Toplumu rahatsız edecek olayları saptayarak çözüm yolları için projeler geliştiren, mesleki tecrübesiyle araştırıcı, yönetici, planlayıcı ve uygulayıcı olarak görev alan çalışandır.
Yapılması gereken görevler;
- Araştırma yaparak toplumun rahatsız olduğu konu ve olayları saptar.
- Tespit edilen olayların, çözümleri konusunda projeler geliştirerek, değişik planlamalar yapar.
- Geliştirdiği projeleri ve planlamaları uygulamak amaçlı yürürlüğe sokar.
- Yaşlılar, korunması gereken çocuklar, engelliler, yoksullar, işsizler ve suçluları topluma kazandırmak ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapar.
- Tek başına yaşamakta zorluk çekenlere eğitici ve kendini geliştirici projeler üretmeye çalışır.
- Sosyal hizmetlerin, ihtiyaç sahiplerine sağladığı olanakları tanıtarak, insanların bilgilendirilmesini sağlar.
Mesleğin gerektirdiği özellikler;
- Liderlik vasıflarına sahip olmak,
- Algı ve iletişim becerisi gelişmiş olmak,
- Sorumluluk bilincine sahip olmak ve insanlara yardım etmekten hoşlanmak,
- Çözüm odaklı düşünce yapısını geliştirmek,
- İleri görüşlü ve kararlı olmak,
- Çevresinde olup bitene karşı duyarlı olmak,
- Sabırlı, hoşgörülü, dikkatli ve alçak gönüllü olmak, meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Genellikle kapalı, temiz ve düzenli ortamlarda görev alınır. Mesai saatlerinde çalışma arkadaşları, kamu kurum ve kuruluş çalışanları, sivil toplum örgütleri, yardım dernekleri ve ihtiyaç sahibi insanlarla iletişim halinde olurlar. Tam gün ya da vardiyalı sisteme göre görev alırlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise ve dengi okullardan mezun olanlar (YGS) ile (LYS) sonucunda yeterli puan alarak üniversitelerin, ‘’Sosyal Hizmetler’’ bölümünü seçerek lisans programına dahil olabilirler. 4 yılık eğitim süresince temel dersler ve mesleki dersler uygulamalı ve teorik olarak verilir. Sosyoloji, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Psikoloji, Sosyal Antropoloji, Sosyal Psikoloji, Sosyal Hizmete Giriş, Sosyal Sorunlar, Sosyal Hizmet Alanları, Mülakat Teknikleri, Aile ve Çocuk Refahı, Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmetler, Sosyal Hizmet Yöntemleri, Nüfus Dinamiği ve Sosyal Refah ve Suçluluk gibi dersler okutulmaktadır. Lisans programından başarıyla mezun olanlara ‘’Lisans Diploması’’ ve ‘’Sosyal Çalışmacı’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, İş ve İşçi Bulma Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Rehabilitasyon Merkezleri, SGK, Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri, Kör ve Sağırlar Okulları, Yetiştirme Yurtları, Çocuk Yuvaları, Huzurevleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, ıslahevleri, cezaevlerin ve nüfus planlaması ile ilgili kurumlarda görev alınabilir. Mezun sayısı az, kaliteli çalışana duyulan gereksinim çok olduğundan, meslekte iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Özellikle gelecekte ciddi gereksinim duyulacak meslekler arasındadır. Meslekte ilerlemek isteyenler, lisans programından sonra, yüksek lisans ve doktora yaparak akademik başarı elde edebilir. Fakültelere bağlı olarak Araştırma Görevlisi, Doçent ve Profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olmak mümkün olmaktadır. Normal şartlarda çalışan Sosyal Çalışmacı aylık 1400 ila 2000 civarında maaş almaktadır. Ücretler çalışılan kuruma ve iş tecrübesine göre değişim gösterebilir.