Sağlık kurum ve kuruluşlarında idari birim sorumlusu olarak, insan kaynakları, satın alma, kalite ve muhasebe işlerinin takibini yaparak, iş verimliliğini artırmak için çalışan idari personeldir.
Yapması gereken görevler;
- Çalışanların uyması gereken kuralları düzenler.
- Personelin işlerindeki performansını değerlendirir.
- Kaliteli hizmet ve idari konularda personelin eğitimiyle ilgilenir.
- Tüm satın alma işlerini ve muhasebenin denetlemesini yapar.
- Ekip çalışmasını yaygınlaştırarak, personelin birbiriyle uyumla çalışması için ortam hazırlamak için gayret gösterir.
- İşe alınan tüm personelin özlük işlemleriyle ilgili gerekli çalışmaları denetler.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Koordinasyon becerisine sahip olmak,
- İkna kabiliyeti olmak,
- Lider olmaya yatkın olmak,
- Algı ve iletişim becerisi gelişmiş olmak,
- Özgün ve yenilikçi fikirleri projelendirip, hayata geçirebilmek,
- Motivasyon sorunu yaşamamak,
- Sayısal bölümle alakalı ve başarılı olmak,
- Gelişime açık ve farklı fikirlere saygılı olmak,
- Sabırlı, hoş görülü ve sorumluluk bilincinde olmak, meslekte başarıyı artıran önemli özelliklerdendir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Hastanelerde kendileri için hazırlanan ofislerinde görev alırlar. Çalıştıkları ortam temiz, düzenli ve aydınlıktır. Tam gün veya vardiyalı sisteme göre çalışılır. Hastane ortamında çalıştıkları için olası mikrop kapma durumlarıyla karşılaşabilirler. İdari bölümündeki personel, malzeme veya gerekli materyallerin satın alınması esnasında ilgili kişiler, hastane çalışanları, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim içinde olurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi okuldan mezun olanların (YGS) ve (LYS) sonucunda (EA – 1) oranında puan almaları üniversitelerin “Sağlık Kurumları İşletmeciliği” bölümüne yerleşmek için yeterli olmaktadır. Ayrıca Meslek Liselerinin ‘’İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği, Acil Tıp Teknisyenliği, Çevre Sağlığı, Anestezi / Anestezi Teknisyenliği, Diş Protez Teknisyenliği, Çevre Sağlığı Teknisyenliği, Ebelik, Ebelik/Hemşirelik, Laborant, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Laboratuar, Sağlık, Laboratuar Hizmetleri, Sağlık Memurluğu, Laboratuar Teknisyenliği, Veteriner-Laboratuar, Radyoloji ve Tedavi Laboratuarı, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Radyoloji, Radyoloji Teknisyenliği ve Yaşlı Hizmetleri’’ gibi bölümlerden mezun olanlar aynı ön lisans programına sınavsız olarak geçebilir. 2 yıl olan ön lisans eğitiminde genel kültür ve mesleki dersler verilmektedir. Genel İşletme, Tıbbi Terminoloji, Ekonomi, Hastane Yönetim ve Organizasyonu 1, Genel Hukuk, Genel Muhasebe, Sağlık Kurumları İnsan Kaynakları Yönetimi, Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri, İstatistik, Büro Yönetimi ve İletişim Teknikleri, Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji, Davranış Bilimleri, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Girişimcilik ve Toplam Kalite Yönetimi gibi dersler okutulmaktadır. 40 günlük zorunlu staj eğitiminden sonra mezun olanlara ‘’ Ön Lisans Diploması ‘’ ve ‘’Hastane Yönetimi ve Organizasyonu Meslek Elemanı’’ unvanı verilmektedir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Özel, Devlet ve Üniversite hastaneleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur, Sigorta Şirketleri, Medikal Şirketler, İlaç Şirketleri ve Uluslararası Sağlık Kuruluşlarında görev alınabilir. Donanımlı ve eğitimli çalışan eksikliğinden dolayı iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Meslekte ilerlemek isteyenler, ön lisans programından sonra (DGS) sonucuna göre ‘’Sağlık İdaresi’’ ve ‘’ Sağlık Kurumları Yöneticiliği’’ lisans programlarına yerleşebilirler. Normal şartlarda çalışmakta olan Hastane Yönetimi ve Organizasyonu Meslek Elemanı, aylık 2000 ila 2800 civarında maaş almaktadır. Bu rakamlar çalışılan kurum ve tecrübeye göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: Sağlık , Hastane Yönetimi ve Organizasyon Meslek Elemanı , İnsan Kaynakları , İdari Birim , Hastane , Satın Alma , Sağlık İdaresi , Hastane Yönetimi