Ameliyathanelerde operasyonu gerçekleştiren cerrah ve ameliyat ekibine yardım etmekle yükümlü olan teknik personeldir.
Yapılması gereken görevler;
- Çalıştığı kurumun çalışma planına göre araç, gereç ve donanımları kullanarak iş ve çevre güvenliğini sağlar.
- Cerrahi operasyon esnasında kullanılacak malzemelerin hazır bulunmasını sağlar ve sırasıyla cerraha verir.
- Cerrahi operasyonda cerrahın verdiği işleri yapar.
- Operasyon sonunda kullanılan malzemenin sayımı ve kullanılabilirliğini kontrol eder.
- Operasyonlarda kullanılan tıbbi cihazların bakımını yaptırıp, her zaman kullanıma hazır olmasını sağlar.
Mesleği yapmak için gerekli olan özellikler;
- Fen bilimleri ve biyolojiye ilgili ve başarılı,
- El ve parmaklarını eşgüdümlü kullanan,
- Çabuk ve doğru kararlar alabilecek yapıda,
- İletişim ve algı yeteneğine sahip,
- Kan korkusu olmayan ve dikkatli,
- Sorumluluk bilinci olan ve verilen görevi çabucak kavrayıp yerine getirme özelliği meslekte başarıyı artıran etkenlerdir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Daha çok hastanelerin ameliyathanelerinde görev alırlar. Çalışma ortaları aydınlık, temiz, düzenli ve kokuludur. Ameliyat süresince ayakta çalışırlar. Tam gün ve vardiyalı sisteme göre çalışırlar. Çalıştıkları kurumun iş takvimine göre nöbetçi olarak kaldıkları da olur. Cerrahlar ve ameliyat ekibindeki diğer çalışanlarla iletişim içinde olurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Daha çok Meslek Liselerinin, ‘’Acil Tıp Teknisyenliği, İlkyardım ve Acil Bakım Teknisyenliği ve Yaşlı Hizmetleri’’ bölümünden mezun olanlar ‘’ Cerrahi Teknikerliği’’ ön lisans programına sınavsız olarak geçiş yapabilirler. Diğer liselerden mezun olanlar ise (YGS) ve (LYS) sınavlarından ‘’SAY1’’ oranında puan alarak bölüm için tercih yapabilirler. 2 yıl olan mesleki eğitim teorik ve pratik şeklinde verilmektedir. Ameliyathane Teknolojisi, Anatomi Fizyoloji, İlk Yardım, Cerrahi Hastalıklar Bilgisi1, Cerrahi Uygulamaları 1, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Temel Mikrobiyoloji, Sterilizasyon, Cerrahi Hastalıklar Bilgisi 2, Anesteziye Giriş, Enfeksiyon Hastalıkları, Deontoloji ve Tıbbı Etik, Tıbbi Terminoloji, Temel Bilgi Teknolojisi, Atatürk ilkeleri ve İnkılâp Tarihi1, Atatürk ilkeleri ve İnkılâp Tarihi 2, , Türk Dili1, Türk Dili 2, İngilizce 1, İngilizce2, Bilgisayar Kullanımı ve Psikoloji ve Davranış Bilimleri gibi dersler okutulmaktadır. Lisans programını başarıyla tamamlayanlara ‘’ Cerrahi Teknikerliği Diploması’’ ve ‘’Cerrahi Teknikeri’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânları ve meslekte ilerleme;
Üniversite, özel ve devlet hastanelerinin ameliyat servislerinde görev alırlar. Eğitimli ve donanımlı teknik personele duyulan ihtiyaç sebebiyle iş bulma imkânı çok fazladır. Meslekte ilerlemek isteyenler, ön lisans programından sonra (DGS) ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Memurluğu lisans programlarını tamamlayabilirler. Aldıkları maaş kurum ve kuruluşa göre 1700 ila 2500 aralığında değişim göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: CERRAH , Cerrahi Operasyon , Ameliyat , Sağlık , Ameliyathane , Cerrahi Tekniker , Cerrah