Gerçekleşen cerrahi operasyonlarda hastanın uyutulması için anestezi uzmanının öngördüğü yöntemi uygulayan, anesteziyle ilgili işlemlerde doktora yardımcı en yetkili elemandır.
Yapması gereken görevler;
- Ameliyat öncesinde, hastanın sağlık durumunu değerlendirir ve ona göre bir yol izler.
- Hekimin öngördüğü narkoz miktarını, hastanın genel durumuna göre ayarlar.
- Her hastanın bünyesine göre anestezi verilmesini sağlar.
- Hastanın hazırlanmasına yardımcı olarak bu bilgiyi doktora iletir.
- Operasyon süresince hastayı gözlemler ve olası olumsuzluklarda, hayatını kurtarmak için doktorla beraber çaba sarf eder.
- Ameliyat sonrasında uyandırma işleminin, hastaya zarar verilmeden yapılmasını sağlar.
Meslekte ihtiyaç duyulan özellikler;
- Fen bilimlerine, özelliklede fizik ve biyolojiye ilgi duyan başarılı olan,
- Ellerini ustalıkla kullanma becerisine sahip,
- Algı problemi olmayan, çabuk ve soğukkanlı kararlar verebilen,
- Fiziksel olarak sağlıklı ve dayanıklı,
- Sorumluluk bilincine sahip, iletişimde sorun yaşamayan,
- Hoşgörülü, saygılı, atak, dikkatli, yardım etmeyi seven ve ekip çalışmasına uygun olunması gerekir.
Çalışma ortamları ve koşulları;
Genel olarak ameliyathanelerde çalışırlar ve görevlerini ayakta sürdürürler. Çalışma ortamları temiz, aydınlık ve ağır bir ilaç kokusuna sahiptir. Doktorlar, hemşireler, hasta ve hasta yakınlarıyla yakın iletişimde bulunurlar.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süre ve içeriği;
Sağlık Meslek Liselerinin, anestezi ve anestezi teknikerliği bölümlerinden mezun olanlar, kendi bölümlerine yakın olan ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Düz liseler veya diğer meslek liselerinden mezun olanlar (YGS) sınavına girerek en az ‘’YGS – 2’’ oranında puan almalılar. Ön lisans programı 2 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır. Teorik ve pratik derslere ağırlık verilen programda, genel kültür derslerinden başka Biyoloji, Farmakoloji, Anatomi, Fizyoloji, Anesteziyoloji ve Özel Tedavi Yöntemleri gibi meslekle alakalı dersler okutulmaktadır. Ön lisansı başarıyla tamamlayanlara ‘’Anestezi Teknikerliği Diploması’’ ve Anestezi Teknikeri unvanı verilmektedir.
Çalışma alanları, iş bulma olanakları ve meslekte yükselme;
Cerrahi operasyon yapılabilen üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve devlet hastaneleri, doğumevleri, özel klinikler gibi kurumlarda görev alınabilir. Kaliteli eğitim almış çalışan ihtiyacını karşılamakta zorluk yaşandığından iş bulma konusunda sorun çıkmayacaktır. Ön lisansını tamamlayanlara (DGS) ile ‘’ Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri ve Hemşirelik’’ gibi alanlarda lisans eğitimi görerek meslekte yükselebilirler.
Anestezi Teknikerliği tam benlik diye düşünenler, hiç düşünmeden bu bölümü tercih edebilirler. Anestezi teknikerinin aldığı maaş, çalıştığı kurumun ve nöbet ücretleriyle birlikte 2370 ila 2600 arasındadır. Ücretler çalışılan kuruma göre artabilir veya azalabilir.