Özellikle sağlık kurumlarında bulunan değişik laboratuarlarda, hastaların sağlık durumunu inceleyip düzgün bir tanı koymak amaçlı ve hekimin talimatı üzerine tıbbi analizleri yapan teknik çalışandır.
Yapılması gereken görevler;
- Deney, analiz ve bazı testler nedeniyle ihtiyaç duyulan mikroorganizma kültürlerini yetiştirir.
- Boya ve sabitleştirme teknikleriyle doku, hücre, salgı sıvılar ve organlardan örnek alımını gerçekleştirir.
- Analizi yapmak için çözelti ve kültür gibi ortamları hazırlar.
- Laboratuarda kullanılan malzemelerle, gerekli test ve deneyleri yapar.
- Elde edilen tüm bulgu ve bilgileri kayıt altına alır.
- Çalışılan laboratuar araç – gerecinin temizliği ve bakımını yapmakla yükümlüdür.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Fen bilimleri, özellikle de biyoloji ve kimyaya ilgili ve başarılı,
- Dikkat sorunu yaşamayan ve tüm ayrıntıları fark eden,
- Yavaş ilerleyen işlerden sıkılmadan devam ettirebilen,
- Sorumluluk bilincine sahip, sabırlı,
- Algı ve iletişim becerisine sahip olmak meslekte başarıyı artıran özelliklerdendir.
Çalışma ortamı ve koşulları
Tüm sağlık kurumlarının laboratuarlarında görev alırlar. Çalıştıkları ortam temiz olmakla birlikte kullanılan ilaç ve kimyasal maddeler sebebiyle kokulu olur. Genel olarak oturdukları yerden çalışırlar. Deney, analiz ve testler için getirilen kan, idrar ve doku gibi örnekleri incelerken, çalışma arkadaşları, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim halindedirler. Bazen tek başına bazen de ekip halinde çalışmak gerekebilir. Tüm incelemeleri yaparken dikkatli olunmazsa mikrop bulaşma riski vardır.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
İlköğretimden yüksek bir diploma notuyla mezun onlalar, sağlık meslek liselerinin ‘’ Laboratuar’’ bölümünü tercih etmelidir. 4 yıl süren mesleki eğitimde, pratik ve teorik dersler verilmektedir. Mesleki dersler, temel bilimler ve kültür dersleri okutulmaktadır.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Devlet, üniversite ve özel hastanelerde, özel tahlil laboratuarlarında, tıp fakültelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, gıda sanayi işletmeleri ve hıfzız sıhha enstitüsünde görev alabilirler. Sağlık sektöründe gelişen teknoloji ve kaliteli çalışana duyulan ihtiyaç sebebiyle, geleceği olan meslekler arasında yer almaktadır. Meslekte yükselmek isteyenler, mezun oldukları sağlık meslek lisesinin ‘’Laboratuar’’ bölümünden sonra (DGS) ile ön lisans programlarına devam edebilirler. Diyaliz, Hidroterapi, Fizik Tedavi, Patoloji Laboratuar, Laboratuar, Tıbbi Laboratuar, Laborant ve Veteriner Sağlık (Açıköğretim), Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim), Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama, İş ve Uğraşı Terapisi ve Elektro nörofizyoloji gibi bölümleri bitirerek ön lisans mezunu olunabilir. Normal şartlarda çalışan Laboratuar Teknisyeni, aylık 1800 ila 2700 civarında maaş almaktadır.
Anahtar Kelimeler: LABORATUAR , Laboratuar Teknisyeni , Sağlık Meslek Lisesi , Kımya , Biyoloji , Patoloji Laboratuar Teknikeri , Laboratuar , Sağlık