Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri, ameliyathanelerde kullanılan araç – gereç, tıbbi cihaz ve aletleri kullanma bilgisi olan, ameliyat öncesinde ameliyathaneyi hazırlayan ve ameliyatı gerçekleştiren ekip içinde yer alan teknik elemandır.
Yapılması gereken görevler;
- Ameliyathane sorumlusu veya cerrahın gözetiminde ameliyat masasını ve kullanılacak malzemeleri hazırlar.
- Cerrahi operasyonlarda, ameliyat ekibine yardımcı olmakla yükümlüdür.
- Cerrahi operasyon sonrasında, kullanılan malzemelerin temizliğini ve mikroplardan arınması işlemini gerçekleştirir.
- Operasyonlarda kullanılan araç – gereç ve tıbbi cihazların temizliği, bakımı ve kullanılabilir olmasını sağlar.
- Ameliyathanenin mikroplardan arınmasını ve gerekli kayıtların alınmasından sorumludur.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Fen bilimleri ve özellikle de biyolojiye ilgili duyan ve başarılı olan,
- El ve gözlerini eşgüdümlü kullanabilen,
- Kan korkusu olmayan, bedenen dayanıklı,
- Doğru ve çabuk karar verebilen, sorumluluk bilincinde, algı yeteneği gelişmiş, dikkatli, tedbirli ve ayrıntıları kaçırmayan,
- Düzensiz çalışma saatlerine uyum gösteren, stresli ve ekip çalışmasına ayak uyduran,
- Bulaşıcı hastalığı olmayan, kendi ve diğer çalışanların hayatlarını riske atacak davranışlardan kaçınmak meslekte vazgeçilmez özelliklerdendir.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Çeşitli hastanelerin, ameliyat servislerinde görev alırlar. Çalışma ortamı aydınlık, temiz ve ilaç kokuludur. Daha çok ayakta çalıştıkları için çalışma saatleri çok yorucudur. Tam gün ve vardiyalı çalışma planı ve belli bir çizelgeye göre nöbet tutmaları gereken günler vardır.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise ve dengi okullardan mezun olanlar (YGS) ve (LYS) sınavlarından yeterli puanı alarak, Meslek Liselerinin ‘’Yaşlı Hizmetleri, Acil Tıp Teknisyenliği, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri ve İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği’’ bölümlerinden mezun olanlar sınavsız geçişle, Üniversitelerin ‘’Ameliyathane Hizmetleri’’ ön lisans programını tercih edebilirler. 2 yıl olan ön lisans eğitiminde daha çok mesleki dersler okutulmaktadır. Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Yabancı Dil, Anatomi, Ameliyathane Teknolojisi, Davranış Bilimleri, Fizyoloji, İlkyardım, Enfeksiyon Hastalıkları, Terminoloji, Sterilizasyon, Cerrahi Hastalıkları Bilgisi, Kişilerarası İlişkiler, Ameliyathane Uygulamaları, Anesteziye Giriş ve Hastane İdaresi gibi dersler okutulmaktadır. Mezun olmak için birinci yıl 20 gün, ikinci yıl 40 gün olmak üzere toplamda 60 iş günü staj yapmak gerekmektedir. Programı başarıyla tamamlayanlara ‘’ Ameliyathane Hizmetleri Diploması’’ ve ‘’Ameliyat Hizmetleri’’ Teknikeri unvanı veriliyor.
Çalışma alanları, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve devlet hastanelerinin ameliyathane servislerinde görev alınabilir. Hastane sayısı çok, mezun sayısı da az olduğu için iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Meslekte yükselmek isteyenler, ön lisans eğitiminden sonra (DGS) başarı notuna göre, ‘’ Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’’ bölümleriyle lisans eğitimi alabilirler. Normal şartlarda görev alan bir Ameliyathane Hizmetleri Teknikeri ortalama 1700 ila 2500 lira arasında maaş almaktadır. Bu ücretler tecrübe ve kuruma göre değişim gösterebilir.
Anahtar Kelimeler: CERRAH , Ameliyat Hizmetleri Teknikeri , Cerrah , Cerrahi Operasyon , Meslek Lisesi , Ameliyathane Sorumlusu , Hemşirelik , Sağlık