ABD’de faaliyet gösteren haber ve bilgi platformu U.S News, 2015’in ‘En İyi Teknoloji Meslekleri’ni belirledi. Bu işler yüksek istihdam oranı ve dolgun maaşlarıyla ön plana çıkıyor. Liste başında yazılım geliştiriciliğinin yer aldığı sıralamada, ikinci bilgisayar sistemleri analistliği, üçüncü ise bilgi güvenliği analistliği oldu. İşte huzurlarınızda listedeki 10 meslek ve gelecekleri.
Bilgisayar programcısı
Bilgisayar programcıları yazdığı kodlarla yazılımların çalışmasını sağlıyor. Yani bilgisayarların en temel fonksiyonlarının işlerlik kazanmasında bu insanların payı çok büyük. Nasıl ki bir patron çalışanlarına ne yapması gerektiğini söylüyorsa, bu programcılar da yazdıkları kodlar sayesinde aynısını bilgisayarlara yapıyor. Bunun için yazılım diline hâkim olmanız gerekiyor. ABD İşgücü İstatistikleri Dairesi’ne göre bilgisayar programcılığında 2022’ye gelindiğinde yüzde 8.3’lük bir büyüme yaşanacağı tahmin ediliyor.
İnşaat mühendisi
Dubai’deki ‘Burç Halife’ dünyanın en yüksek yapısı. San Francisco’daki Golden Gate ise en güzel köprüler arasında yer alıyor. Tamam, konumuz yapılar hakkında olmasa bile tüm bunlardan bahsedebilmemizi sağlayanlar; inşaat mühendisleri. Kentsel dönüşümler, imara açılan yeni bölgeler ve hızla artan nüfusla birlikte inşaat mühendisliği 20’nci yüzyıldaki popülaritesini koruyor. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’nin son verilerine göre 2022’de bu meslekte yüzde 19.7’lik bir büyüme yaşanması bekleniyor. Makine mühendisliği ile birlikte bu dal da en azından 15 yıl daha popülaritesini koruyacak.
Yazılım geliştirici
Yazılımların egemen olduğu bir çağda yaşıyoruz, haliyle yazılım geliştiricileri hayatımızı hemen her alanda kolaylaştırmak için çalışıyor. Sabah sizi uyandıran telefonunuzdaki alarmdan tutun da, canınız sıkıldığında göz attığınız sosyal medyaya kadar birçok şeyin gizli kahramanları, onlar. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’ne göre 2012 ile 2022 arasında bu alanda yüzde 22.8’lik bir büyüme olması bekleniyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin yanı sıra yazılım geliştiriciliği, gelişmekte olan ülkelerde de önümüzdeki 10 yıl popülerliğini koruyacak.
Bilgisayar sistemleri yöneticisi
Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticileri organizasyonların iletişim hatlarını açık tutmak gibi önemli bir görev üstleniyor. Bilgisayar sistemlerindeki bakımları gerçekleştiriyor, kurulumlarıyapıyor ve test ediyor. Bu yöneticiler organizasyondaki tüm sistemlerde hizmet süresi, performans, kaynak ve güvenlik gibi dört hayati operasyondan sorumlu. ABD İşgücü İstatistik Dairesi, bu mesleğin 2020’ye kadar yüzde 11.7’lik bir büyüme yaşayacağını belirtiyor.
Bilgisayar sistemleri analisti
Bu meslek bilgi teknolojileriyle işletmenin bir araya geldiği bir alan. Bilgisayar sistemleri analisti, müşterileri için iş dünyasına özel, en kullanışlı ve güvenli sistemlerin kurulmasında rol oynuyor. Bir analistin bilgi teknolojilerindeki yeterliliği kadar,müşterisinin ne alanda faaliyet gösterdiğini de bilmesi gerekiyor. Silikon Vadisi’ndeki bir oyun şirketi ya da Wall Street’te bir finans şirketi için mi çalışacak? Bu meslekte sektörel ayrımların iyi anlaşılması gerekiyor. Çünkü her organizasyonun kendine özgü bir teknolojiye ihtiyacı var. Analist bu farkındalıkla organizasyondaki tüm bilgisayar sistemleri için çalışmaya başlıyor. Tüm donanım, yazılım ve ağların etkili ve istikrarlı bir şekilde çalışması bilgisayar sistemleri analistinin ana sorumluluk alanında. Bilgisayar sistemleri analistliğinin adının konulduğu yer, ABD. Bu ülkede 2012-2022 arasında mesleğin yüzde 24.5 oranında büyüme göstereceği tahmin ediliyor.
Bilgi teknolojileri yöneticisi
Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticisi veya bilgi teknolojileri yöneticisi, labirent gibi sürekli değişen modern teknolojide çok kritik bir sorumluluğu taşıyor. Bu çalışanlar kısa ya da uzun vadelerde şirketlerin teknolojik ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirliyor. Hangi yazılımlar kullanılacak? Donanımlarda ne gibi değişiklikler yapılacak? Kötü niyetli saldırganlara karşı nasıl önlem alınacak? Tüm bu operasyonlarla bilgi teknolojileri yöneticisi ilgileniyor. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre bu alanda 2022’ye kadar yüzde 15.3’lük bir büyüme yaşanacağı düşünülüyor.
Makine mühendisi
Makine mühendisliği listede en ‘yaşlı’ meslek olmasına rağmen, özellikle motor teknolojilerindeki dur durak bilmez atılımlar sayesinde hâlâ popüler. Yeni, sıradışı çevre dostu yakıtların kullanıldığı motor teknolojileri her geçen gün adını daha çok duyuruyor. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ise gelecek 10 yılda makine mühendislerine tasarım, geliştirme ve inşa süreçlerinde büyük kolaylıklar sağlayacak. ABD İşgücü İstatistik Dairesi 2022’ye kadar bu yaşlı meslekte yüzde 4.5’lik bir büyüme öngörüyor.
