TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, Halk Bankası, Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile 30 bin liradan 2 milyon liraya kadar devlet desteğinden, sıfır faiz imkânından yararlanabilirsiniz. İşte yatırım yapacaklar için fırsatlar, hangi destekten, ne ölçüde yararlanılabileceğinizin ayrıntıları.
KOSGEBYeni başlattığı KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ile yatırımcılara 300 bin TL’ye yakın destek daha verecek. KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı işletmeler sadece bir başvuru ile faydalanabilecekleri Genel Destek Programı revize edilerek destek üst limiti 270 bin liradan 470 bin liraya çıkarıldı.
Ayrıca, KOSGEB’in Genel Destek Programı kapsamında bulunan Belgelendirme Desteği uygulaması ile de, girişimciler Türk Standartları Enstitüsü’den alınacak belgelerin akreditasyon şartı ve bölge farkı aranmaksızın yüzde 100 oranında desteklenecek. Sınai Mülkiyet Hakları Desteği kapsamında da Türk Patent Enstitüsü’dan alınacak belgeler de bölge farkı aranmaksızın yüzde 100 desteklenecek. KOSGEB’in Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama, girişimcilik, iş birliği-güç birliği ve KOBİ Gelişim Destek Programları kapsamında geri ödemeli destek almaya hak kazanan KOBİ’lerin Banka Teminat Mektubu veya Kefalet Mektubu giderlerinin tamamını da KOSGEB karşılayacak.
TÜBİTAKYatırımcıların, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini destekliyor. Bu çerçevede de ‘teknogirişim sermaye desteği’ veriyor. Destek dönemlerini TÜBİTAK açıklıyor. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan iş planları için girişimciden tanımlı bir zaman aralığı içinde kuruluş tanımına uygun şirket kurması isteniyor. TÜBİTAK ile kuruluş arasında sözleşme imzalanmasından sonra kuruluşa teminat alınmaksızın hibe olarak proje desteği ve sermaye desteği sağlanıyor.
Kalkınma AjanslarıToplam 26 bölgede kurulan Kalkınma Ajansları, doğrudan finansman desteği, doğrudan faaliyet desteği, faiz desteği ve faizsiz kredi desteği sunuyor. Her bölgedeki ajansın o bölgeye ait destekleri oluyor ve ajanslar, belli dönemlerde teklif çağrıları yaparak, destek sağlıyor. Destek miktarı ise yapılacak yatırıma göre de değişiyor. Destek tutarı, yatırımın proje toplam uygun maliyetlerinin yüzde 50’sini aşamıyor. Örneğin; KOBİ programı çerçevesinde Ajans 300 bin TL destek verirken, hayvancılık yatırımı için bu destek tutarı 200 bin lirayı bulabiliyor. Ajanslara; KOBİ tanımına uyan gerçek ve tüzel kişiler başvurabiliyor. Son olarak; Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak bölgesi için Yenilikçi KOBİ Mali Destek Programı ve Dicle Kalkınma Ajansı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programını açıkladı.
Kırsal Kalkınma DestekleriTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; tarım, hayvancılık, enerji, üretim gibi alanlara özel destek imkanı sunuyor ve proje kapsamında harcamanın yüzde 70’ine kadar geri ödemesiz destek veriyor. Kısa adı IPARD olan program çerçevesinde, Avrupa Birliği ile işbirliği içinde destekler sürdürülüyor.
Desteklenen yatırımlar ise şunlar: Süt-et-yumurta üretim işletmeleri, su ürünleri yetiştiriciliği, yenilebilir enerji yatırımları. Girişimcilere 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında geri ödemesiz destek veriliyor. TKKD, makine-ekipman alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve görünürlük harcamalarını destekliyor. Girişimciler, TKKD’nin ilanları üzerine belirtilen tarihlerle yine TKKD’nin İl Koordinatörlüklerine başvuruyor.
Devlet Yatırım Teşvik Destekleri
Devlet yardımları çerçevesinde Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Yatırım Teşvik Programı çerçevesinde tüm kişi ve kurumlar (adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, birlikler, kooperatifler, iş ortaklıkları) yararlanabiliyor. Yatırımcıların, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvurması gerekiyor.
Destekten yararlanmak içinde Bakanlıktan Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekiyor. Destekler bölgelere ve illere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, Sivas için yatırıma yüzde 25 ila 30 arasında katkı sağlanıyorken, Konya için bu oran yüzde 15 ila 20 arasında, Bingöl için yüzde 35-40 arasında, İstanbul için yüzde 10 ila 15 arasında, Antalya için yüzde 10 ila 15 arasında, Samsun için yüzde 20-25 arasında değişiyor.
Anahtar Kelimeler: Ölçme , Seçme Ve Yerleştirme Merkezi , KOSGEB , KOBİ , TÜBİTAK , İş Kurma Önerileri , İş Fikirleri , İş Kurma Fikirleri , İş Kurma Fırsatları , İş Kurma Kredisi , Türkiye Cumhuriyeti Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı , Girişim , Girişimcilik , Girişimci