Doktorlar tarafından hasta reçetesine yazılmış ilacı temin eden, ilaç hakkında kısa bilgiler veren ve ilaçların geliştirilmesi ve yan etkilerinin giderilmesi için araştırmalar yapan sağlık mensubudur.
Meslekte yapılması gereken görevler;
- Reçetedeki ilacı hastaya verip, ilaçla ilgili açıklama yapar.
- Reçetesiz satılması gereken ilaçlar hakkında gerekli uyarıda bulunur.
- Yanlış bilgiler vermemek için verileri değerlendirip, mesleğiyle ilgili gelişmeleri takip eder.
- Eczacı tarafından hazırlaması gereken ilaçların içeriğini bilerek, formülüne uygun olarak yapılmasını sağlar.
- Gerek duyduğu ilaçların fiziksel ve kimyasal kontrollerini yaptırır.
- Satılması gerekli olan toksin ve zehirli maddelerin reçetesini kayıt altına alarak hazırlanmasını sağlar ve bozulmasına mahal vermeden dağıtımını yapar.
- Eczane ve ecza deposuna giriş çıkış yapılan tüm ilaçların özellikle de zehirli veya uyuşturucu etkiye sahip olan ilaçların kaydını daha titiz olarak tutar.
- Eczacılık bilgisine sahip olduğundan gerektiğinde danışmanlık hizmeti de verir.
Meslekte ihtiyaç duyulan özellikler;
- Genel yeteneği üstün olan,
- Kimya, fizik ve biyoloji konularına ilgili ve başarılı,
- Hoşgörülü sabırlı, dikkatli, düzenli, sorumluluğunun bilincinde ve insanlara yardım etmeyi seven,
- İlaçlara ve özelliklede kimyasal maddelere karşı bir alerjik reaksiyon riski taşımayan,
- İletişimi ve algı yeteneği gelişkin özelliğe sahip olunmalıdır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Genelde eczaneler, ilaç fabrikaları, ilaç depoları ve laboratuar gibi kapalı alanlarda görev alırlar. Çalıştıkları ortam temiz ve tertiplidir. Çalıştıkları ortam, gün boyu iç içe çalıştıkları, ilaçlar ve kimyasal maddeler sebebiyle biraz kokulu olur. Özellikle eczanede çalışan eczacılar hastalar ve hasta yakınlarıyla iletişim halindedirler. Bulundukları ilin çalışma planı gereği bazı günler nöbetçi olurlar. Nöbetçi oldukları günlerde işlerinin başında durular.
Mesleki eğitim verilen yer, süre ve içeriği;
Lise veya dengi okuldan mezun olduktan sonra, (YGS) ve (LYS) sınavlarından ‘’MF-3’’ oranında puan ‘’Eczacılık’’ fakültelerine yerleşmek için yeterlidir. 5 yıl süren eğitim programında teorik ve pratik dersler okutulmaktadır. Eğitim programında, Bitki ve Hayvan Biyolojisi, Farmasötik Kimya, Organik Kimya, Genel ve Anorganik Kimya, Analitik Kimya, , Genel ve Uygulamalı Biyokimya, Anatomi ve Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Tıbbi Terminoloji, Farmasötik Teknoloji, Toksikoloji, Mesleki Etik ve Ulusal Mevzuat gibi mesleki dersler okutuluyor. Matematik, Fizik, İstatistik, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ve Türk Dili gibi temel derslerde programın içinde yer alıyor. Her öğrencinin mezun olabilmesi için asgari olarak 6 ay staj görme zorunluluğu vardır. Programı başarıyla tamamlayanlara ‘’Eczacılık Diploması’’ ve ‘’Eczacı’’ unvanı verilmektedir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Özel üniversite ve devlet hastanelerin laboratuarları, eczaneler, ilaç fabrikaları ve ilaç depolarında görev alırlar. Kamusal sektörde eczacıya olan ihtiyaç azaldığı için özel sektör veya bitkisel olarak hazırlanan ilaçların tanıtımı gibi işlerde çalışmak mümkündür. Her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de iyi eğitim almış kaliteli eczacılara ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi işini kurmak isteyenler şahsa özel eczaneler açabilir ama bu iş oldukça yüksek sermayelerle mümkün olmaktadır. Kendini geliştiren, teknolojik gelişime açık ve yabancı dili olan mezunlara daha fazla iş olanağı sağlanmaktadır. Meslekte ilerlemek isteyenler, zamanın verdiği tecrübe ve gelişmeyi arzulayan düşünce yapısıyla çalıştıkları kurumlarda yönetici pozisyonuna geçebilirler. Ayrıca lisans programından mezun olanlar yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyere ulaşabilirler. Kendi işini kuranlar, işletmesini zamanın kurallarına uyarak büyütüp, yüksek kazançlar elde edebilirler. Normal bir eczacı ortalama olarak 3500 ila 4400 aralığında maaş alıyor. Bu miktarlar çalışılan kurum ve ilaç satışına göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: İLAÇ DEPOSU LABORATUAR , ECZANE , Eczacılık Fakültesi , İlaç Deposu Laboratuar , İlaç Fabrikası , Zehirli Madde , Eczane , Eczacı , Sağlık