Doğumu gerçekleştiren doktora yardım ederek destek olan, doktorun olmadığı durumlarda doğum yaptıran, anne ve bebeğin sağlığını korumak için önlemler alan ve bebeğin genel durumu hakkında danışmanlık yapan sağlık mensubudur.
Yapması gereken görevler;
- Sağlık kurumlarında veya gelemeyen hastalar için kendi evlerinde hamileliğin sağlıklı geçmesi için çalışır ve önerilerde bulunur.
- Doğum yaptıran doktora yardım eder ve doktorun olmadığı zamanlarda doğumu gerçekleştirir.
- Anne ve bebeğin sağlığını koruyucu önlemler alır ve bebek için gerekli bilgileri verir.
- Gerektiğinde kadın hastalıklarından rahatsızlığı olan hastalara hekim gözetiminde tanı ve tedavi uygular.
- Riskli ve özel bakım gerektiren gebeliklerin kontrolünü ve bakımını yapar.
- Kadınlar başta olmak üzere, aile planlaması ile alakalı konular hakkında bilgi ve destek verir.
- 6 yaş altındaki çocukların aşılarını yapar.
Meslek için gerekli olan özellikler;
- Normalin üzerinde genel yeteneği olan,
- Biyoloji konusuna ilgili ve başarılı,
- İletişim ve algı becerisine sahip,
- Şefkatli, sabırlı, hoşgörülü, anlayışlı, güler yüzlü, temiz, tertipli, dikkatli, çabuk ve doğru kararlar alan, soğukkanlı, sorumluluk sahibi, yardım etmekten hoşlanan,
- Fiziksel olarak sağlıklı ve dayanıklı olmak meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
- Ebelik sadece kadınların yapabileceği çok kutsal bir meslektir.
Çalışma ortamları ve koşulları;
Özel, üniversite ve devlet hastaneleri, dispanser, klinik, sağlık ocağı ve çocuk sağlığı aile planlama merkezlerinde çalışırlar. Çalıştıkları ortam temiz ve düzenlidir. Mesai saatleri içinde hamile ve hamile kalmak isteyen ayrıca doğum yapmış kadınlar, doğum doktorları, 0 – 6 yaş grubu çocuklar, hasta yakınları ve beraber çalıştıkları kurum personeliyle iletişim içindedirler. Köylerde çalışan ebeler, daha sağlıklı hizmet verebilmek için seyahat etmek durumunda kalırlar. Çalıştığı kuruma göre nöbetçi kalmak ya da vardiyalı çalışma durumu mevcuttur.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Düz lise veya Meslek Liselerinin ‘’Ebelik, Ebelik-Hemşirelik ve Hemşirelik bölümünden mezun olanlar (YGS) ve (LYS) sınavlarından ‘’MF3’’ oranında puan alarak, üniversitelerin ‘’Ebelik’’ bölümünü tercih etmeleri gerekmektedir. 4 yıl süren eğitim programında temel ve mesleki dersler verilmektedir. Bilgisayar Kullanımı, Sosyal Bilimler, Yabancı Dil, Temel Tıp Dersleri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, İç ve Cerrahi Hastalıklar Bilgisi, Ana ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri ve Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilgisi, Ebelikte Yönetim, Ruh Sağlığı, Aile Planlaması, İlkyardım, Ebelik Tarihi ve Deontolojisi, Halk Sağlığı ve Ebelik, Patoloji, Epidemiyoloji, Mikrobiyoloji, Fizyoloji, Farmakoloji, Ebelik Esasları, , Tıbbi İstatistik ve Araştırma, Beslenmeye Giriş ve Anatomi gibi dersler okutulmaktadır. Lisans eğitimini tamamlayanlara ‘’Ebelik Diploması’’ ve ‘’Ebe’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Özel, üniversite ve devlet hastaneleri, doğum evleri, doğum klinikleri, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, dispanserler ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çok zor ve emek isteyen bir meslek olmasına rağmen kaliteli ve eğitimli ebelere ihtiyaç duyulduğu için işsiz kalma oranı çok düşüktür. Meslekte ilerlemek isteyenler, lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik başarı elde edebilirler. Fakültelerde Araştırma Görevlisi, Doçent ve Profesör unvanlarıyla öğretim görevlisi olarak çalışabilirler. Normal koşullarda görev alan bir ebe aylık 2200 ila 2600 arasında maaş almaktadır. Ücretler, Çalıştığı kurum ve derecesine göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: EBE , Doğum Doktorları , Sağlık Ocağı , Aile Planlaması , Sağlık , Hamilelik , Gebelik , Ebe