Otomotiv mühendisliği, tüm motorlu kara araçlarının dizaynı, geliştirilmesi, üretilmesi, kalite kontrol ve güvenlik testlerinin yapılması ile ilgilenen makine mühendisliğinden ayrılmış bir mühendislik dalıdır. Otomobil, kamyon ve otobüs gibi motorlu taşıtların üretiminde ve tasarımında görev yapan, bu işlemlerin denetlenmesini sağlayan meslek çalışanıdır. Peki, Otomobil, kamyon ve otobüs gibi motorlu taşıtların üretiminde ve tasarımında görev yapan, bu işlemlerin denetlenmesini sağlayan meslek çalışanıdır. İşte, tüm detaylar ve daha fazlası.
Otomotiv mühendisi ne demek?
Otomobil, kamyon ve otobüs gibi motorlu taşıtların üretiminde ve tasarımındagörev yapan, bu işlemlerin denetlenmesini sağlayan meslek çalışanıdır. Farklı mühendislik alanlarından bilgilere sahip olup bu bilgileri kara taşıtları üzerinde kullanır. Kara taşıtlarıyla ilgili çalışan otomotiv mühendisleri, bu taşıtların üretimi, denetimi, pazarlanması ve servis hizmetleri gibi alanlarda görev alır. Elektrik elektronik, makine ve bilgisayar mühendisleri ile koordineli şekilde çalışır.
Otomotiv mühendisleri;
tasarım, Ar-Ge, üretim ve servis mühendisliği olmak üzere dört farklı alanda uzmanlaşabilir.
Tasarım mühendisi;
fren, pil, amortisör gibi parçaların tasarlanması ve denetlenmesi gibigörevleri üstlenir.
Ar-Ge mühendisi;
tasarlanan parçalar ve araçtan maksimum verimin alınması için çalışmalar yürütür.
Üretim mühendisi;
planı yapılan parçaların ne şekilde ve hangi sırada üretileceğinden sorumludur.
Servis mühendisi;
satış sonrası işlemlerle ilgilenir. Araçların bakım ve onarımı için yapılması gerekli işlemleri tespit eder, nasıl yapılacağı hakkında bilgi verir ve servisin teknik kontrolünü sağlar.
Otomotiv mühendisinin özellikleri
İyi bir otomotiv mühendisi olmak istiyorsanız aşağıdaki özelliklere sahip olmalısınız.
Teknik Tecrübe
Her işte olduğu gibi belirli bir mesleki tecrübe iyi bir otomotiv mühendisinin sahip olması gereken yetkinliklerden birisidir. Tecrübe öğrencilik döneminde staj ile veya mezuniyet sonrası da yeni mezun kapsamında düşük bir pozisyonla edinilebilir.
Takım Çalışması
Otomotiv mühendisleri, farklı disiplinden birçok mühendis veya diğer meslek gruplarıyla beraber koordineli bir şekilde çalışmak zorundadırlar. Bu yüzden takım çalışmasında adapte olmak sadece otomotiv mühendisliği için değil, diğer tüm iş sektörleri için oldukça önemlidir.
Problem Çözme
Problem çözme, mühendisliğin en önemli unsurlarındandır diyebiliriz. Özellikle de zor durumlarda stres altında hızı ve pratik bir şekilde sorunları çözme bir çok kez mühendisleri kurtarır. Tabi bu özellik de tecrübe ve bilgi ile kazanılır.
Ticari Farkındalık
Otomotiv mühendisleri müşterileri memnun etmek için, endüstriyel gelişmelere, yeni teknolojilere ve yönetmeliklere hakim olmalıdır.
Veri Analizi
Araçlar üretildikten sonra performans ve güvenlik gibi birçok testten geçerek kullanıma sunulur. Bu sebepten test aşamasında elde edilen verileri okuma, analiz etme ve gerekli önlemleri alma otomotiv mühendislerinin göz ardı etmemesi gereken unsurlardır.
Matematik ve Bilişim
Artık otomobillerin, tırların ve kamyonların dijitalleşmesiyle birlikte matematik ve bilgi teknolojisinin önemi oldukça artmaktadır. Otomotiv mühendislerinin de bu alanda bilgi sahibi olması önemlidir.
