Tıbbi görüntüleme sistemindeki cihazların kurulumu, bakımı, amacına uygun şekilde kullanılmasını sağlayan, cihazlara ait gerekli bilgi ve talimatları sağlık personeline ayrıntılı ve açıklayıcı bir dille anlatan ve öğreten donanımlı sağlık mensubudur.
Yapması gereken görevler;
- Tıbbi görüntüleme cihazlarının naklini, kurulumunu ve sökme işlemini yapar.
- Cihazların bakımını yapıp arıza tespiti ve olası arızaların giderilmesini sağlar.
- Yapılması gereken işlerin organize bir şekilde yürütülmesi adına çalışır.
- Çalışılan ortamla ilgili iş güvenirliği esaslarını uygular.
- Gerekli olan malzemenin araştırılması ve uygun görüldüğü takdirde alımını gerçekleştirip, işleyen prosedürün takibini yapar.
- Cihazların bilgisayarla ve gerek duyulan gereçlerle bağlantısını kurar, ayrıca oluşan ve oluşabilecek ağ bağlantısı sorunlarını giderir.
- Cihazları kullanacak personele cihazla ilgili geniş ve açıklayıcı bilgi verirken, öğretici bilgilerle personelin işini kolaylaştırır.
- Mesleğiyle ilgili gelişme ve ilerlemeleri yakından takip eder.
Mesleği yapmak için gerekli özelikler;
- Sayısal alanlara ilgili ve başarılı,
- Mekaniğe karşı ilgili ve yetenekli,
- Kulak, göz ve ellerini ustalıkla kullanabilen,
- Çizime yetenekli, şekil ve uzayla alakalı, sorumluluk bilinci olan, tertip ve düzen içinde çalışmayı seven,
- Yabancı dil bilen ve farklı yeteneklerini geliştirmek için uğraşan,
- Ekip çalışmasına ve esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilecek,
- Algı ve iletişim becerisi olan, ayrıca işini gereğiyle yapma düşünce yapısı, meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Tıbbi cihazların bulunduğu, genel olarak kapalı alanlarda görev alırlar. Yapım aşamasında çalışanlar atölye veya satış ofislerinde çalışma imkânı bulurlar. İş gereği yolculuk yapmak gibi durumlar söz konusu olur. Cihazların çevreye yaydığı radyasyon, elektromanyetik alan, radyoaktivite ve mikrobiyoloji gibi risklere karşı koruyucu malzeme ve bariyerlerle çalışırlar. Her türlü riske karşı sürekli sağlık kontrolünden geçerler ve korunmak için aşı yaptırırlar. Olası acil durumlara karşın nöbet tutma durumları söz konusudur. Mesai saatleri içinde iş arkadaşları, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim içinde olurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
İlköğretimde yapılan (SBS) sonuçları ve yılsonu ortalama notuna göre, Anadolu Teknik Liselerinde okutulan ‘’ Biyomedikal Cihaz Teknolojileri ve ‘’ Tıbbi Görüntüleme Sistemleri’’ bölümlerini tercih edebilirler. 4 yıl süren mesleki eğitim birinci yılında diğer liselerle ortak derslerin olduğu bir program yürütülmektedir. Sonraki yıllarda daha çok mesleki dersler okutulmaktadır. Eğitimi başarıyla tamamlayanlara ‘’ Diploma’’ ve ‘’ Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni’’ unvanı verilir.
Çalışma ortamı, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Biyomedikal Cihaz Üretim Firmaları, Biyomedikal Teknik Servis Firmaları, Biyomedikal Cihaz İthalatçıları, Laboratuar ve Görüntüleme Merkezlerinde, Kalibrasyon Laboratuarları üniversite, özel veya devlet hastanelerinin Biyomedikal Ünitelerinde, üniversite, özel veya devlet hastanelerinin radyoloji servislerindeki teknik birimlerde, yine çeşitli hastanelerinin Nükleer Tıp bölümlerindeki Teknik Birimlerde iş bulabilirler. İş bulma olasılığı oldukça yüksek olan mesleklerden biridir. Meslekte ilerlemek isteyenler, (DGS) ile ‘’Ortopedik Protez ve Ortez’’ ön lisans programına geçebilirler. Ayrıca (YGS) ve (LYS) ile de ‘’Elektronik Öğretmenliği’’ lisans programını tercih edebilirler. Normal çalışma koşullarında görev alan Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni, asgari ücret başlayıp asgari ücretin 4 katına kadar maaş almaktadır. Bu rakamlar çalışılan kurum ve tecrübeye göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: RADYASYON , Mikrobiyoloji , Elektromanyetik Alan , Radyoaktivite , Radyasyon , Anadolu Teknik Lisesi , Tıbbi Görüntüleme Sistemleri Teknisyeni , Tıbbi Cihaz , Sağlık