0 – 18 yaş grubunda olan normal, anormal, korunmaya muhtaç ve risk altında olan çocukların gelişimini destekleyecek çalışmalar yapar. Gelişim bozukluğu sezdiği çocukların ailesi, eğitim gördüğü kurum ve sağlık kurumlarına danışmanlık hizmeti vererek, herhangi bir olumsuzluğa karşı önlem alır.
Meslekte yapılması gereken görevler;
- 0 – 18 yaş gurubundaki çocukların gelişimini izleyip, ilgili birimlere bilgi verir.
- Özel ihtiyaç sahibi fiziksel ve zihinsel rahatsızlığı olan çocuklara yardımcı olur.
- Gelişim bozukluğuna sebep olan nedenleri araştırıp, ona göre bir çözüm üretmeye çalışır.
- Aile ve çocuklarla ilgili kurumlara bilgi ve danışmanlık hizmeti verir.
- Çocuklar için hazırlanan televizyon programları için danışmanlık yapar.
Mesleğin gerektirdiği özellikler;
- İletişim becerisine ve algı yeteneğine sahip,
- Çocukları seven ve onlarla empati kurmayı bilen,
- El becerisi olan, anlayışlı, sabırlı, güler yüzlü, hoşgörülü, dikkatli, ayrıntıları kaçırmayan, sorumluluk sahibi ve mesleğini severek yapan,
- Gelişim psikolojisini bilen ve ona göre davranabilecek kişilikte olunmalıdır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Daha çok kapalı ortamlarda görev alınır. Bulundukları yer temiz ve düzenli olmalıdır. Çocuklar, aileleri ve ilgili birimlerle iletişim halindedirler. Çalışma saatleri görev alınan kuruma göre değişir ama genel olarak düzenli bir takvim izlenir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi okuldan mezun olanlar, (YGS) ve (LYS) sınavlarından yeterli ‘’Sözel’’ puanı alarak çeşitli üniversitelerin ‘’Çocuk Gelişimi’’ ve ‘’Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği’’ bölümlerini tercih edebilirler. Ayrıca Çocuk Gelişimi Meslek Liselerinden de sınavsız olarak geçiş yapılabilir. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans eğitimi süreleri mevcuttur. Eğitim programında ‘’Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Anatomisi ve Biyolojisi, Plan Yapmak ve Uygulamak son olarak da Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım’’ gibi mesleki dersler okutulmaktadır. Eğitim programını başarıyla tamamlayanlara ‘’ Çocuk Gelişimi Diploması’’ ve ‘’Çocuk Gelişimi Uzmanı’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Çocuk Evleri, Aile Danışma Merkezleri, Emniyet Çocuk Şube Müdürlükleri, Kreşler, Anasınıfları ve Üniversitelerde Akademik Personel olarak görev alınabilir. Mesleki başarı ve tecrübenin katkısıyla, çalışılan kurumda yönetici pozisyonuna kadar yükselmek mümkün olmaktadır. Ortalama olarak alınan maaş 2000 – 2600 civarındadır.
Anahtar Kelimeler: KREŞ , Çocuk Gelişim Uzmanlığı , Aile Sağlığı Merkezleri , Çocuk Esirgeme Kurumu , Kreş , Çocuk Gelişimi , Anasınıfı , Meslek Lisesi , Sağlık