Sağlık sektöründe olduğu halde biraz daha farklı gözle bakılan diş hekimliği, son yılların en çok tercih edilen mesleklerinden biri haline gelmiştir. Diş hekimi, sağlığımızı büyük ölçüde etkileyen diş, diş eti, ağız boşluğu, çene ve yakın dokuların sağlığını kontrol ederek, oluşabilecek hastalıklara karşı teşhis ve tedavi ile ilgili tüm işlemleri uygulayan sağlık mensubudur.
Diş hekiminin yapması gereken görevler;
- Hastaların şikâyetlerine göre, ağız ve diş muayenesini yapar.
- Uygun gördüğü takdirde röntgen filmi çektirir ve çıkan sonuca göre hastalığı teşhis ve tedavi eder.
- Kurtarılabilecek dişlerin çürüklerini temizleyerek, dolgu ve benzeri yöntemlerle tedavi uygular.
- Tedavi edilemeyecek dişleri çekerek, diğer dişlere zarar vermesini engeller. Eksilen dişlerin yerini yeni protez dişlerle tamamlar.
- Ağız ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alarak, tedavi sürecini başlatır.
- Ağız ve çevresiyle ilgili gerek duyulan cerrahi müdahaleyi gerçekleştirir.
- Dişlerle çenenin birbirine karşı olan uyumsuzluklarını teşhis edip, olası bozuklukları düzeltir.
- Hastalarına danışmanlık hizmeti vererek, ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi verir ve önerilerde bulunur.
Meslekte gereksinim duyulan özellikler;
- Fizik, kimya ve biyoloji konularıyla aşırı ilgili ve ileri derecede başarılı,
- Ciddi anlamda genel yeteneği olan,
- El, parmak ve gözlerini eşgüdümlü kullanma becerisine sahip,
- Renkleri algılamada sorun yaşamayan,
- Çevresindekilerle rahat iletişime geçebilen,
- İnsanlara karşı hoşgörülü, şefkatli, sabırlı, anlayışlı, dikkatli ve sorumluluk duygusuna sahip,
- Estetik anlayışı olan, yaratıcı ve özgün fikirler üretebilen,
- Yardım etmeyi seven ve mesleğine saygı duyan bir kişiliğe sahip olunması gerekir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Hastane, dispanser ve özel muayenehanelerde görev alan diş hekimleri, sürekli ayakta çalışırlar. Çalıştıkları ortam temiz ve sessizdir. İşlerinin takibini ve düzenlemesini yapan yardımcıları vardır. Hasta ve hasta yakınlarıyla yakın iletişim kurmaları gerekir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süre ve okutulan dersler;
Lise veya dengi bir okuldan mezun olan öğrenci, (YGS) ve (LYS) sınavlarına girmelidir. (MF3) oranında alınan puan diş hekimliği bölümlerini tercih etmek için yeterli olmaktadır. 5 yıl olan eğitim süresi, yabancı dil hazırlığı isteyen fakültelerde 6 yıla çıkmaktadır. İlk üç yıl meslek bilimleri, temel bilimler ve klinik öncesi eğitim programları verilmektedir. Genel olarak uygulamalı derslere ağırlık veriliyor. Fen bilimleri, temel tıp dersleri ve el becerisini geliştirmek amaçlı ağız ve diş morfolojisi gibi dersler okutuluyor. Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ‘’Lisans Diploması’’ ve ‘’Diş Hekimi’’ unvanı veriliyor.
Çalışma alanları, iş bulma olanakları ve meslekte ilerleme;
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar, Diş Hekimliği Fakülteleri, özel muayenehaneler, özel sağlık kurum ve kuruluşları, Ağız ve diş sağlığı bakım ürünleri üreten pazarlayan ticari kuruluşlar, diş hekimliği için gerekli alet, cihaz ve ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan ticari kuruluşlar gibi alanlarda çalışma imkânı bulmak mümkün oluyor. Hepsinin yanında, kendi özel muayenehanelerini açmak isteyenlerin ilk olarak, yüklü bir sermayeye ihtiyacı vardır. Devamında Türk Tabipler Odasına başvurması gerekir. Sağlık Bakanlığı’ndan muayenehane açma izin belgesini almalı ve bu bilgiyi Maliye Bakanlığı’na bildirmelidir. Tüm diş hekimlerinin, Türk Tabipler Odasına üye olması gerekliliği mevcuttur. Meslekte ilerlemek isteyenlerin, kendini geliştirerek geniş bir çevre edinmesi faydalı olacaktır.
Sağlık sektöründe kişisel olarak çalışmayı tercih edenler ve tüm bu zorlukları göğüslemeye hazır olanlar için diş hekimliği bulunmaz bir meslektir. Görev alınan kurumun döner sermayesi, bakılan hasta ve uygulanan tedaviye göre maaş miktarı değişmektedir. Normal bir diş hekiminin aldığı aylık maaş, ortalama olarak 6170 ila 7000 arasındadır.
Anahtar Kelimeler: Dispanseri , Sağlık Bakanlığı , Ağız Ve Diş Sağlığı Teknikerliği , Diş Hekimi , Sağlık , Sağlık Sektörü