Tüm cerrahi operasyonlarda, hastaya uygun olan anesteziyi belirleyip uygulayan, cerrahın talimatlarına göre gerekli tıbbi çalışmaları gerçekleştiren ve ameliyat ekibine yardımcı olan sağlık mensubudur.
Yapılması gereken görevler;
- Anestezi için kullanılması gereken araç, gereç ve tıbbi cihazları hazırlar,
- Hastanın ameliyathaneye alınarak, ameliyat için hazır olmasını sağlar,
- Hastanın yaşı, kilosu ve sağlık durumuna göre kullanılacak anesteziyi belirleyip, doktor veya anestezi uzmanının onayıyla hastayı uyutur.
- Tüm ameliyatlarda kullanılan anesteziyi uzman kontrolünde uygular ve cerraha yardımcı olur,
- Ameliyat sonlanana kadar hastayı gözetimde tutar, olası bir olumsuzlukta gerekli müdahaleyi gerçekleştirir.
- Operasyon sonunda hastanın yoğun bakım ünitesine uygun şekilde alınması ve uyanana kadar takibini yapar.
- Hasta uyandıktan sonra yoğun bakım ünitesi çalışanlarına bilgi verir ve görevi devreder.
Meslek için gerekli olan özellikler;
- Anestezi işleminin ayakta yürütülmesi sebebiyle fiziksel olarak güçlü,
- Kimyasal maddeler ve ilaç kokularına dayanıklı ve alerjisi olmayan,
- Ayrıntıları gözden kaçırmayan, sabırlı, hoşgörülü, sorumluluk bilincine sahip,
- Algı ve iletişim becerisi gelişmiş olmak meslekte başarıyı artıran önemli özelliklerdendir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Ameliyat yapılan tüm sağlık kurumlarında ve kapalı ortamlarda görev alırlar. Çalışma alanları temiz, düzenli ve kokuludur. Çalışma arkadaşları, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim halindedirler.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
İlköğretim döneminde yapılan (SBS) sonuçları ve yılsonu ortalama notuna göre, Sağlık Meslek Liselerine girmek mümkün olmaktadır. 4 yıl süren ‘’Anestezi ve Reanimasyon Teknisyenliği’’ eğitiminde teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Sosyoloji, Psikoloji, Kişiler Arası İlişkiler, İlk Yardım, Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Hastalıklar Bilgisi, Anatomi, Farmakoloji, Fizyoloji ve Anestezi eğitim programında okutulan dersler arasındadır. Bölümden mezun olanlara ‘’ Anestezi Teknisyenliği Diploması’’ ve Anestezi Teknisyeni’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve meslekte ilerleme;
Mesleğe başlamak için hazırlanan sınavları başarıyla geçenler devlet hastanesi, üniversite hastaneleri, özel hastane, doğumevi ve klinikler gibi ameliyat yapılan tüm sağlık kurumlarında görev alırlar. İş bulma olanağı oldukça yüksek olup geleceğin meslekleri sınıfında yer almaktadır. Meslekte ilerlemek isteyenler, mezun oldukları Sağlık Meslek Lisesinden sonra üniversitelerin, ‘’ Elektro Nörofizyoloji, Anestezi, Sağlık Kurumları İşletmeciği, İş ve Uğraşı Terapisi’’ gibi ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleşebilirler. Normal bir Anestezi Teknisyeni 1700 ila 2300 aralığında maaş almaktadır. Bu ücretler kuruma ve tecrübeye göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: CERRAH , OPERASYON , Anestezi Uzmanı , Cerrah , Sağlık Meslek Lisesi , Anestezi Teknisyeni , Operasyon , Sağlık