Hastane için gerekli personel alımı, araç- gereçlerin temini, personel ücretlerinin düzenlenmesi, bütçe çalışması, hasta bakımı için gerekli ücretin tespiti ve teminini sağlayan, tüm iş ve işlemlerin takibinden sorumlu olan sağlık mensubudur.
Yapması gereken görevler;
- Çalıştığı kurumun daha verimli olması için tüm ihtiyaçları tespit eder ve teminini sağlar.
- Gereksinim duyulan malzemelerin, depolanması ve kullanılacak birime dağıtılması, işlemini takip eder.
- Günlük olarak hazırlanan yiyecek tabelalarını takip ederek, gerekli gıda maddelerinin mutfağa gönderilmesini sağlar.
- Kullanılması gereken cihazlar, eşyalar ve bina onarımı gibi işleri, ilgili birimlere haber vererek zamanında teslim edilmesini sağlar.
- İdari birimlerin çalışmasını inceler ve genel idare hizmeti sunan personele tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yetki verir.
- Çalıştığı kurumun tüm güvenlik işlerini ve doğal afetlere karşı alınması gereken önlemlerin takibini yapar.
- Kurumla ilgili poliklinik, istatistik, periyodik ve laboratuar çalışma cetvelini inceler, ilgili birimlere gönderir.
- Bulaşıcı hastalık tanısı konulan vakaları ve ölüm gibi olayları, hastane sağlık amirine anbean haber verir.
- Hastane için o an ve gelecekteki yatak ihtiyacını belirleyip, temini için gerekli görüşmeleri yapar.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Sözlü ifade gücüne sahip,
- Sosyal bilgiler ve ekonomi konularına ilgili ve başarılı,
- İkna kabiliyeti gelişmiş,
- İletişim ve algı yeteneği olan,
- Yenilikleri takip eden, geniş görüşlü, dikkatli, sabırlı ve sorumluluk sahibi,
- Ayrıca ofis işlerini severek yapmak, meslekte başarıyı getiren özelliklerdendir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Hastanelerde yürütülmesi gereken resmi işler nedeniyle, ofis gibi kapalı ortamlarda görev alınır. Hastaneyle sorumlu kişiler, başhekim ve ilgili personelle iletişim içinde olurlar. Çalıştıkları ortam temiz ve düzenlidir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi bir okuldan mezun olanlar, (YGS) ve (LYS) sınavlarından ‘’TM – 1 ‘’ oranında puan alarak Üniversitelerin ‘’ Sağlık Yönetimi’’ bölümünü seçmeleri yeterli olacaktır. Sağlık Meslek Liselerinin Hemşirelik, Acil Tıp Teknisyenliği, İlk yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği, Yönetim ve Ticaret Sekreterliği ayrıca Sağlık Memurluğu bölümlerinden mezun olanlar diğerlerine göre öncelikli olarak yerleştiriliyor. 4 yıl olan eğitim süresince, genel kültür ve mesleki dersler verilmektedir. Genel İşletme, Yönetim Bilimi, Hastane İdaresi ve Organizasyonu, Davranış Bilimleri, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Halkla İlişkiler, Muhasebe-Maliyet Muhasebesi, Hastane Maliyet Muhasebesi, Hukuk-Hukuka Giriş, İşletme Hukuku, İdare Hukuku, Ekonomi-Makro Ekonomi, Sağlık Ekonomisi, Mikro Ekonomi, Biyoistatistik ve Beslenme gibi dersler eğitim programında okutulmaktadır. Lisansını başarıyla tamamlayanlara ‘’ Lisans Diploması’’ ve ‘’ Sağlık Yöneticisi’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte ilerleme;
Ülkemizde yeni yeni tanınan Sağlık Yöneticiliği daha çok özel hastanelerde olmak üzere, üniversite ve devlet hastanelerinde de iş olanağı bulunan mesleklerdendir. Eğitimli ve nitelikli çalışan ihtiyacından dolayı önü açık meslekler arasındadır. Meslekte ilerlemek isteyenler lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora yapıp akademik başarı elde edebilir. Fakültelerde Araştırma Görevlisi, Doçent ve Profesör gibi öğretim üyesi olarak görev alınabilir. Ayrıca mesleki tecrübe ve gösterilen başarı sonucunda çalışılan kurumda, müdür ve müdür yardımcılığı gibi yönetim kadrosuna geçmek mümkün olabilir. Çalışılan kuruma ve iş tecrübesine göre değişim gösteren aylık maaş 1700 ila 6500 arasında olabilmektedir.