Dengeli beslenme konusunda bilgisi olmayanlar, hangi besin maddesinin ne kadar alınması konusunda zorlananlar ve yanlış egzersizlerle vücut dengesini bozanların imdadına koşan diyetisyenler, kişiye özel hazırladığı beslenme ve spor listeleriyle, insanların fazla kilolardan kurtulup daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Ayrıca yanlış beslenmenin zararlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapar.
Meslekte yapılması gereken görevler;
- Besinlerle ilgili tüm verileri araştırıp, oluşan değişimleri gözlemler.
- Yaş, cinsiyete ve yapılan işlere göre harcanan enerji ve alınması gereken besinlerden bir zincir oluşturur. Bu zincire uygun olarak haftalık aylık besin listeleri hazırlar.
- Yanlış beslenme alışkanlıklarını irdeleyip, buna bağlantılı olarak bireyleri bilgilendirir.
- Besinlerin gruplandırılmasını yapar ve diyet programları hazırlar.
- Hastalıklardan kurtulmak ve önlemek için diyet listeleri geliştirir.
- Toplumun yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için eğitim programları hazırlar, bilinçlendirmek için çalışmalar yapar.
Meslekte gerekli olan özellikler;
- Fen bilimlerine ilgili bu alandaki konularda başarılı olmak,
- Algı ve iletişim becerisine sahip,
- Ekip çalışmasına ayak uydurabilen,
- Hastalarıyla empati kurabilen,
- Hoşgörülü, anlayışlı, sabırlı, gelişmeleri takip etmek, ayrıntıları kaçırmamak, yardım etmeyi sevmek, sorumluluk bilinci ve yabancı dil meslekte başarıyı artıran özelliklerdir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Daha çok kapalı ortamlarda görev alırlar. Çalıştıkları yer temiz ve hijyeniktir. Mutfak çalışması yapıldığı zamanlar buhara ve ağır kokulara maruz kalınabilir. Hastaların şikâyetlerini otururken dinler ve beslenme alışkanlığına göre bir plan hazırlar. Hastalar, hasta yakınları ve beraber çalıştığı iş arkadaşlarıyla iletişim halinde olurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya benzeri okuldan mezun olanların, (YGS) ve(LYS) sınavlarından ‘’YGS – 2 oranında puan almaları yeterli olmaktadır. Sonrasında çeşitli üniversitelerin ‘’Beslenme ve Diyetetik’’ bölümünü tercih etmeleri gerekiyor. 4 yıl olan eğitim süresine İngilizce hazırlık da eklenince 5 yıla çıkabilir. Lisans programı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Fizik, Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Beslenme Biyokimyası, Matematik, Sosyoloji, Beslenme İlkeleri ve Besinler, Besin Mikrobiyolojisi, Biyoistatistik, İstatistik, Psikoloji, Fizyoloji, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Besin Kontrolü ve Yönetim Ekonomisi, Anatomi, Toplum Beslenmesi, Aile Planlaması, Beslenme Hastalıkları Epidemiyolojisi, Kurum Beslenmesi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Besin Kimyası ve Analizi gibi dersler okutulmaktadır. Lisans programını başarıyla bitirenlere ‘’Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması’’ ve ‘’Diyetisyen’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte ilerleme;
Özel, üniversite ve devlet hastaneleri, klinikler, özel muayenehaneler, toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları, özel beslenme ve spor merkezleri ayrıca besin üretimi yapılan kuruluşlarda görev alınabilir. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yaparak, akademik kariyer yapılabilir. Ayrıca eğitimli ve başarılı olan diyetisyenlerin, beraber çalıştığı meslektaşlarının başına şef olma ihtimali artar. Normal bir diyetisyen 3000 TL ila 3500 TL arasında maaş almaktadır. Bu ücretler çalıştığı kurum ve hasta sayısı gibi nedenlerle değişiklik gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: Diyetisyen , Beslenme Uzmanı , Sağlıklı Beslenme , Fazla Kilo , Diyetetik , Diyet Listesi , Besin Kontrolü , Sağlık