İnsanlara olası mümkün hastalıklara karşı korunma yöntemlerini anlatan, hastaların bakım planını hazırlayıp uygulamaya koyan ve takibini yapan sağlık mensubudur.
Yapılması gereken görevler;
- Hastaların muayene ve tanı tedavi sürecinde doktorla birlikte görev alır.
- Gebelik testi, enjeksiyon, tansiyon ölçümü, pansuman, kan grubu analizi ve aşı gibi uygulamaları gerçekleştirir.
- Kaza, boğulma ve yaralanma gibi olaylarda hastaya ilk yardım uygular.
- Fizik tedavi görmesi gereken hastalara ve fizik tedavi uzmanına yardım eder.
- Kurumlarda çalışan elamanların periyodik olan sağlık kontrollerini izler ve gerekli bilgileri kayıt ederek ilgili birimlere gönderir.
- Gereksinim duyulan ilaç ve malzemenin takibini yaparak eksilenlerin tamamlanması için ilgili birime haber verir.
Mesleğin gerektirdiği özellikler;
- Fizik, kimya ve biyoloji konularına ilgi duyan ve başarılı olan,
- Çabuk ve doğru kararlar verebilen,
- İnsanlara yardım etmeyi seven, hoşgörülü, anlayışlı ve sabırlı,
- İletişim ve algı yeteneğine sahip,
- Sorumluluk bilinci olan, verdiği kararları uygulamaya geçirebilen ve sağlam karaktere sahip olmak meslekte başarıyı artıran özelliklerdir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Sağlık memurlarının görev aldıkları ortamlar, genel olarak kapalı alanlardır. Sağlık açısından bulundukları yerin temiz ve düzenli olması gerekir. Hasta, hasta yakınları ve beraber çalıştıkları iş arkadaşlarıyla iletişim halinde olurlar. Tam gün olarak devam eden mesai saatleri, bazen 8 saatlik vardiyalı olarak ta karşımıza çıkabilir. Geceleri, hafta sonları ve bayram gibi tatil günlerinde nöbetçi olabilirler.
Mesleki eğitim verilen yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi bir okuldan mezun olanlar (YGS) ve (LYS) sınavlarından yeterli sayısal puanı alarak, çeşitli üniversitelerin ‘’Sağlık Memurluğu’’ bölümünü tercih etmelidir. 4 yıl süren mesleki eğitimde; Psikoloji, Sosyoloji, Kişilerarası İlişkiler, Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Sağlık Eğitimi, Anatomi ve Fizyoloji, Sağlık İstatistiği, İlk Yardım, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması, Hastalıklar Bilgisi, Genel Çevre Sağlığı Bilgisi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilgisi, Genel Beslenme, Epidemiyoloji, Farmakoloji ve Hasta Bakım Tekniği gibi dersler okutulmaktadır. Lisans programını başarıyla tamamlayanlara ‘’Lisans diploması’’ ve ‘’Sağlık Memuru’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları iş bulma olanağı ve meslekte ilerleme;
Üniversite, özel ve devlet hastanelerinde, dispanserler, halk sağlığı laboratuarları, poliklinikler, sağlık ocakları, sağlık merkezleri bazı özel kurum ve kuruluşlarda görev alırlar. Eğitimli ve nitelikli sağlık personeli ihtiyacından dolayı son yılların gözde mesleklerinden biridir. Önü açık bir meslek olduğundan iş bulma olanağı da oldukça yüksektir. Meslekte ilerlemek isteyenler lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora yaparak fakültelerde araştırma görevlisi, doçent ve profesör gibi pozisyonlara yükselebilirler. Ayrıca çalıştıkları kurumda şef ve müdür gibi yönetim kademesinde görev alabilirler. Normal bir sağlık memurunun maaşı 2300 ila 2600 civarındadır. Ücretler, çalıştığı kuruma ve derecesine göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: Hasta Bakım Tekniği , Epidemiyoloji , Farmakoloji , Sağlık Kontrolü , Sağlık Memuru , Sağlık