Bütçe Hazırlama
Otomotiv mühendisleri, kullanıcı deneyimine uygun araçlar oluştururken katı bir bütçe disiplinine de sahip olmalıdır.
Otomotiv mühendisi sorumlulukları nelerdir?
Bazı mesleki sorumluluklar iş alanına ve pozisyonuna göre değişse de, otomotiv mühendislerinin sahip olması gereken önemli sorumluluklar aşağıdaki gibidir.
Malzeme Seçimi
Araçların dizaynı sürecinde ortaya çıkarılacak ürün için en iyi malzemeyi seçmek.
Sonuçların Analizi
Araçlar üretimden geçtikten sonra birçok testten geçirilir. Bu kısımda mühendisler test verilerini ve sonuçlarını iyi bir şekilde okuması ve analiz etmeleri gerekmektedir.
Bütçenin Belirlenmesi
Otomotiv mühendisleri, proje mühendisleriyle beraber bütçe,maliyet ve projenin finansal yönlerini belirlemek için yakından çalışırlar.
Prototip Dizaynı
Yeni tasarlanan araçlar seri üretime geçmeden önce prototiplerini sunarlar ve bu prototipler araçların bileşenlerinin testi boyunca kullanılır.
Yazılımı Kullanma
Otomotiv mühendisleri alanlarına göre araçların dijital sistemlerini dizayn etmek için bilgisayar programlama dillerini kullanır.
Kalite Kontrol
Üretim sırasında mühendisler ürünün kalitesini, ulusal veya uluslararası standartlara göre kontrol eder.
Güvenliği Sağlama
Otomotiv mühendisleri, bütün geliştirme ve üretim aşamalarının güvenliğini talimatlara göre sağlamalıdır.
Rapor Hazırlama
Otomotiv mühendisleri yerine getirdikleri işin veya gözlemlerin raporunu da hazırlamakla sorumludur.
Otomotiv mühendisliği bölümünün amacı nedir?
Otomotiv Mühendisliği, aracın teknik performansını, tasarımını ve yazılımını diğer mühendislik dalları ile koordineli çalışarak geliştirmeyi amaçlar. Aynı zamanda emisyon kontrolü, alışkanlıklar mekaniği, aerodinamik ve kontrol mekaniğini de içerir.
Otomotiv mühendisliği mezunu ne iş yapar?
Otomotiv Mühendisliği mezunları, otomobil üretim, tasarlama ve geliştirme alanlarında faaliyet gösterir. Otomotiv mühendisleri, binek araçların, kamyonların, otomobillerin, motosikletlerin, otobüslerin ve diğer pek çok aracın geliştirilmesi için çalışır. Otomotiv mühendisleri çalışmalarının sonucunu olumlu ya da olumsuz olarak somut bir şekilde görür. Çünkü yaptıkları her hata ya da yanlış diğer akşamlara da etki eder.
Otomotiv mühendisliği kaç yıllıktır?
Otomotiv Mühendisliği, 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu eğitim sayesinde öğrenciler teknik ve mesleki bilgiler edinirken aynı zamanda genel yetenek ve genel kültür derslerinden de sorumlu olur. Son zamanlarda en dikkat çeken bölümler arasında yer alan bu bölümden mezun olan kişiler ilerde kariyerde ilerleme, önemli şirketlerde ve pozisyonlarda çalışma imkanı bulabilirler.
Otomotiv mühendisliği okumak için ne gereklidir?
Otomotiv Mühendisliği okumak için TYT, AYT ve YKS sınavlarına girerek sınırlı kontrnjana yerleşebilmek yeterli puanı almanız gerekir. Bu bölüme yerleşecek kişilerin sayısal ile arasının iyi olması gerekir. Bu bölümde okumak isteyen kişilerin, detaylara önem vermesi ve takım çalışmasına yatkın olması gerekir.
Otomotiv mühendisliği eğitim dili
Otomotiv Mühendisliği öğretimi, Türkçe verilir. Fakat bazı üniversitelerde öğrencilerin İngilizceye hakim olması, yurt dışı firmaları ile çalışmakta zorlanmaması için meslekle ilgili İngilizce terimleri öğrenmesi sağlanır.
Otomotiv mühendisliği hangi puan türü ile öğrenci alıyor?
