Doğal afetler, kaza, yangın, yaralanma ve ani gelişen hastalıklar gibi durumlarda hastaya ilk yardım uygulayan, ayrıca uygun taşıma yöntemine karar verip, güvenle sağlık kurumuna naklini sağlayan sağlık mensubudur.
Yapılması gereken görevler;
- Endotrakeal entübasyon, monitörizasyon ve defibrilasyon, kardiyo – pulmoner resüsitasyon ve intravenöz girişim gibi uygulamaları gerçekleştirmek,
- Acil vakalarda, çok gerekli olan acil ilaçları, sıvı ve oksijen vermek,
- Travma durumlarına göre duruş düzenini ayarlayıp, hastayı nakle hazırlamak,
- Hastanın konumuna göre uygun taşıma tekniğine karar verip, uygulamaya geçmek,
- Kırık, çıkık ve burkulma olan olaylarda, hastanın acı çekmesini önleyecek duruşu belirleyip, dikkatlice hastaneye götürülmesini sağlamak,
- Açık yaraların kapatılması ve hafif kanamaları durdurmak,
- Aniden gelişen doğum gibi olaylarda hastaya yardımcı olacak önerilerde bulunmak,
- Hastaneye ulaştırılan hastanın durumunu, hastanedeki ilgiliye bildirmek,
- Acil ve Acil Bakım Teknikeri tüm bu uygulamaları hastane öncesinde hastanın bulunduğu konumla nakil esnasında yapar. Başka koşullarda yapması için, bir doktorun yazılı veya sözlü onayı gerekir.
Mesleği yapmak için gerekli özellikler;
- Fen bilimi ve öncelikle biyoloji konularına ilgi duyan ve başarılı olan,
- Hasta ve ihtiyacı olan insanlara yardım etmeyi seven,
- Fiziksel olarak sağlıklı, dayanıklı, kararlı, soğukkanlı, dikkatli, çabuk ve doğru kararlar alan ve uygulayan,
- El ve parmak eşgüdümünü gelişmiş,
- Ayrıca iletişim ve algı yeteneğine sahip olmak, meslekte başarıyı artıran özellikler arasındadır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Ambulans ve acil servisleri gibi ortamlarda kapalı, olayın meydana geldiği yere göre açık alanlarda çalışmak zorunda kalırlar. Kaza ve yangın gibi olaylarda çok ciddi tehlikeler altında görevlerini gerçekleştirirler. Vakanın oluş biçimine göre polis, jandarma ve itfaiye görevlileriyle dahası hasta, hasta yakını ve beraber çalıştığı kişilerle iletişim halindedir.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
Lise veya dengi okuldan mezun olanlar (YGS) ve (LYS) sınavlarından yeterli puanı alarak üniversitelerin ‘’İlk ve Acil Yardım’’ bölümlerini tercih ederek ön lisans programına dahil olabilirler. Meslek liselerindeki ‘’Acil tıp teknisyenliği, Yaşlı Hizmetleri, İlk Yardım ve Acil Bakım ile Hasta ve Yaşlı Hizmetleri bölümünden mezun olanlar ise aynı bölüme sınavsız olarak geçiş yapabilirler. Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Ön lisans programında mesleki dersler uygulamalı ve teorik olarak okutulmaktadır. Eğitim programından mezun olanlara’’ Ön Lisans Diploması’’ ve ‘’ Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri’’ unvanı verilir.
Çalışma alanları, iş bulma imkânı ve mesleki yükselme;
Üniversite özel ve devlet hastanelerindeki acil servisler ve bazı kuruluşların acil yardım ünitelerinde görev alırlar. Sağlık sektöründe eğitimli ve donanımlı ara personele aşırı ihtiyaç duyulduğu için geleceğin gözde meslekleri arasında olduğu söylenebilir. Mezun sayısının az olması ve ihtiyaç duyulan bir kol olduğu için iş bulma olanağı çok fazladır. Meslekte yükselmek isteyenler, ön lisans programından sonra (DGS) sınavıyla, ‘’Hemşirelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’’ gibi bölümlerle lisans eğitimini tamamlayabilirler. Maaşları çalıştıkları kurum ve tecrübeye göre1400 ila 2000 arasında değişmektedir.
Anahtar Kelimeler: Acil Yardım , İlk Yardım , Ambulans Ve Acil Bakım Teknikeri , Acil Bakım , Acil Yardım Üniteleri , Sağlık