Turkcell Grup, çalışanlarına, esnek çalışma, evden çalışma, mobil çalışma, part-time çalışma ve farklı noktalardaki ‘ofistasyonlar’dan çalışma gibi pek çok farklı şekilde çalışma imkanı sunuyor. İşe alım süreçlerinde de yenilikçi bir perspektif geliştiren Turkcell, seçim sürecinde adaylara online oyun oynatıyor. Turkcell İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Seyfettin Sağlam, “Gençlere bünyemizde yeni kariyer fırsatları sunuyor, onları oyunlaştırma ile eğlenerek iş süreçlerine dahil ediyoruz” diyor.
Telekomünikasyon gençlerin en gözde alanı. Siz nasıl bir ilgi gözlemliyorsunuz, en iyileri çekmek için neler yapıyorsunuz?
Telekomünikasyon sektörü inovasyona açık dinamik yapısıyla her zaman gençlerin odağında yer alıyor. Sektörümüzün doğası gereği bu eğilimin değişmeyeceğini düşünüyoruz. Turkcell olarak bu anlayışla inovatif aşamalarıyla işe alım sürecine yeni bir perspektif kazandıran GNÇYTNK programını hayata geçirdik. 2016’da programa başvuran 26 bin genç online oyun, web tabanlı video soru gibi yenilikçi uygulamalardan oluşan seçme sürecine katıldı. Bu süreci başarıyla tamamlayan 165 kişi tam zamanlı, 125 kişi de stajyer olarak şirketimizde çalışmaya başladı. Gençlere bünyemizde yeni kariyer fırsatları sunuyor, onları oyunlaştırma ile eğlenerek iş süreçlerine dahil ediyoruz.
Yılda kaç başvuru alıyorsunuz?
Açılan her pozisyon için ortalama 500 kişi başvuruda bulunuyor. Bununla birlikte bu yıl GNÇYTNK programı kapsamında 26 bin başvuru yapıldı.
Adaylarda aradığınız özellikler?
İnovasyon, sektörümüzün en önemli itici gücü olmanın yanı sıra şirketimizi farklılaştıran temel faktör. İnovasyon şirketimizin DNA’sında yer alıyor ve kurum kültürümüzün önemli bir parçası. Dolayısıyla adayların bu kültüre uyum sağlamasını bekliyoruz. Yenilikçi fikirler ve çalışmalarla kendilerini, birlikte çalıştıkları ekipleri ve şirketimizi farklılaştırmalarını istiyoruz.
Bulmakta zorlandığınız pozisyonlar, yetkinlikler oluyor mu?
Yeni gelişmekte olan niş alanlarda sektörümüzde insan kaynağı açığı söz konusu olabiliyor. BT güvenlik uzmanı ve veri bilimi uzmanlığı buna bir örnek. Geçtiğimiz yıllarda Özyeğin Üniversitesi işbirliğinde bu alanlarda insan kaynağı yetiştirilmesi amacıyla programlar başlattık. Şimdi bilişim dernekleri ve ilgili organizasyonlarla sektöre yetkin insan kaynağı kazandırmak üzere yeni bir inisiyatifi başlatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
‘HR YENİDEN’ HAYATA GEÇTİ
En çok fark yaratan İK uygulamalarınız neler?
2016 yılında başlattığımız HR Yeniden Programı kapsamında çalışanlarımız için 2016 sonuna kadar üç ayrı paketi hayata geçireceğiz. Bunların ilkini uygulamaya aldık. Birinci paketle mobil çalışma sistemini hayata geçirdik. Bu uygulamanın öncüsü yeni anne olan çalışanlarımız için başlattığımız program olmuştu. Buna göre Turkcell’li anneler bebekleri 16 aylık olana kadar saat 10:00-15:00 arası ofiste çalışıyor. Mesailerinin geri kalan kısmını ise mekan ve zaman bağımsız diledikleri gibi ayarlayabiliyorlar. Şimdi, şirket çapında hayata geçirdiğimiz mobil çalışma sistemiyle çalışanlarımız ayda iki gün ofise gelmeden, diledikleri yerden çalışabiliyorlar. Aynı kapsamda devreye giren ‘Günü Planla’ programıyla 10:00-16:00 arası ofiste olmak koşuluyla öğle yemeği süresi dahil günlük toplam 9 saati tamamlayarak ofise giriş çıkış saatlerini kendi isteklerine göre ayarlayabiliyorlar. Diğer yandan çalışanlarımız diledikleri zaman İstanbul’da ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki ofislerimizde kurulan ‘ofistasyon’ları kullanarak kendi ofislerine gitmek zorunda kalmadan çalışabiliyorlar. Bu paket kapsamında sunduğumuz bir diğer olanak ise part-time çalışma. Bu uygulamayla çalışanlarımız haftada en az 20, en fazla 30 saat part-time çalışabiliyorlar. Çalışanlar bu uygulamadan isteklerine göre 3 ile 12 ay arasında faydalanabiliyor.
Teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz İK uygulamalarınızda?
Tüm ekiplerimiz kendi içlerinde anlık mesajlaşma uygulamamız BİP ile hem yazılı hem sesli hem de görüntülü olarak çok hızlı bir biçimde haberleşebiliyorlar. Çalışanlarımız ister evde ister cepte Turkcell internet hizmetiyle zaten donatılmış durumda. E-postalara ulaşmak, yüksek hacimli dosyaları indirmek, iş portallerine erişmek artık hiç olmadığı kadar hızlı, hiç olmadığı kadar kolay. Mobilim adını verdiğimiz çalışanlarımıza özel cep telefonu uygulamamızla talep ve onay süreçleri de çalışanımızın her an elinin altında.
Standart çalışma ortamları yavaş yavaş ortadan kalkıyor
Gelecekte İK uygulamaları nasıl değişim gösterecek?
Çalışanlarımız bir anlamda bizim içerideki müşterilerimiz. Bu nedenle onlara özel kampanyalar düzenliyoruz. Buna göre çalışanlarımız sahip oldukları kurumsal hatlarla belirlenen Platinum kampanyalarında özel indirim ve ayrıcalıklardan faydalanabiliyor. Bununla birlikte çalışanlarımızın sevdiklerine özel indirim kampanyaları da sunuyoruz.
Geleceğin teknolojileri çalışma hayatımızı derinden etkiliyor. Sanal gerçeklik, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, bulut teknolojileri... Yeni bir endüstriyel devrimin eşiğindeyiz: Endüstri 4.0... Tüm bu faktörler doğal olarak çalışma hayatını dönüştürüyor. Şimdiye kadar sunulan standart çalışma ortamları ve paketler yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bunun yerine çalışanlarımızın farklılaşan özelliklerini gözeterek şartları tasarlıyoruz.
Turkcell Grubu’nun yaklaşık 16 bin çalışanı var. Çalışanların yüzde 49’u kadın, yüzde 51’i erkek. Şirketin yaş ortalaması ise 33. 2016’da GNÇYTNK programı ile 165 genci tam zamanlı olarak bünyesine katan Turkcell, aynı zamanda farklı pozisyonlar için 2 bin 953 kişiyi grup bünyesine kattı.
Burcu Özçelik sözer
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: İşe Alım , Oyun , Türkcell , İstihdam