Acil tıp teknisyeni, fiziksel veya zihinsel rahatsızlığı olan, doğal afet, kaza ve yaralanmalarda, acil bakım ve ilk yardım yapabilen, hasta ve yaralıların en yakın sağlık kurumuna ulaştırılmasıyla yükümlü sağlık mensubudur.
Yapılması gereken görevler;
- Oksijen ve intravenöz girişim uygulamasını gerçekleştirir.
- Hastanın nakil için hazırlanmasına yardım ederek, uygun taşıma teknikleriyle hastaneye ulaşmasını sağlar.
- Kırık, çıkık ve burkulmalara karşı gerekli önlemi alarak, açık yaranın kapanmasını ve kanamanın durdurulmasını sağlar.
- Yaşam desteği için gerekli girişimlerde bulunur ve endotrakeal entübasyon uygulamasını gerçekleştirir.
- Tüm bu uygulamaları hekimin talimatı veya onayı ile yapabilirler.
- Uygulamaların aşamalarında ilgili birimlere bilgi vermesi gerekir.
- Görev alanı ve ilgili araç gereçlerin korunması ve bakımını yaptırır.
- Acil yardım ve kurtarma operasyonlarında çevresindekiler ve özellikle kendi hayatını riske atacak davranışlardan kaçınmalıdır.
Mesleği yapabilmek için ihtiyaç duyulan özellikler;
- İletişim becerisine sahip ve ekip çalışmasına uygun,
- Teknik cihazlara ilgili, gelişmelere açık,
- Göz ve ellerini eşgüdümlü kullanabilen
- Fiziksel olarak sağlıklı, kuvvetli, titiz, soğukkanlı, çabuk ve doğru kararlar alabilen, algı yeteneğine sahip ve yardım etmeyi seven kişilikte olunmalıdır.
Çalışma ortamı ve koşulları;
Kaza ve yaralanma vakaları gibi durumlarda açık alanda, geri kalan zamanlarda kapalı ortamlarda görev alınır. Çalışma saatleri düzensizdir ve belli bir takvime göre nöbete kalırlar. Hasta, hasta yakını ve çalışma arkadaşlarıyla iletişim halindedirler.
Mesleki eğitimin verildiği yer, süresi ve içeriği;
İlköğretim sınıflarında yapılacak Seviye Belirleme Sınavlarının, ortalaması ve Yıl Sonu Başarı Puanıyla birlikte (G–OYP) puanına ulaşarak, Sağlık Meslek Liselerinin ‘’Acil Tıp Teknisyenliği’’ bölümünü tercih etmek gerekir. 4 yıl süren eğitim programında daha çok mesleki dersler okutulmaktadır. Mesleki eğitim programında; İlk Yardım Bakımı Planlama, Acil Bakım Ünitesi ve Araç Gereçlerini Kullanma, Kazazedeyi Koruyucu ve Acil Bakım Ünitesine Alma, İlk Yardım Bakımı Uygulama gibi dersler okutulmaktadır.
Çalışma alanı, iş bulma olanağı ve meslekte yükselme;
Teknolojinin gelişmesi ve sağlık sektörünün büyük önem taşıması sebebiyle, nitelikli sağlık personeline ihtiyaç duyulmaktadır. Acil Tıp Teknisyenleri özel, üniversite ve devlet hastaneleri, 112 acil servisleri, poliklinikler ve kliniklerde iş bulma olanağına sahiptir. Meslekte yükselmek isteyenler kişisel becerilerine ve tecrübesine göre ekip başı olabilirler. Ayrıca mesleki eğitimden sonra, Ameliyathane Hizmetleri, İş ve Uğraş Terapisi, Acil Durum ve Afet Yönetimi, Elektronörofizyoloji, Sağlık Kurumları Ve İşletmeciliği (AÖF), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Paramedik, Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik gibi ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Acil Tıp Teknisyeni olmak için gerekli özelliklere sahip olanlar, bu mesleği tercih edebilirler. Acil Tıp Teknisyenleri çalıştıkları kuruma göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 2000 – 2500 maaş almaktadır.
Anahtar Kelimeler: KAZA VE YARALANMA , İntravenöz Girişim , 112 Acil , Kaza Ve Yaralanma , Sağlık Meslek Lisesi , Acil Tıp Teknisyenliği , Acil Tıp Tenkisteni , Sağlık , Sağlık Sektörü