İnsanlar hastalanmadan önce önlem alan, hastalık süresince tanı ve tedavisiyle uğraşan, hastalığı atlattıktan sonra, yenilememesi için kontrollere devam eden sağlık mensubudur.
Pratisyen Hekimin yapması gereken görevler;
- İlk olarak devlete olan yükümlülüğü için zorunlu hizmet veren pratisyen hekim, tanı koyar ve tedavi sürecini başlatır.
- Hastanın muayenesini yapar, fiziki özelliklerini gözlemler, ailevi bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenir ve çeşitli örneklerden alınacak tahlilleri isteyerek sonuçlarını inceler.
- Muayene ve tahlil sonuçlarına göre hastayı ilgili birime yönlendirir.
- Hastaya ve hasta yakınlarına elde ettiği bulgular sonucunda, çıkan hastalık hakkında geniş kapsamlı bilgi verir ve gerekli ilaçları yazar.
- Trafik kazası, iş kazası, intihar teşebbüsü ve silahla meydana gelen yaralanma ve ölüm gibi durumlarda, gerekli raporları hazırlayarak, hastane polisine bilgi verir.
- Aile planlamasıyla ilgili danışmanlık hizmeti verir, bulaşıcı hastalıklara karşı alınabilecek önlemleri alır. Hasta, hastane çalışanları ve kendi sağlığını tehlikeye atacak davranışlardan kaçınır.
- Gelen her hastaya hiçbir ayrım gözetmeden, sağlık hizmetini vermeye çalışır.
Mesleği yapmak için gerekli olan özellikler;
- Fizik, kimya, matematik ve biyoloji konularına ilgi duyan ve başarılı olan,
- İletişimde olduğu herkesle empati kurmayı başaran, iletişim becerisi gelişmiş, hoşgörülü, anlayışlı, sabırlı, sorumluluk sahibi ve güler yüzlü,
- Araştırmayı ve öğrenmeyi seven tıp alanındaki gelişmeleri takip eden,
- El, parmak ve gözlerini eşgüdümlü kullanabilen,
- Temizliğe önem veren, sağduyu sahibi ve soğukkanlı olmak gerekir.
Görev aldıkları ortam ve koşullar;
Üniversite, özel ve devlet hastanelerinde, kliniklerde, dispanserlerde, sağlık ocakları ve özel muayenehanelerinde görev alırlar. Çalışma saatleri değişkendir, hafta sonları, geceleri ve bayramlarda nöbete kalabilirler ayrıca acil hastalar için günün her saatinde çağırılabilirler. Çalışma ortamlarının her zaman temiz olması sağlık açısından çok önemlidir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi bir okuldan mezun olanlar,(YGS) ve (LYS) sınavlarına girip’’MF3’’ oranında puan almak Tıp Fakültesini tercih etmek için yeterli olmaktadır. Tıp Fakültesi eğitim süresi 6 yıldır. Bu süreçte; Fizik, Kimya, Biyoloji, Hücrenin Yapısı, Anatomi, Fizyoloji gibi dersler okutulurken, ağırlıklı olarak kendi dallarıyla ilgili uygulamalı dersler verilmektedir. Tıp Fakültesini başarıyla tamamlayanlara ‘’Tıp Fakültesi Diploması’’ ve Pratisyen Hekim unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma olanakları ve meslekte yükselme;
Üniversite hastanesi, devlet hastaneleri ve özel hastaneler, sağlık ocakları, Verem Savaş Dispanserleri, Dispanserler, Poliklinikler, klinikler, Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri ve Özel muayenehanelerde görev almak mümkün olmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte çoğalan hastalıklar, kazalar ve benzeri rahatsızlıkların artması nedeniyle işini bilen Pratisyen Hekimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten dolayı iş bulma konusunda sorun yaşanmamaktadır. Meslekte yükselmek isteyenler, lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora yapabilir. Fakültelerde Doçent ve Profesör olarak eğitim verebilirler. Ayrıca ilgi duydukları alan üzerine eğitim alarak uzmanlaşabilirler. Pratisyen Hekim (Tıp Doktoru) olmak isteyenler açıklamış olduğumuz özelliklere sahipse ve zorluklarına katlanabileceklerse hiç düşünmeden sağlık sektörünün bu kutsal mesleğini tercih edebilirler. Normal bir hekimin aldığı maaş çalıştığı kurumun döner sermayesi, bakılan hasta ve uygulanan tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak 3300 ila 6500 lira arasındadır.
Anahtar Kelimeler: Tıp Fakültesi , Pratisyen Hekim , Sağlık Ocağı , Sağlık , Tıp Doktoru , Sağlık Sektörü , Dispanser