Psikolog, insanların ve hayvanların davranışlarını ve buna bağlı sebepleri gözlemleyerek veya deneylerle inceleyip, olası bozuklukları ve gelişim sorunlarını teşhis ve tedavi eden sağlık mensubudur.
Psikologun yapması gereken görevler;
- Doğum öncesinden başlayarak, çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve ileri yaşlarda karşılaşılan zihinsel ve fiziksel gelişim bozukluklarını inceler. Ayrıca yaşa bağlı olarak değişen davranış bozukluklarını araştırıp, ölçümlerini yapar.
- Beynin ve biyolojik sistemlerin zihinsel işlev, kimyasal ve fiziksel değişikliklerin, duygulara ve davranışlara olan etkisini araştırır.
- Algılama, öğrenme ve bellekle ilgili bozuklukları deneylerle değerlendirip, teşhis ve tedavi sürecini başlatır.
- İnsanların birbirleriyle olan etkileşimini, iletişimini ve oluşan ön yargıların nedenini araştırır.
- Psikolojinin fiziksel sağlığı nasıl etkilediğini inceler.
- Psikolojinin ilkelerinin hukuk, spor, trafik ve iş yaşamı gibi alanlarda uygulanması için çalışır.
- Psikolojik bilginin daha da gelişmesi için araştırmalar yapar, testler geliştirir.
- Sosyal hayata uyum sağlama konusunda hafif derecede zorluk çekenlere, danışmanlık hizmeti vererek tavsiyelerde bulunur.
- İnsanların ve hayvanların psikolojik ihtiyaç ve sorunlarını inceleyerek, çözüm yolları geliştirir.
Meslekte gerekli olan özellikler;
- Sosyal bilimlere ve özelliklede psikolojiye ilgili ve başarılı olan,
- Sözlü ifade yeteneğine sahip,
- Kolay iletişim kurabilen ve yardım etmeyi seven,
- Konuştuğu insanlarla empati kurabilen ve ikna yeteneği kuvvetli,
- Özgüveni gelişmiş, saygılı, sabırlı, hoşgörülü ve en önemlisi de sorumluluğunu bilip ona göre bir yol izlemeyi bilen kişilikte olunmalıdır.
Çalışma alanları ve koşulları;
Daha çok kapalı alanlarda oturarak çalışırlar. Hastalarla, hasta yakınlarıyla, çalıştıkları kurumdaki personel ve diğer doktorlarla iletişim halinde olurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya düzeyinde bir okuldan mezun olup, (YGS) ve (LYS) sınavlarına girerek ‘’TM – 3’’ oranında puan alınması gerekir. Özellikle lisede Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Edebiyat, Dil ve Edebiyat, Genel Kültür, Öğretmen Okulu, Sınıf öğretmenliği ve Köy Enstitüsü gibi bölümlerden mezun olanlar (YGS) ve (DGS) sonuçlarına göre diğer bölümlerden daha yüksek puan almaktadır. Birçok üniversitenin Fen Edebiyat, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültelerinde ‘’Psikoloji’’ bölümünü tercih etmek gerekir. 4 yıllık eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil, Psikolojiye Giriş, İstatistiğe Giriş, Biyoloji, Matematik, Motivasyon ve Heyecan, Sosyal Psikolojiye Giriş, Ruh Sağlığına Giriş, Gelişim Psikolojisine giriş, İstatistik metotları, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Fizyoloji, Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Hafıza ve Dikkat, Bilişsel Psikoloji, Sosyal Psikolojide Yaklaşımlar, Psikolojik Testler, Şahsiyet Psikolojisi, Anormal Davranışlar Psikolojisi, Sosyal Psikolojide Araştırmalar, Psikolojik Danışmanlık, Klinik Psikoloji, Psikopatoloji, Psikosomatik Hastalıklar, İletişim Psikolojisi gibi meslek dersleri ve Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji ve Felsefe gibi temel dersler okutuluyor. Lisans programından mezun olanlara ‘’ Psikoloji Lisans Diploması’’ ve ‘’ Psikolog’’ unvanı veriliyor.
Çalışma alanları, iş bulma olanakları ve meslekte ilerleme;
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ruh ve sinir Hastalıkları hastanelerinde, kreş ve çocuk bakım evlerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, huzurevlerinde, ıslahevlerinde ve cezaevlerinde Psikolog unvanı altında çalışmak mümkündür. Ayrıca aldıkları eğitime göre orta öğretim ve lise dengi okullarda felsefe ve rehberlik gibi dallarda eğitim görevlisi olunabilir. Halen birçok okulda ve kurumda psikolog ihtiyacı olduğundan iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Meslekte ilerlemek isteyenler lisans programından sonra doktora yaparak akademik kariyere sahip olabilirler. Çeşitli fakültelerde öğretim görevlisi olabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, aldıkları eğitime ve tecrübeye dayalı olarak, yönetim kadrosuna geçilebilir. Psikologların aldıkları ücretler çalıştıkları kuruma hasta sayısına ve tedavi yöntemlerine göre değişim göstermektedir. Normal bir psikologun aldığı maaş 2365 – 6000 arasında değişmektedir.
Anahtar Kelimeler: FELSEFE , Ruh Ve Sinir Hastalıkları , Davranış Bozukluğu , Gelişim Bozukluğu , Sağlık Bakanlığı , Psikoloji , Sağlık , Felsefe , Ruh Sağlığı , Psikolog