Sosyal medyada takipçi satın alıp, çok fazla takipçiye sahip olma ile övünme devri artık geride kaldı. Halen markalar takipçi sayılarına önem verseler de asıl önemli olan noktayı gözlerinden kaçırıyorlar ve bu da sosyal medya üzerinden gelen geri dönüşümlerin azalmasına neden oluyor.
Sosyal mecralar üzerinde etkileşim oranınızın yüksek olması şuan takipçi sayınızın çok fazla olmasından çok daha önemli. Geri dönüşüm sonuçları ve sosyal medya kampanyalarınızın başarısı takipçi sayısıyla değil, sağlanan etkileşimle ölçülüyor. Bu nedenle de sosyal medya stratejilerinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunuyor.
Web sitenize gelen trafiği belirler
Sosyal medya hesaplarınızı takip edenler değil, bu hesaplarla etkileşime girenler sosyal medya yönlendirme trafiğinizi oluşturuyor. Bu nedenle de binlerce takipçiye sahip olup, çok düşük bir etkileşim oranına sahip olursanız, sitenize gelen trafik de düşük olacaktır.
Hesaplarınızla etkileşime giren kullanıcılar, buradaki içeriklere tıklayarak sitenize gelirler. Etkileşimde olmayan takipçilerin site trafiğine hiçbir katkısı olmaz. İçeriklerinize tıklayanlar takipçilerinizle, toplam takipçilerinizin oranına bakıldığında da düşük bir etkileşim oranı çıkacağı için sosyal medya çalışmalarınızdan beklediğiniz verimi alamazsınız.
Marka bilinirliğini etkileşim sağlar
Sosyal medyada yer almak ve bu sayede marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız yapmanız gereken şey binlerce takipçi satın almak ya da takipçi odaklı reklamlar yapmak değildir. Sayfanızın organik olarak büyümesi çok daha etkili olacaktır.
Marka bilinirliğini sağlamak için tüketicilerle iletişimde olmalı ve onların beğeneceği türden içerikler paylaşarak etkileşiminizi artırmalısınız. Tüketiciler sizin içeriklerinizle etkileşime girdikleri zaman markanızdan haberdar olmaya başlayacaklardır ve çevrelerindeki kişilere markanızdan bahsetmeye başlayacaklardır.
Etkileşim sağlayamadan sadece takipçi sayısını artırmaya odaklandığınızda kullanıcılar sayfanızı beğenebilirler; fakat bir süre sonra sizinle etkileşime geçmedikleri için markanızı unutabilirler. Ya da takipçi satın aldığı durumlarda, sayfanızı takip eden kişiler bu sayfadan haberdar dahi olmayabiliyorlar. Bu durumu göz önüne aldığımızda sahip olduğunuz takipçi sayısı, markanızın çok bilinen bir marka olduğu anlamına gelmiyor.
Çok takipçi, marka sadakati sağlamaz
Marka bilinirliğinde olduğu gibi, marka sadakati söz konusu olduğunda yine etkileşim oranları devreye girer. Markanıza sadık olan tüketiciler, sosyal mecralar üzerinden de markanızla etkileşime geçiyorlardır. Etkileşim oranlarınızın yükselmesi, daha çok kullanıcının sizin içeriklerinize ilgi gösterdiğini ortaya koyar. Bu durumda da bu takipçileriniz size sadık kullanıcılar olarak öne çıkarlar.
Markanıza sadık olan tüketicilerin sayısının artması geri dönüşüm oranlarınızı da etkileyecektir ve bu nedenle de takipçi sayısının bu konuda da çok fazla bir değeri kalmıyor.
Daha sadık kitleler edinmek için bu kullanıcıların markanızla olan etkileşimini bir şekilde artırmaya önem vermelisiniz.
Etkileşim, arama motoru sonuçlarını da etkiler
Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız içeriklerin yüksek etkileşim alması sonucunda arama motorlarında yapılan arama sonuçlarında da bu içeriklerin öne çıkmasını sağlar.
Son dönemlerde birçok sosyal mecra, kendi platformlarındaki içeriklerin arama motorlarında da indekslenmesi için çalışmalar yapıyor ve arama motorları üzerinden arama yapan kullanıcıların karşısına sosyal medyadaki içerikler çıkabiliyor.
Sosyal medya içeriklerinin, arama motorlarında üst sıralarda görünebilmesini sağlayan en önemli faktörlerden biri de tabii ki o içeriğin aldığı etkileşimdir. Bir içerik ne kadar çok etkileşim alırsa, hem arama motorlarında hem de sosyal mecralarda bu içeriğin önemli bir gönderi olduğu algısı yaratır. Bu da doğal olarak kaliteli bir içerik olarak değerlendirileceği için arama sonuçlarında üst sıralarda görünecektir.
Sosyal mecralarda organik erişimi artırır
Özellikle Facebook son dönemlerde edgerank algoritmasını çok değiştirde ve etkileşim almayan içeriklerin dağıtımını bir hayli azalttı. Burada Facebook’un yapmak istediği; markaları daha çok reklam vermeye yöneltmek. Tabii ki reklamlar vererek içeriklerinizi farklı hedef kitlelere ulaştırabilirsiniz; ancak devamlı olarak içeriklere reklam vermeniz pazarlama bütçenizin erken bitmesine neden olabilir.
Bunun yerine sosyal medyada takipçiye odaklanmak yerine etkileşim oranını artırmaya odaklanırsanız, gönderilerinizin organik olarak daha fazla yayılmasını sağlayabilirsiniz. Organik olarak gönderilerinizin yayılması hem reklam maliyetlerinizi azaltır hem de sayfanızın organik olarak büyümesini; yani doğrudan markanızla ilgilenen kişilerin sayfanıza gelmesini sağlar.
Etkileşim, hedef kitlenizi daha doğru tanımanızı sağlar
Etkileşim yaratan içeriklerinizi analiz ettiğinizde, hedef kitlenizin nelerden hoşlandığını, hangi konulara ilgi duyduğunu ve hangi ürünlere daha çok ilgi gösterdiğini görmenizi sağlar. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını görmeniz, onları daha yakından tanımanızı sağlayacağı için, geleceğe yönelik pazarlama stratejilerinizi belirlerken size birçok konu hakkında fikir de verir.
eticaret.com
Anahtar Kelimeler: E-ticaret , Elektronik Ticaret , E-ticaretin Türkiye'deki Geleceği , E-Ticaret Şirketleri , E-ticret Şirketleri ve Sosyal Medya