Otomotiv Mühendisliği bölümünde okumak isteyen kişilerin TYT sınavına girerek sayısal puan türünden yeterli puan alınması gerekir. Bu kişilerin meslekte ilerleyebilmeli için çağdaş, yenilikçi ve teknolojiyi yakından takip eden kişiler olması gerekir.
Otomotiv mühendisliği bölümü dersleri nelerdir?
- Otomobil dinamikleri
- Dizel motor teorisi
- Otomotiv elektroniği
- Motor parçaları
- Aktarma organları dinamiği
- Alternatif enerji kaynakları
- Yakıt pili sistemleri
- Enerji ve çevre
- Gürültü ve titreşim
- Malzemeler
- Tasarım ve imalat
- Güç aktarım
- Dinamikler ve kontrol
- Ergonomi
Otomotiv mühendisi çalışma ortamı ve koşulları
Otomotiv mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda, yönetici kadrolarında bulunmaları halinde büro ortamında çalışırlar. Otomotiv mühendisi çalışırken yöneticiler, işçiler, teknikerler ve diğer mühendislerle iletişim halindedir.
Otomotiv mühendisi nerelerde iş bulabilir ve çalışabilir?
Otomobil Mühendisliği mezunları, çeşitli sektörlere yayılmış firmalarda görev alabilirler.
- Araştırma Kurumları
- Araç Tasarım Firmaları
- Petrol ve Yakıt Firmaları
- Malzeme Tedarikçileri
- Lastik Firmaları
- THY
- TÜVASAŞ
- TÜLOMSAŞ
- DSİ
- TCDD
- MKEK
- Araç fabrikaları
Otomotiv mühendisi çalışma alanları ve iş bulma olanakları
Otomotiv sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerimizde özel sektöre ait otomotiv motor ve cihazlarının üretimini yapan fabrikalar vardır. Bu nedenle özellikle otomotiv sanayiinin gelişmiş olduğu bölgelerde çalışabilirler.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
Otomotiv mühendislerinin mesleki eğitimde ilerleme ve iş hayatında ilerleme
Otomotiv mühendisi ilk işe girdiğinde çalıştığı işletmede bir süre oryantasyon eğitimine tabi tutulur. Bundan sonra mühendis olarak işe başlar. Kişi belli bir süreye bağlı kalmaksızın, kişisel olarak göstereceği performansa bağlı olarak baş mühendis, bölüm müdürü, genel müdür yardımcısı veya koordinatör müdür olduktan sonra, genel müdürlüğe kadar yükselebilir.
Günümüzde, mühendislik alanında mesleki eğitimlerini tamamlayanlar işletme alanında yüksek lisans yaptıkları takdirde yönetici kadrolarda daha fazla yer alabilirler.
2023 Otomotiv Mühendisi maaşı
Yeni mezun maaş: 9.500₺ - 11.500₺
Ortalama 3 yıllık tecrübeli maaş: 13.500₺ - 18.500₺
5 yıl ve üzeri tecrübeli maaşı: 22.500₺ - 30.000₺
10 yıl ve üzeri tecrübeli maaşı: 40.000₺ - 55.000₺
Kariyer siteleri maaş ortalaması:
Ortalama Maaş (Aylık): 27.980₺
En Düşük (Aylık): 22.390₺
En Yüksek (Aylık): 50.630₺
Yurt dışı maaşlar(Yıllık): 75.000$ - 145.000$
2023 Otomotiv Mühendisi Kamu maaşı: 18.500₺ - 20.000₺
2023 Otomotiv Mühendisliği alanında en iyi 10 üniversite ve fakülte
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
İstanbul Okan Üniversitesi
Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Atılım Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Gazi Üniversitesi
Teknoloji Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Bursa Uludağ Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Kocaeli Üniversitesi
Teknoloji Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Pamukkale Üniversitesi
Teknoloji Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Çukurova Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Karabük Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Teknoloji Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
SüleymanDemirel Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,-.,
Anahtar Kelimeler: Otomotiv mühendisi , İş İlanları , Maaşları , Yeni Mezun , Almanya , İngilizce , Alımı , Ne İş Yapar , Taban Puanları , Nasıl Olunur , Dersleri , Atamaları , Çalışma Alanları , Eğitim , KPSS , İş Olanakları , Nedir , Kimdir , 2023 Yılı , Maaşı , Staj , Yurt Dışı , Bölümleri , Üniversite , En iyi