Senegal merkez bankası FinTech çözümleri ile daha çok kişiyi finansal sisteme dahil etmek istiyor. Bunun yolu ise nakitsiz bir ekonomiden geçiyor. Yakın zamanda benzer bir kararda Çin almıştı ve kendi dijital parasını üretmek için kolları sıvamıştı. Senegalde yapılan çalışmaların neticesini yakında pazarda kullanacak şekilde sunması bekleniyor.
Quartz Africa Weekly Brief’in haberine göre Senegal kendisinden beklenmedik devrimsel bir proje üzerinde çalışıyor. Senegal merkez bankasının yönetiminde devam eden proje ile yakında ülkede blockchain teknolojisi üzerinde çalışan dijital bir para kullanıma sunulacak.
Eğer Senegal’deki proje başarılı olursa bunun pek çok Batı Afrika ülkesi için örnek olması ve kısa sürede içlerinde Benin, Burkina Faso, Mali, Nijer, Togo gibi bölgelerin yer aldığı tüm Batı Afrika’da kullanılması bekleniyor.
eCFA adı verilen dijital para birimi mevcut M-Pesa gibi mobil sistemler ile çalışabilecek şekilde tasarlanıyor. Yeni dijital paranın üretim teknolojisi eCurrency Mint Limited isimli şirket tarafından geliştiriliyor. Bu teknoloji sayesinde merkez bankları kağıt para ile birlikte kendi dijital paralarını çıkartıp dolaşıma sokabiliyor.
eCurrency Mint’in kurucusu ve CEO’su Jonathan Dharmapalan; “kağıt para gibi tüm dijital paralarında bir seri numarası ve devlet imzası mevcut, normal bir paradaki tüm güvenlik önlemlerini dijital paraya entegre ediyoruz” diyor.
Öte yandan Senegal dünyada ilk dijital paraya geçen ülke olmayacak. Daha önce Tunus eDinar isimli dijital para birimine geçen ilk Afrika ülkesi olmuştu. Bu yıl Ekvator dünyanın devlet destekli ilk dijital parasını kullanmaya başladı.
Fintech istanbul
Anahtar Kelimeler: Senegal , Blockchain , Dijital Para , Elektronik Para , Kripto para , Bitcoin