Günümüzde firmalar, artan rekabet ortamında müşteri odaklı hizmet verebilme yarışları, kaliteli hizmeti müşteriye en hızlı, en kaliteli şekilde ulaştırma çabaları ticaretin şeklini ve tabiki de sınırlarını doğrudan etkilemiştir. Gelişen teknoloji ve buna paralel olarak giderek yaygınlaşan internet, bilgisayar ve mobil cihazların kullanılması ile birlikte ürettikleri mal ve hizmeti daha geniş kesimlere ulaştırmak isteyen firma sahipleri ardı ardına siteler açarak e-ticaret sektörü içinde yerini almaya başlamışlardır.
Türkiye şuan e-ticaret alanında mevcut durumu ile Amerika ve Avrupa ülkelerine göre çok geridedir. Bu ülkelerde çok büyük cirolar dönerken Türkiye’de o dönemler internet üzerinden yapılan alışverişin güvenirliği tartışılıyordu. 2012 ile birlikte Türkiye bu durgun seti aşarak dünyanın en hızlı gelişin e-ticaret sektörlerinden biri haline gelmiştir. Türkiye’de 2013 yılı sonunda 35 milyarTL’yi bulan e-ticaret 2014 yılında 45 milyar TL, 2015 yılında 65 milyar TL ve 2023 yılında 350 milyar TL’yi aşması bekleniyor.
e-ticaretin gelişimini etkileyen temel öğe internet kullanımı ve buna paralel kullanılan mobil kullanıcı sayısı(akıllı telefon, IPAD, Iphone, Tablet PC vb. araçları kullanan)’dır. E-ticaret sektörünün ne kadar ve gelecekte nasıl büyüme göstereceğini aslında aşağıdaki verilen bilgiler bize çok iyi açıklamaktadır.
Türkiye’de şuan yaklaşık:
- İnternet kullanıcı sayısı: 42 Milyon
- Mobil İnternet kullanıcı sayısı: 32 Milyon
- Akıllı telefon ve Iphone sayısı: 24 Milyon
- Tablet ve IPAD sayısı: 2,5 Milyon
- Aktif Facebook hesabı: 38 Milyon
- Twıter: 12.5 Milyon
- Linkedin: 4,5 Milyon
- Youtube: 18 Milyon
Bilgi ve teknoloji çağında, rekabetin acımasız savaşını yaşayan firmalar, tüketiciye ulaşmak için işte yukarıda göstermiş olduğumuz ögeleri baz alarak ticaret şeklindeki değişime gitmektedirler. İnternet kullanımının yaygınlaştığı, mobil cihazların hayatımızın bir parçası olduğu, sosyal paylaşım sitelerini kullanmada dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olmamız, nerdeyse kişi sayısı kadar kredi kartı sayısının olması tabiki firmaların odak noktası bu kişilere en hızlı ve en kolay ulaşacağı e-ticaret modeli olmuştur.
Gelişmiş ülkelerde klasik ticaret içindeki payı %10-12 bandında olan e-ticaret Türkiye’de ise klasik ticaret içindeki payı sadece %1 civarındadır. Hızlı gelişen daha emekleyen bir bebek olan e-ticaret firmaların iştahını kabartmaktadır. İşte böyle bir ortamda şirketler bu alanın pazar payından aslan payını almak ve sektörün öncüleri olmak için acımasız bir rekabete girişmiş bulunmaktadırlar. Uzmanlar, verilere ve bu sektördeki gelişim hızına bakıldığında 2015’te Türkiye’de 3 ile 5 arasında ki şirketin sadece e-ticaret alanında 1 milyar TL’yi aşan cirolar yapacağı tahmin edilmektedir.
E-ticaret alanında, şuan on binlerce çalışanı, 15 bini aşkın E-ticaret sitesi ve 20 milyonun üzerinde müşterisiyle bulunmaktadır. Bunun farkına varan dev şirketler e-ticaret alanına yatırımları kaydırmakta bu alanda ki yatırımları her geçen gün yükseltmekte hatta birçok şirket tek bir platformda güç birliği yaparak ürünlerini ortak satmaya gitmektedir.
Türkiye’de 2015 e-ticaret için çok önemli, zira yaklaşık 70 milyar TL gibi bir ciro bekleniyor buda rekabeti kızıştıracak, yeni firmalar açılacak, sektörden pay almak isteyen yeni girişimciler ve müşteriyi kendine çekmek için farklı promosyon ve yöntemler uygulanmaya başlanacak 2015’te bu alanda milyarder şirketlerin çıkacağını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: e-ticaret , kariyer , nkariyer , e-ticaret alanında zengin olan şirketler , e-ticaretin türkiyedeki durumu , e-ticarette yeni zengin şirketler , e-ticaret rakamları , 2014 te türkiyede e-ticaret rakamları , 2015 te türkiyede e-ticaret rakamları , E-Ticaret , Kariyer , Nkariyer , E-Ticaret Alanında Zengin Olan Şirketler , E-Ticaretin Türkiyedeki Durumu , E-Ticarette Yeni Zengin Şirketler , E-Ticaret Rakamları , Türkiye De İnternet Kullanıcı Sayısı , 2014 Te Türkiyede E-Ticaret Rakamları , 2015 Te Türkiyede E-Ticaret Rakamları