Teknoloji geliştikçe istihdam sorunu daha şiddetli şekilde tartışılmaktadır. Teknolojinin istihdama olan etkisi ilk başta olumsuz algılanır. Ancak orta ve uzun vadeye bakıldığında oluşan tablo bunun tam tersini gösterir. Tıpkı İskoçya’da beklenildiği gibi…
2016 yılı başındaki Davos Zirvesi, ana gündem maddesi olarak Endüstri 4.0’ı belirlediğinde Dünya Ekonomik Forumu (WEF) etkilerine dair son derece detaylı bir rapor paylaşmıştı. Bu rapor, artıları ve eksileri ile Endüstri 4.0’ı analiz ederken pek çok medya kuruluşu yine WEF’in sitesindeki bir makaleye atıfta bulunarak konuyu “robotlar işimizi elimizden alacak, milyonlarca kişi işsiz kalacak” diye haberleştirmişti. Oysa raporun detaylarına inildiğinde istihdamda kısmi bir gerileme olsa da sağladığı verimlilik, insanları alanlarında daha yetkin olmaya zorlaması ve açılacak yeni iş alanları ile durumun böyle olmadığı görülebiliyordu.
Benzer eleştiriler FinTech ile birlikte bankacılık ve finans sektörleri için de yapılmakta. Üstelik Endüstri 4.0’ın etkileri daha çok mavi yakalılarda hissedilirken FinTech doğrudan beyaz yakalı çalışanları etkiliyor. Ancak bu eleştiriler, ortaya çıkan örnekler ve getirileri incelendiğinde yalnızca toplam faydada değil, istihdam anlamında da bir artış yaşanacağını gösteriyor.
Konuyu İskoçya’daki duruma özel olarak haberleştiren Scotsman, ülkede geçmişte endüstride yaşanan dalgalanmalar sonrası finans sektörünün öne çıktığını belirtiyor. Stuart Farquhar imzalı yazıda FinTech sonrası bankaların şube sayılarını azaltması gibi etkenlerin ilk başta göz korkuttuğu, ancak gelen yeni hizmet ve uygulamalar ile pozitif bir etki yaratacağından bahsediliyor.
Edinburgh, Linwood ve Bathgate gibi finans sektörü merkezlerinin azalması beklenen istihdam sonrası durumunun değerlendirildiği yazıda, Deloitte Risk Danışmanlığı Yöneticisi Kent Mackenzie’nin yorumlarına yer veriliyor. Mackenzie, bu tip dönüşümlerin ABD’de “beceri yükselmesi” olarak tanımlandığını belirtirken, bu durumla sağlanan zaman tasarrufunun yeni ürün ve çözümler geliştirmekte kullanılabildiğini kaydediyor. İnternetle birlikte işgücünün yüzünü değiştirdiği ifade edilirken, yaşanan bu tip dönüşümlerin yüzbinlerce insanın işsiz kalması anlamına gelmediğine dikkat çekiliyor.
Bu iyimser görüşe sahip olan tek kişi Mackenzie değil. Glasgow’da bulunan hukuk firması CMS’in ortağı ve bilişim hukuku uzmanı Alan Nelson da benzer bir geleceği resmediyor. Şube kapanması sonrası istihdam azalmalarının dar bir görüş açısını temsil ettiğini belirten Nelson, veri analizi, kullanıcı deneyimini geliştirme gibi konularda yeni ve heyecan verici gelişmeler yaşanacağını ve insanların yeteneklerini bu alanlarda, zaten bildikleri finans sektörü ile birleştireceğini ifade ediyor. Nelson, İskoçya’da yeni dönem için insan kaynağı dahil olmak üzere gerekli tüm bileşenlerin olduğunun altını çiziyor.
Yazıda bahsedilen gerçek örnek ise İsviçre merkezli, Edinburgh’ta bir araştırma merkezi de bulunan FinTech şirketi Avaloq. Dijital bankacılık platformu sunan şirket 1 milyar dolarlık değeriyle sektörün önde gelen firmalarından biri konumunda. Haberde, sektördeki gelişmelerin şirketin Edinburgh’taki Ar-Ge merkezini iki katına çıkaran şirket buna paralel istihdam ettiği kişi sayısını da önemli ölçüde yükseltmiş durumda. Avaloq’un üst düzey yöneticilerinden Francisco Fernandez, Frankfurt ve Londra gibi köklü FinTech merkezlerinde yaşanan olumlu değişimi Edinburgh’ta da görmeyi beklediklerini ifade ediyor.
Yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.
BKM
Anahtar Kelimeler: Fintech , Dijitalleşme , Bitcoin , Blockchain , İstihdam , İşsizlik