Yüksek katma değerli üretimle dikkat çeken 'yazılım sektörü' kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. Yılda yakşık 10 bin mezun verirken, sektörün ihtiyacı ise 70 bin kişi civarında. Türkiye'nin 2023 hedeflerinden biri de 10 milyar dolarlık yazılım ihracatı. Meslek kariyer planı yapanları bekliyor.
İşsizlikten şikayet eden vatandaşlara her geçen gün yeni iş sahaları açılıyor. Hükümetin 2023 hedefleri kapsamında yer alan 10 milyar dolarlık yazılım ihracatının istihdama katkısı ise 1 milyon kişi olacak. Sektördeki gelişim aynı zamanda ülkemizdeki KOBİ'lerin gelişimi ve ciroları için de belirleyici olacak.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş şunları söyledi: "Üniversitelerin yazılımla ilgili bölümlerden mezun olan sayımız 10 bini bulurken sektörün ise 60-70 bin kişiye ihtiyacı var" dedi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin yazılım ithalatının 1 milyar 250 milyonu bulduğunu belirten, Güneş şunları kaydetti: "Toplamda 6 üniversitede yazılım bölümü bulunuyor. Hükümetin 2023 yılında hedeflediği 10 milyar dolarlık yazılım ihracatı -gerçekleştiğinde 1 milyon kişiye istihdam sağlanmış olacak. Şu an bu sektörde 250 bin kişi çalışıyor. Toplam 2 bin 300 yazılım şirketi var. Bu şirketlerin bin 60'ı, Teknoloji Geliştirme Merkezleri'nde kümelenmiş vaziyette. Yaklaşık 100 kadar firma 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştirmeyi başarmış durumda."
BEYİN GÖÇÜNÜ ÖNLEMEK LAZIM
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Acerpro Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, Sektörde yazılımcıya çok ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, İyi bir yazılımcının diğer ülkelerden çok talep gördüğünü anlattı. Acer, "İyi bir yazılımcıya birçok ülke fırsatla sunuyor. Vatandaşlık veriyor. Hükümet son zamanlarda önemli atılımlar yapıp beyin göçünü tersine çevirmek için çalışmalar yapıyor" diye konuştu.
Mesude Demirhan
Yenişafak