Gelecekten bahsederken nakitin ortadan kalktığı ve dijital para birimlerine geçildiği bir kurgudan bahsediliyor. Ancak bu kurgu beklenilenden daha hızlı gerçeğe dönüşüyor.
Singapur Parasal Otoritesi (Monetary Authority of Singapore – MAS) bazı bankalar ve Blockchain teknoloji firmaları işbirliği ile Singapur Doları’nın Ethereum ağı tabanlı bir Blockchain projesi üzerinde dijitalleştirilmesi için (Tokenization) yürütülen projede ilk aşamanın başarılı bir şekilde tamamlandığını açıkladı.
Raporda; “kurulan Blockchain ağında, Ethereum ve MQ İstemcisi çalıştıran MAS düğümü üzerinde ilk Genesis kaydının oluşturulduğu ve buna bağlı sekiz bankanın Ortak Ödeme Ağ Geçidi (CPG) üzerinden işlem yapabildiği” belirtiliyor.
Projenin öncelikli amacı Merkez Bankası tarafından üretilen dijital paranın bankalararası ve aracı takas kurumları tarafından kullanılarak transfer işlemlerinin olabilecek en hızlı şekilde tamamlanması olarak açıklandı.
Projenin başarılı şekilde ilerlemesi ve uygulamaya geçilmesi ile birlikte şu anda yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi olan geç ödeme süreçleri ve ödeme hatalarının oluşmasının önüne geçilecek. Ayrıca süreçlerde tarafların riskinin azaltılması, bazı durumlarda teminat gereksinimlerini de düşürebilecek.
Ethereum güvenli ağ yapısı olarak seçildi
Singapur’da gerçekleşen proje daha önce Kanada Bankası tarafından denenen R3 platformundaki Jasper projesinden ilham aldı. Ancak R3 Corda platformu yerine süreç için Ethereum Blockchain altyapısı tercih edildi.
Yayınlanan raporda, “Dağıtık kayıt sisteminde Ethereum tabanlı Blockchain ağının mevcut MEPS + ve RTGS sistemleri ile arabirim oluşturacak şekilde yeniden tasarlandığı ve bunun da çalışan entegre bir prototip sağladı” belirtiliyor.
Rapora göre, şimdi iç hat ödemeleri için teknolojinin daha fazla değerlendirilmesinin yanı sıra çapraz ödemelere odaklanan ikinci aşamaya geçmeyi planlıyorlar.
Singapur bu alandaki tek ülke değil
İngiltere Merkez Bankası, Sterlin’i dijitalleştirmek için Blockchain teknolojisinin potansiyel kullanımını incelemişti fakat yakın zamanda süreç hakkında yeni bir bilgi paylaşımında bulunmadılar.
Rusya Merkez Bankası’nın başkan yardımcısı, gelecekte bir kripto ruble gibi dijital para birimi kullanılacağını belirtmişti. Şuan da bu konudaki çalışmaları devam ediyor.
Çin Merkez Bankası, paralarını dijitalleştirmeyi uzun zamandır istediğini açıklamıştı.
Ülkeler artık Blockchain teknolojisinin nakit parayı statik kağıttan dinamik koda yükseltebildiğinin farkına vardı. Bu nedenle, dinamik paranın nakite kıyasla faydası ortadayken bu yarış hız kesmeden artmaya devam edecek.
BKM
Anahtar Kelimeler: Bitcoin , Madencilik , Dijital Para , üretim , Singapur , İngiltere Merkez Bankası , Rusya Merkez Bankası , Çin Merkez Bankası , Ethereum , Monetary Authority of Singapore , MAS , Blockchain