Dünyada teknolojik, kimyasal ve iklim şartları gibi birçok etken, insan sağlığına gösterilen özeni artırıyor ve insan sağlığına hizmette büyük gelişmeleri beraberinde getiriyor.
Ülkemiz gerek medikal gerekse termal turizmde büyük bir potansiyel taşıyor, Türkiye'de sağlık turizmi alanında hizmet veren hastaneler, termal oteller, spa-wellness ve sağlık turizmi acenteleri faaliyetlerini giderek artırıyor.
Özellikle termal otelcilik günümüzde, sağlık, Spa ve Wellness turizmiyle iç içe geçti. Son yıllarda Termal suların gücüyle gelen sağlık turizminde büyük bir artış ve gelişme var. Git gide artan bu durum Türkiye’de bir trend oluşturdu. Sağlık turizmi yatırımları sadece kaplıca ve içmece hizmetleri ile değil geniş kür seçenekleri, lüks tesisler ile misafirlerine hizmet verecek duruma geldi. Bu geniş yelpaze, 7’den 70’e her yaştan misafire hizmet ettiği için termal turizm algısının büyük bir ivme ile gelişmesine sebep olup yaz kış 12 ay faydalanıldığı içinde ciddi bir trend haline geldi.
Termal sular birçok hastalığa yardımcı etkende bulunuyor. Şifalı suların yararlarını saymakla bitiremeyen uzmanlar; Selülit, cilt deki kırışıklıklar, kilo problemi, Cilt hastalıkları, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları, kadın doğum hastalıkları, osteoporoz, romatizma, gut, sinir hastalıkları, adale ağrıları ve solunum sistemi hastalıkları, çocuklarda duruş, hareket ve denge bozukluğu termal suların yardımcı etkende bulunduğu hastalıklardan bazıları olarak saymaktalar.
Yukarıda da açıkladığımız gibi bu kadar geniş ve rağbet gören bu sektörde; kurum ve kuruluşların en büyük ihtiyacı ise tanıtım, organizasyon ve operasyon alanlarında çalışacak yabancı dil bilen, temel sağlık ve turizm bilgisine sahip nitelikli elemanlardır.
Genel olarak programın amacı: Kamu ve Özel sektörde Sağlık Turizm işletmelerinde çalışan üst düzey yöneticilerin, Sağlık Turizmi alanında her geçen gün sertleşen rekabet ortamına ayak uydurabilmeleri için gerçekleşen tüm yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olmaları ve yetkinliklerini sağlamlaştırarak Kurumlardaki etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasına katkı sağlamaktır. Sektörün öncelikli ihtiyacı olan nitelik olarak gelişmiş sağlık ve turizm bilgisine sahip personeller yetiştirmek.
Program mezunları hastanelerin sağlık turizmi birimlerinde operasyon sorumlusu, müşteri temsilcisi gibi görevleri üstlenebilecek; sağlık turizmi ile ilgili faaliyet gösteren acentelerde, sağlıklı yaşam konusunda hizmet veren tesislerde iş imkânı bulabilecektirler.
Türkiye de yeni bir iş alanı olarak ortaya çıkan sağlık turizmi işletmeciliği zaman içerisinde üniversitelerin meslek yüksekokullarında yaygınlaşması beklenmektedir. İşin öncülerinden Kapadokya Meslek Yüksekokulu bu alanda eğitime başlamış durumdadır. Diğer birçok üniversitelere de Kapadokya Meslek yüksekokulu örnek teşkil edecektir. Tabiki diğer tüm mesleklerde olduğu bu sektörün ilklerinden olanlar daha güzel kariyerler ve kazançlar sağlama imkânı elde edeceklerdir.
Anahtar Kelimeler: Kapadokya Meslek Yüksekokulu , Termal , Türkiye’nin En İyi Termalleri , Türkiye’deki Termalleri Nerede , Sağlık Turizmi İşletmeciliği , Sağlık Turizmi İşletmeciliği Hangi Üniversitelerde Var , Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölüm Koşulları , Sağlık Turizmi İşletmeciliği İş İmkânları , Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Amacı , Sağlık , Sağlık Turizmi İşletmeciliğine Kimler Başvurabilir