Tedavisi yapılmayacak olan ve kaybedilen diş olarak adlandırılan dişlerin yerini doldurmak amaçlı uygulanan, hareketli ve sabit diş ile çene protezlerinin yapım aşamasında laboratuarda görev alan elemandır.
Yapması gereken görevler;
- Diş hekiminin aldığı ağız ve çene ölçülerine göre model hazırlar.
- Modellere göre sabit ve hareketli protezlerin şekillendirilmesi, dökümü, cilalanması ve kullanıma hazırlanmasını sağlar.
- Alınan ölçü ve modellere göre diş dizimi, mum modelaj ve akrilik işlemlerinin yapımı aşamasında çalışır.
- Çatlayan kırılan ve kullanılmaz durumda olan protezlerin tamiri ve temizlenmesi işlemini gerçekleştirir.
- Diş hekimi gözetiminde gerekli olan ortodontik apareylerin hazırlanmasında görev alır.
- Kullanılan araç – gereçlerin bakımı, temizliği ve basit arızalarda tamir işiyle ilgilenir.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Temel bilimlere ilgi duymak ve bu alanda başarılı olmak,
- Uzay ve şekil ilişkisini kavrayıp bunu kullandığı malzemeyle uygulayabilmek,
- El, parmak ve gözlerini eşgüdümlü kullanabilmek,
- Renk ayırt etmede zorluk çekmemek,
- Estetiğe uygun düşünebilmek,
- Sorumluluk bilincine sahip olmak ve ekip çalışmasına ayak uydurabilmek,
- Kimyasal maddelere ve ilaçlara alerjik reaksiyon göstermemek,
- Algı ve iletişim becerisi gelişmiş olmak, meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Daha çok laboratuar gibi ortamlarda görev alınır. Kullandıkları malzemelerin ve aletlerin kullanım koşullarını iyi bilmeleri gerekir. Çalıştıkları ortamlar aydınlık, temiz ve birazda kokuludur. Bazı malzemelere göre tozlu ve gürültülü çalışma ortamları da vardır. Çalışma saatleri belirsiz olup, geceleri ve hafta sonları dahi çalışabilirler.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise ve dengi okullardan mezun olanlar girdikleri(YGS) sonucuna göre ‘’YGS – 2’’ oranında puan aldıklarında, ‘’Diş Protezi ile Diş Protez Teknolojisi’’ ön lisans programlarını tercih edebilirler. Sağlık meslek liseleri ‘’Diş Protez Teknisyenliği’’ bölümünü mezunları aynı ön lisans programına sınavsız olarak geçiş yapabilirler. 2 yıl olan eğitim süresince temel dersler ve mesleki dersler okutulmaktadır. Türk dili, Atatürk ilkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil, Anatomi, Diş Anatomisi ve Oklüzyon, İmplant Protezler, Kimya – Fizik, Davranış Bilimleri, Protez 1 ve 2, Maddeler Bilgisi, Meslek Teknolojisi, Protetik Freze Tekniği, Ortodontik Apareyler ve Modern Protez gibi dersler okutulmaktadır. 45 günlük zorunlu staj eğitimi alındıktan sonra mezun olanlara ‘’Diş Protez Ön Lisans Diploması’’ ve Diş Protez Teknikeri’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte yükselme;
Özel, üniversite ve devlet hastaneleri, diş hastaneleri gibi kuruluşlarda bulunan diş protez laboratuarları ve şahsa özel açılan diş protez laboratuarlarında görev alınabilir. Meslekte kaliteli eleman ihtiyacından dolayı iş bulma olanağı çok yüksektir. Çalışma ortamı ve saatleri çalışılan kuruma göre değişim gösterebilir. Meslekte yükselmek isteyenler ön lisans programından sonra (DGS) sonucuna göre ‘’ Sağlık İdaresi’’ lisans programına devam edebilirler. Normal şartlarda çalışmakta olan Diş Protez Teknikerleri aylık 2600 ila 3000 civarında maaş almaktadır. Bu ücretler çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilir.