menza Yemekhanesinin toplu beslenme sistemlerini, hizmet prosedürlerini, hijyen ve sanitasyon kurallarına uyumunu takip etmiştir.
Mesleki hayatına ilk olarak 500 Evler Avrupa Polikliniğinde Obeziteye önleme ile ilgili çalışmaları ile başlayan Halime Kazmacı, 2015 yılında Ekotom Tıp Merkezinde Poliklinik Diyetisyeni olarak görevini sürdürmüştür. 2016 yılında kısa bir süre Gaziosmanpaşa Kadın Sağlığı Tıp Merkezinde gebe ve emzikli kadınların beslenme programları takibini yapmıştır.
2016 yılında Gaziosmanpaşa da Diyet Danışmanlık Merkezi ve Diyet Market olma özelliği ile bir ilk olma özelliğine sahip olan Gopdiyet Diyet Danışmanlık Merkezini Kuran Halime Kazmacı 2017 yılında merkezine Reformer Tower Pilates Stüdyosunu ilave etmiştir. Bu sayede danışanlarının egzersiz takibini de profesyonel antrenörleri ile yapabilme imkanı sunmuştur. Zamanla artan hasta portföyüne daha kaliteli bir hizmet sunmak amacıyla Psikoterapi ve Klinik Masaj Hizmeti ile merkezimiz tam bir Sağlıklı Yaşam Merkezi Halini almıştır. Başarıya Multidisipliner bir kadro ile ulaşmanın avantajını sunan Sağlıklı Yaşam Merkezinde halen mesleğini sürdürmektedir.
Diploma aldığı kurum
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
İlgi Alanları
- Zayıflama (Kilo verme) tedavisi
- Kilo Alma Programları
- Sağlıklı Beslenme
- Bebek Beslenmesi
- Gebelik Dönemi Beslenmesi Sporcu Beslenmesi
- Diyabet / Insulin Direnci Ve Diyet Tedavisi Obezite
- Kolestrol, Trigliserid Vb Yüksekliğinde Beslenme
- Tedaviler
- Beslenme planı
- Çocuk beslenmesi
- Diyabet diyeti
- Gebelikte sağlıklı kilo alımı ve emzirme dönemi beslenmesi
- Kilo alma diyetleri
- Kilo verme diyetleri
- Vücut Analizi
İnstagram hesabı için Tıklayınız...
Anahtar Kelimeler: Halime Kazmacı , Diyetisyen , Röportaj