Web tasarımcısı
Bir arkadaşınız size bir site öneriyor. Linke tıklıyorsunuz. Birdenbire karşınıza renklerin ve grafiklerin güzelce harmanladığı, özel efektlerin yer aldığı görsel açıdan zengin, muhteşem bir site çıkıyor. Üstelik daha önce bu siteyi hiç ziyaret etmemiş olmanıza rağmen aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. İşte tüm bunlar ve daha fazlası yetenekli bir web tasarımcısının ellerinden çıkıyor. Bu tasarımcılar birer sanatçı gibi sitelerin görünümünü değiştiriyor. Bir web tasarımcısı müşterisiyle bir araya geldiğinde, ‘Sitenizin neyi başarmasını istiyorsunuz’ ve ‘Ne gibi özelliklerin sitenizde yer alması gerektiğini düşünüyorsunuz’gibi sorularla kurumlara ve kişilere özel sınırsız çeşitlilikte siteler sunabiliyor. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’ne göre bu mesleğin 2022’ye kadar yüzde 20 oranında büyüyecek.
Veritabanı yöneticisi
Bilginin kolaylıkla elimizin altında olduğu bir dönemdeyiz. Veri artık yeni hazine ve özenle korunması gerekiyor. Veri tabanı yöneticileri ise bu hazinenin korunmasında herkesten önde geliyor. Meslek mensupları veri tabanı sistemlerinin kurulması, konfigürasyonun yapılması, tasarlanması, sorgulanması ve güvenliğinin sağlanmasında görev alıyor, takibini yapıyor. 2022’de ABD’de bu alanda yüzde 15.1’lik bir büyüme bekleniyor.
Bilgi teknolojileri analisti
Veri hırsızları ve hackerların ortada cirit attığı günümüzde şirketler ve hükümet için güvenli ağların kurulması çok önemli. Kişiselya da çok gizli bilgilerin siber saldırılara karşı korunması zorunluluğu su götürmeyen bir gerçek. İşte tam bu noktada bilgi teknolojileri analisti resme dahil oluyor. Bu meslek mensupları hükümet ve şirketlerdeki bilgisayar ağlarının korunmasında görev alıyor. Sektörde büyük firmaların bilgi teknolojileriyle entegrasyonu düşünüldüğünde 2022’ye kadar bu alanda yüzde 36.5’lik büyümenin meydana geleceği düşünülüyor.
Bunlar da aklınızda bulunsun
US. News ‘En Harika Teknoloji Meslekleri’ sıralaması da yapıyor. Bu listede son yıllarda dikkat çeken teknolojiyle alakalı iki alan daha bulunuyor.
BİLGİSAYAR TEKNİK DESTEK UZMANI
Bu mesleğin mensupları bilgisayarlarda gerçekleşen sistem hatalarına destek sağlıyor, hızlı ve etkili bir yolla çözüm üretiyor. Artık hemen her işin şirketlerde bilgisayarlar üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde, bu gibi aksamalarda işinin ehli bir bilgisayar teknik destek uzmanı milyonlarca lirayı kurtarabilir. ABD’de 2015 verilerine göre bu meslektekiler yıllık ortalama 60 bin dolar kazanıyor. İşsizlik oranı ise yüzde 6.4 civarında.
BİLGİ GÜVENLİĞİ ANALİSTİ
Köklü şirketler ve hükümetin en büyük korkuları arasında bir siber saldırıya maruz kalmak yer alıyor. Böyle bir durumda şirketin tüm güvenliği büyük tehlike altına girebiliyor. Bilgi güvenliği analistleri, tam bu noktada ortaya çıkıyor. Şirketlerin bilgi güvenliği risklerini denetliyor, zaaflarını belirliyor ve bir savunma planı oluşturuyorlar. ABD’de bu meslek mensupları yıllık ortalama 88 bin dolar kazanıyor. İşsizlik oranı ise yüzde 3.5.
DENGELİ BİR İŞ VE YAŞAM
ABD’li iş arama ve ücret karşılaştırmaları sitesi ‘Glassdoor’un çalışma ve yaşam dengesine göre belirlediği yılın en iyi meslekleri listesinde de teknoloji alanıyla ilgili işler yoğunlukta.
75 şirketteki 60 bin çalışanla yapılan anketlerle işlerin ne oranda tatminkâr olduğu tespit edildi. Ayrıca yıl içinde açılan yeni iş fırsatları da değerlendirmeye alındı. Buna göre çalışanların en çok memnuniyet duyduğu meslek, veri bilimciliği oldu. Onu arama motorları optimizasyon yöneticiliği takip ederken, üçüncülüğe ise yetenek yönetimi uzmanlığı yerleşti. Glassdoor, meslekleri yaşam-iş dengesi açısından 1 ile 5 arasında puanladı. 5 en üst düzey tatmin puanı olarak belirlendi.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Geleceğin Teknoloji Meslekleri , Geleceğin Teknoloji Dünyası Nasıl Olacak , Geleceğin Teknoloji Ürünleri , Geleceğin Gözde Meslekleri , Geleceğin Meslekleri Nelerdir , Geleceğin Meslekleri Hakkında Bilgi , Geleceğin Meslekleri 2020 , Geleceğin Meslekleri Listesi , Geleceğin İşleri