Hastaları, bedensel veya zihinsel rahatsızlıklarında, doktorun yönlendirmesiyle gerekli tedaviye hazırlayan, hastalıklara karşı bilgilendiren, hastaların günlük gereksinimlerinin giderilmesinde en yetkili sağlık çalışanıdır.
Yapması gereken görevler;
- Hastaların günlük aktivitelerini gerçekleştirmesinde yardımcı olur.
- Hastalara giyinme, beslenme, ilaçlarının alınması, kişisel bakımı ve öncelikli ihtiyaçlarında (ördek) veya benzeri materyalleri kullanırken yardımcı olur.
- Doktorun geciktiği durumlarda, hastaya ilk yardım uygulayıp gerekli muayeneyi yapar, hastayla ilgili ihtiyaç duyulan ölçümleri gerçekleştirir.
- Hastanın, uygulanan tedaviye verdiği tepkiyi gözlemler, olası sorunları kayıt altına alır ve doktoru bilgilendirir.
- Görevi devralacak meslektaşı gelmeden ve doğal afetler gibi olağan üstü durumlarda, bulunduğu konumdan ayrılamaz.
- Mesleğiyle ilgili danışmanlık yapar. Düzenlenen eğitim programlarına ve faaliyetlere katılır. Toplumun kaliteli hemşirelere kavuşması için katkıda bulunur.
Meslekte ihtiyaç duyulan özellikler;
- Biyolojiye ilgi duyan ve bu alanda ciddi başarılar elde eden,
- Hasta ve sağlıklı bireylerin, davranışlarının nedenini kavrayabilen, maksimum seviyede genel yeteneği olan,
- İnsanlara yardım etmeyi seven, sabırlı, hoşgörülü, iletişim becerisine sahip, güler yüzlü, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluğunun bilincinde,
- Çabuk ve doğru karar verip uygulayabilen,
- Sağlığına özen gösteren ve oluşabilecek olumsuzluklara karşı çözüm yolları üretebilen özelliklere sahip olmak gerekir.
Çalışma ortamları ve şartları;
Devlet hastaneleri, özel hastaneler, dispanserler, sağlık kabinleri, sağlık ocakları, klinikler, 112 acil servisleri ve özel muayenehaneler çalışma alanlarıdır. Kapalı ve temiz ortamlarda görev alırlar. Hasta, hasta yakını, hekimler, meslektaşları ve diğer hizmetlilerle iletişim halindedirler. Çalıştıkları kuruma göre, vardiyalı veya belli bir takvime göre nöbete kalma gibi çalışma koşullarında görev alırlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve okutulan dersler;
Eskiden olduğu gibi, Sağlık Meslek liselerinin ‘’Hemşirelik ‘’ bölümünden mezun olanlara, artık hemşirelik unvanı verilmiyor. Lise veya Sağlık Meslek Liselerinden mezun olanlar (YGS) ve (LYS) sınavlarından ‘’MF3’’ oranında puan alarak, hemşirelik için tercih yapabilir. Hemşirelik Yüksekokulları veya Sağlık Bilimler Fakültelerinin ‘’ Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde eğitim verilmektedir. 4 yıl süren yüksekokul eğitiminde, 4600 saatlik klinik ve teorik dersler okutulur. Temel Tıp Bilimleri, Mesleki Bilimler, Fen ve Sosyal Bilimler, Hemşirelikte Yönetim gibi dersler bu eğitim programının içindedir. Lisans programını başarıyla tamamlayanlara ‘’Hemşirelik Diploması’’ ve ‘’Hemşire’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte ilerleme;
Üniversite, devlet ve özel hastaneler, dispanserler, kurum ve kuruluşlara bağlı sağlık birimleri, özel sağlık kurumları, muayenehaneler, sağlık ocakları, klinikler ve 122 servisleri çalışma alanlarıdır. Hemşirelik mesleğinde işsiz kalma olasılığı çok düşüktür. Hatta sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan meslektir. Zamanla başarısını kanıtlayan hemşireler; Sorumlu Hemşire, Başhemşire ve Uzman hemşireliğe yükselmektedir. Lisans programından sonra, yüksek lisans ve doktora yaparak akademik başarıya ulaşma mümkündür. Fakültelerde, Araştırma görevlisi, Doçent ve Profesör olarak görev alınabilir. Hemşire 2.375TL ile 5.500TL arasında ayllık kazanç elde edebilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Uzman Hemşire , Hemşirelik , Dispanser , Sorumlu Hemşire , Sağlık Meslek Lisesi , Klinik , Başhemşire , Sağlık