Hastane ve benzeri kurumda kullanılan tüm evrakların ve tıpla ilgili değişik alanlarda yapılan araştırmalarda ulaşılan bulguların verilerini düzenleyip, ihtiyaç halinde ilgili birimin hizmetine sunmakla yükümlü olan elemandır.
Yapması gereken görevler;
- Çalışılan hastanenin yatak kapasitesi ve tedavi olanakları tespit eder,
- Gelen hastaları hastalığına göre ilgili birime yönlendirmek, nasıl bir tedavi uygulandığının bilgisi ve süreci, tedavi olanlar ve ölüm olaylarını belli bir dosyada toplayıp, ilgili birime bilgi verir.
- Tıp için araştırmalarda ulaşılan bulguları, düzene koyup saklanmasını sağlar.
- Tıbbi raporların hazırlanması ve ilgiliye teslim etmelidir.
- Hastane veya benzeri kurumun arşivini sil baştan düzene koyabilir.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Ayrıntıları atlamayan, düzenli, tertipli, kurallara saygılı, sabırlı ve sorumluluğunun bilincinde,
- Kapalı ortamlarda ve masa başında çalışmaya uygun,
- Algı ve iletişim becerisine sahip,
- Ellerin, parmakların, işitme ve görme organların sağlam olması meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Özel, üniversite ve devlet hastaneleri, poliklinikler, klinikler ve bürolarda kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalıştıkları yer kalabalık olmasına rağmen temiz ve sessizdir. Çalışma arkadaşları, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim içindedirler. Özellikle ifade zorluğu çeken hastalar ve hasta yakınlarıyla iletişim kurmaya çalışırken ciddi zorluklar yaşarlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi bir okuldan mezun olanlar girecekleri (YGS) ve (LYS) sonunda “YGS-3” oranında puan almak üniversitelerin ‘’Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik’’ön lisans programını seçmek için yeterli olacaktır. Ayrıca Sağlık Meslek Liselerinin, ‘’ Tıbbi Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Sekreterlik ve Tıp Sekreterliği’’bölümlerinden mezun olanlar aynı bölüme sınavsız olarak geçiş yapabilirler. Yerleştirmelerde ilgili meslek lise mezunlarına öncelik verilmektedir. 2 yıl olan ön lisans programında, daha çok mesleki dersler verilmektedir. Bilgisayar Bilgisi, On Parmak Klavye Kullanımı, Tıbbi Terminoloji, Tıbbi Deontoloji, Temel Anatomi, Sekreterlik Teknikeri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Hastalıklar Bilgisi, Tıbbi Dokümantasyon, Hastane Uygulaması, Halkla İlişkiler, Kompozisyon ve seçmeli dersler okutulmaktadır. Ön lisans programını başarıyla tamamlayanlara ‘’Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ön Lisans Diploması’’ ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreter’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkanı ve meslekte yükselme;
Üniversite, özel ve devlet hastaneleri, sağlık ocakları, klinikler, özel muayenehane hekimlikleri, medikal malzemenin satış ve tanıtım işleri, tıbbi yazılım şirketleri ve ambulans şirketlerinde görev alabilirler. Kamuda kadro sorunu olmasına rağmen, nitelikli eleman ihtiyacından dolayı geleceğin mesleklerinin arasında gösteriliyor. Özel sağlık kurumlarında sekreter, istatistik memuru ve arşiv görevlisi olarak çalışmak mümkün olmaktadır. Meslekte ilerlemek isteyenler, mesleki başarı ve deneyimle birlikte büro şefi olabilir. Normal şartlarda çalışan, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreter aylık 2000 ila 2500 civarında maaş almaktadır. Ücretler çalışılan kurum ve tecrübeye göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: Tıbbi Rapor , Büro Yönetimi , Sağlık , Arşiv Görevlisi , Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreter , Hastane Arşivi