Sağlık sektörünün alt dallarından biri olan fizik tedavi ve iyileştirme servisinde görev alan fizyoterapist; yaralanma, hastalık, özür, hareket sistemi ve çeşitli sağlık sorunlarından dolayı meydana gelen ağrı ve fonksiyon bozukluklarını doktorun tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi yöntemlerle tedavi sürecine geçiren sağlık mensubudur.
Fizyoterapistin yapması gereken görevler şunlardır;
- Hastanın sinir, kas ve eklem gücünü kullanılan birçok alet ve testler yardımıyla değerlendirir. Elde edilen sonuçlara göre elektro terapi, egzersiz, rehabilitasyon gibi tedavi yöntemlerini uygular.
- Hastaların gündelik hayatına engel olan ağrı, duyu kaybı ve uyuşma gibi rahatsızlıkları, ayrıca protez ve oztez gibi yardımcı araçlara yönelik, ölçme ve değerlendirmeleri yaparak gerekli düzenlemeyi uygular.
- Hastaların kullanmakta zorluk çektiği ortez ve protezle ilgili bilgi verir ve gerekli yardımda bulunur.
- Tedavi için şart olduğu öngörülen egzersiz ve eğitim programlarına, fiziksel uyumluluk, ısı, ışık, elektro terapi, hidroterapi, manüel ve mekanik tedaviler ayrıca masaj yöntemiyle bağımsız hareketleri kolaylaştırıcı ve iyileştirici tedavilerin uygunluğunun takibini yapar.
- Felçli insanlara yönelik özel tedaviler uygular. Kısa zamanda gündelik hayatlarına dönmeleri için yardımcı olur.
- Sırt, boyun ve başka uzuvlarda oluşan kireçlemeleri çeşitli aletlerle ısıtır ve uyararak sertliklerin yumuşamasını sağlar. Sürekli akım sağlayan aletlerle hastanın sinirleri gevşer ve gereksinim duyulduğunda sıcak su havuzlarıyla tedaviye destek verilir.
Mesleği yapmak için gereken özellikler;
- Fiziksel olarak güçlü ve dayanıklı,
- Gözlerini ve ellerini uyumlu kullanabilen,
- El ve parmak becerileri gelişmiş,
- İletişim becerisine sahip,
- Sabırlı, hoşgörülü, nazik, mesleğine saygılı, yardım etmeyi seven bir karaktere sahip olunmalıdır.
Çalışma alanları ve koşulları;
Fizyoterapistlerin bugün itibariyle çalıştıkları alanlar şunlardır; hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özel ağlık kurumları, profesyonel ve amatör spor kulüpleri, sporla ilgili sağlık hizmeti veren merkezler, huzur evleri, kaplıca ve termal tesisler olarak sıralayabiliriz. Çalışma ortamları sessiz ve hijyeniktir. Genel olarak ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak çalışmaları gerekir. Çalışma saatlerinde hastalar, hasta yakınları, diğer doktorlar ve fizyoterapistlerle iletişimde olmaları gerekir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve okutulan dersler;
Lise veya benzeri bir okuldan mezun olduktan sonra, Yükseköğretime Geçiş sınavından ilgili bölüme yetecek puan alınmalıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü için ‘’MF– 3’’ yeterlidir. Sağlık Yüksek Okulları ise YGS – 2 puanıyla öğrenci kabul edebiliyor. 4 yıl olan meslek eğitimi hem genel kültür hem de mesleki dersler okutularak tamamlanıyor. Öğrencilere; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı ve Yabancı Dil gibi genel kültür derlerinin yanında İnsan Anatomisi, Biyoloji, Histoloji, Fizyoloji, Fizik, Kimya ve Psikoloji gibi tıp bilimleri dersleri verilmektedir. Ayrıca Isı– Işık, Kinezyoloji, Elektro Terapi, Biyomekanik, Özel Tedavi Hareketleri ve hareket kolaylığı sağlayan cihaz ve protezin eğitimini ve mesleğin gerektirdiği diğer dersleri de uygulamalı ve kuramsal olarak almak mümkün olmaktadır. Program dâhilinde olan Nöroloji, Dâhiliye, Ortopedi, Genel cerrahi, Romatoloji, Kadın Doğum ve Genel cerrahi dersleri de okutuluyor. Ayrıca tanısı konmuş hastalıkların, gerekli ölçümler doğrultusunda kas ve eklem hareketlerinin, testler ve aletler yardımıyla değerlendirmesi yapılmaktadır. Eğitim sürecini tamamlayıp Lisans Diplomasını hak edenler, fizyoterapist unvanı alıyor.
İş bulma ve meslekte ilerleme durumu
Tıbbın hemen her alanında uygulanan fizyoterapi biliminin önemi gün geçtikçe artıyor. Başka bir birime geçmek isteyen fizyoterapistler; nöroşirurji, nöroloji, ortopedi, kardiyoloji, romatoloji, kadın hastalıkları, doğum, hekimlik, kardiyovasküler cerrahi, pediatri ve spor bilimleri gibi alanlarda çalışma imkânı bulabilir. Gündelik hayatta karşılaşılan kazalar ve hastalıklar sonucunda yürüme yeteneğini kaybeden veya fonksiyon bozuklukları çeken insanların artış göstermesiyle fizyoterapislere duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
İnsanüstü bir gayretle çalışan sağlık sektörü çalışanlarının aldıkları ücretler branşa göre değişiyor. Bir fizyoterapistin aldığı maaş ortalama olarak 3100 – 4200 aralığında değişim göstermektedir. Sizlerde bu mesleğe gönül verip yapmak istiyorsanız verdiğimiz bilgiler ışığında bir yol izleyebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler: PROTEZ , ORTEZ , Fizyoterapist , Fizik Tedavi , Rehabilitasyon , Fonksiyon Bozukluğu , Fizyoterapi , Protez , Ortez , Sağlık , Sağlık Sektörü