Deney ve analiz için verilen doku, kan ve idrar gibi maddelerin mikroskobik incelemesini yapan sağlık memurudur.
Yapılması gereken görevler;
- Kesit işlemi yapılması gerektiğinde, su banyosu platformunu hazırlar.
- Doku takibi işini manüel veya otomatik şekilde gerçekleştirir.
- Değişiklik gösteren dokuların bloklanması işlemini gerçekleştirir.
- Bloklanan dokuların kesitlerinin boyamasını yapar.
- Tüm örnekleri inceleyerek normal olanlar ve olmayanları sınıflandırır.
- Sonuçlanan deneyler analizler ve test bulgularını kayıt altına alır.
- Laboratuar ortamında kullanılan araç – gereçlerin temizliği ve mikroplardan arınması işlemini gerçekleştirir.
- Tüm lam ve blokları arşivler.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Fen bilimleri, biyoloji ve kimya konularına ilgi duymak başarılı olmak,
- El ve gözlerini eşgüdümlü kullanabilmek,
- Özellikle sağ elini ustalıkla kullanmak,
- Renk ayırt etmede sorunu olmamak,
- Değişik kokulara alerjik reaksiyon göstermemek,
- Sorumluluk bilincine sahip, dikkatli, tertipli ve kararlı olmak,
- Kapalı ortamlarda ve ekiple birlikte çalışmaya uygun olmak, meslekte başarıyı artıran özelliklerdir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Çalıştıkları ortamlar kapalı ve temizdir. Kimyasal maddeler ve oluşabilecek enfeksiyonlar sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturabilir. Mesai saatleri içinde diğer teknikerler ve laboratuar çalışanlar ile iletişim halindedirler.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise ve dengi okuldan mezun olanlar (YGS)’ den ‘’YGS – 2’’ oranında puan aldıklarında, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda bulunan ‘’Patoloji Laboratuar Teknikleri’’ ön lisans bölümünü tercih edebilirler. Meslek liselerinin, ‘’ Ebelik, Ebelik-Hemşirelik, Hemşirelik, Laboratuar, Veteriner- Laboratuar, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Laboratuar Teknisyenliği ve Sağlık Memurluğu’’ gibi bölümlerden mezun olanlarda aynı ön lisans programına sınavsız olarak geçiş yapabilirler. 2 yıl süren ön lisans programında temel dersler ve mesleki dersler okutulmaktadır. Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı dil, Anatomi, Kimya, Histoloji, Fizyoloji, Genel Histoteknoloji, Özel Histokimya, Genel Patolojide Temel Kavramlar, İmmüno Histokimya Teknikleri, Patoloji Laboratuar Teknikleri Uygulamaları, Genel Sitoteknoloji, Moleküler Patoloji Teknikleri, İlk Yardım, Kişilerarası İlişkiler, Sağlık Kurumlarının işleyişi ve Yönetimi ile Meslek İngilizcesi gibi dersler okutulmaktadır. Programı başarıyla tamamlayanlara ‘’ Ön Lisans Diploması’’ ve ‘’Patoloji Laboratuar Teknikeri’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Özel, devlet ve üniversite hastanelerinde bulunan patoloji laboratuarları, Adli Tıp Kurumu Patoloji Laboratuarları, özel patoloji laboratuarları, Moleküler Patoloji Laboratuarları ve Tıp Fakültesi Histoloji Laboratuarlarında görev alabilirler. Birçok hastalığın tanısını koymak için patolojik tanı yönteminin önemli yeri vardır. Her alanda olduğu gibi bu alanda da eğitimli ve kaliteli çalışana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten dolayı iş bulma konusunda geniş imkânlar sağlanmaktadır. Meslekte yükselmek isteyenler, ön lisans programından sonra (DGS) ile Hemşirelik, Biyoloji ve Hemşirelik Sağlık Hizmetleri gibi bölümlerde lisans eğitimi görebilirler. Normal şartlarda görev alan Patoloji Laboratuar Teknikeri 1800 ila 2600 civarında maaş almaktadır.