El – kol, ayak – bacak gibi organlar kaybedildiğinde onların yerine kullanılan ve kısmen de olsa o organların yerini dolduran yapay uzuvların (protez) veya değişik sebeplerden dolayı korunması ve desteklenerek düzeltilmesi gereken beden kısmına yerleştirilen cihazların (ortez) yapımında görev alan sağlık çalışanıdır.
Yapması gereken görevler;
- Ortopedik Protez ve ortez teknikeri genellikle hekimin verdiği reçeteye göre çalışır.
- Yapması gereken ortez ve protezi reçete yazan hekimin talimatlarına uygun yapar.
- Uygulanması şart olan protezin alçı ölçüsünü almalıdır.
- Yapılan ölçümlere uygun olarak, kaybedilen uzvun yerini dolduracak plastiği döker.
- Döktüğü plastiğin içindeki boşlukları doldurup, modilaj işini tamamlar.
- Protezin yerleştirileceği uzvu plastiğe dengeler, olası sorunlara karşı önlem alır.
- Vücudun herhangi bir kısmını düzeltmek için kullanılacak ortezi, doktorun talimatları doğrultusunda yapar.
- Son provasından sonra sabitlenmesi gereken kısmı sabitler.
- Ortez içinde gerekli ölçüleri alıp yapım işlemine geçer.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmek,
- Şekil ve uzay ilişkisini benimsemek,
- Titiz, ayrıntıları atlamayan ve dikkatini bir noktaya toplayabilmek,
- Kimyasal madde ve toz gibi materyallere karşı alerjik reaksiyon göstermemek,
- Algı ve iletişim becerisine sahip olmak, meslekte başarıyı artıran özelliklerden bazılarıdır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Daha çok hastanelerde bulunan rehabilitasyon birimlerinin atölyelerinde görev alırlar. Çalıştıkları yer alçı ve alçı tozlarıyla kirli gibi görünebilir. Çalıştıkları yerde kullanılan kimyasal maddeler sayesinde, çalışma ortamları kokuludur. Genellikle ayak üzerinde çalışmak zorunda kalırlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise ve dengi okullardan mezun olanlar girdikleri (YGS) sonucunda alacakları ‘’YGS – 2’’ oranında puan, üniversitelerin ‘’Ortopedik Protez ve Ortez’’ bölümüne girmek için yeterli olmaktadır. Meslek liselerinin,’’ Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Tıp Elektroniği ve Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyenliği’’ bölümlerinden mezun olanlar ise sınavsız geçişle aynı bölüme girebilirler. İlgili Meslek Lisesi mezunları öncelikli olarak yerleştirilmektedir. Ön lisans programı 2 yıllık bir eğitimle tamamlanıyor. ‘’Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Fizik, Anatomi, Hasta Psikolojisi, Bilgisayara Giriş, Fizyoloji, Mekanik Fizik, Malzeme, Teknik Resim, İletişim Becerileri, Protez Anatomi, Nöroloji, Ortopedi, Halk Sağlığı, Elektro Teknoloji, İlk Yardım, Meslekte Etik, Mekanik – Biyomekanik, Damar Hastalıkları, Kinezyoloji, Rehabilitasyon, Protez ve Ortez Üretim Yöntemleri, Halk Sağlığı ve Kinezyoloji’’ gibi dersler eğitim programında okutulmaktadır. Programı başarıyla tamamlayanlara ‘’ Protez ve Ortez Teknikerliği Ön Lisans Diploması’’ ve ‘’ Protez ve Ortez Teknikeri ‘’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Özel, devlet ve üniversite hastanelerinde ‘’Sağlık Teknikeri’’ olarak kadrosu vardır. Ayrıca bu konuyla ilgili çalışan firmalar da iyi yetişmiş eğitimli elamana ihtiyaç duyulmaktadır. Her geçen gün yeni gelişmelere imza atan bir sektör olduğu için, önü açık meslekler arasındadır. Meslekte başarılı olduğuna inanan ve yoğun çalışmaya dayanıklı mezunlar kendi iş yerini açabilirler. Meslekte yükselmek isteyenler, ön lisans programından sonra (DGS) ile alınan başarıya göre, ‘’ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Biyomedikal Mühendisliği bölümlerine geçerek lisans eğitimi alabilirler. Normal koşullar içinde çalışan, Protez ve Ortez Teknikerleri asgari ücret ile 2000 lira civarında maaş alabilmektedir. Çalışılan kurum ve tecrübe ücretlerde farlılıklar yaratabilir.