Yapılan bazı araştırmalar giyimine ve formuna özen gösteren, spor yapan ve iyi görünen adayların işe alımlarda daha etkili olduklarını gösteriyor.
Bireyler iş hayatına atıldıklarında dış görünümlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını yaşamaya devam ediyor. Harvardlı iki ekonomist, Markus Mobius ve Tanya Rosenblat, öğrencileri, işverenler ve adaylar olmak üzere ikiye ayırdıkları deney, bu tezi kanıtlar nitelikte. İş tanımını problemlere çözüm bulmak olarak tanımlayıp, başvuran adaylara CV doldurtarak, onlara çözmeleri için birer problem vermişler. Bazı işverenlerin adayların sadece özgeçmişlerini, diğerlerin CV ve fotoğraflarını, başka bir grubun ise CV’lerini görüp telefon mülakatı yapmalarını sağlamışlar. Son grup ise hem CV’yi incelemiş, hem telefonla hem de yüz yüze görüşme yapmış. Sonuçta, güzel adayların problem çözmede diğerlerinden daha başarılı olmadıkları görülmüş. Ancak iş başvurularının kabul edilmesinde bu sonuç değil, fotoğraflar ve yüz yüze mülakatlar etkili olmuş.
Superplast Estetik Cerrahi Merkezi kurucu ortağı Op.Dr. Hüseyin Güner, genç çalışanlara karşı kendisini güçlü hissetmek için estetiğe başvuran kadın sayısının giderek arttığının altını çizerek, kadınlar kadar erkeklerin de estetik operasyonları tercih ettiğini belirtiyor.
Güzellik arttıkça daha çok mu para kazanılıyor?
Para kazanmanın bilgi, tecrübe ve uyumlu ilişkiler kurabilme yetisinin, çalışkanlıkla, birleştiğinde artacağına dair genel bir öngörü var ancak yapılan bir araştırmaya göre; güzel insanların kazançlarının, aynı işi yapan kişilere göre yüzde 25’e kadar farklılaşabildiğini görebiliyoruz. Federal Reserve Bank of St. Louis’in 2005’te yaptığı araştırmaya göre iyi görünümlü, zayıf, uzun boylu insanlar aynı görünüme sahip olmayan kişilere göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla kazanıyor. Ortalamanın altında fiziksel özelliklere sahip kişiler ise diğerlerine göre saatte yüzde 9 daha az kazanıyor. Başka bir araştırmada, vücut kitle endeksine göre obez olan kadınların, normal ölçülere sahip kadınlara göre yüzde 17 daha az kazandıklarını bulunmuş. Diğer bir veri de erkeklerin boyuyla ilgili: Beyaz erkekler için, ulusal ortalamanın üstüne çıkan her inç (2,54 cm), yüzde 1.8’lik artış anlamına geliyor.
Kariyer estetiğinde yaşa göre bir gruplandırma yapıldığında talepler nasıl şekilleniyor?
√ 22-30 yaş – Burun, meme estetiği, Lazer lipoliz, saç ekimi
√ 30-50 yaş – Botoks, Dolgu,Lazer Lipoliz,Meme Estetiği, Saç Estetiği
√ 50 + – Botoks, Dolgu, Göz Kapağı, yüz boyun germe, lazer Lipoliz
Bu müdahaleler sonrası kişilerin yıllarca sorun ettikleri ya da son yıllarda kabullenemedikleri dış görünüm kusurları düzelince ruhen bir rahatlama ve özgüven artması olduğunu gözlenmekte. Ancak bu müdahalelerin sıklığı, daha çok kariyer yükselmesi garantiye alındıktan veya daha iyi bir işe başlama sürecindeyken gerçekleştiriliyor.
Kişi işinde ne kadar deneyimli ve başarılı olursa olsun, düzgün bir görünüme sahip değilse, iş başvuruları olumsuz sonuçlanabiliyor. Bu sorun kariyer basamaklarını tırmanırken de engel olarak karşısına çıkabiliyor. Şirketlerin benimsediği “tecrübeli ama genç” çalışan profiline sahip olmak için kendisini doktorların ellerine teslim eden ileri yaştaki çalışanlar, yapılan birkaç müdahale sonucunda 10-15 yaş gençleşebiliyor. Böylece şirketler tarafından tercih edilen, “ileri yaşın tecrübesine ve genç-orta yaşın biyolojik görüntüsüne sahip yönetici” profiline uyan, dış görünüşe bağlı olarak özgüveni de daha yüksek çalışan haline gelebiliyor.
yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: İş , Dünya , Güzellik , Etki