En çok mezun veren mühendislik alanların başında inşaat mühendisliği gelmektedir. Özellikle Türkiye’de ki inşaat sektörü ve deprem bölgesi olmasından kaynaklı durumlar düşünüldüğünde çok ciddi sayıda ve nitelikte inşaat mühendisine ihtiyaç duyulmaktadır. Peki, İnşaat mühendisliği nedir? Kimler inşaat mühendisi olabilir? İş bulma olanakları nasıldır? Görevi, eğitim, kariyer ve inşaat mühendislerinin 2023 maaşları ne kadardır. İşte, tüm bu soruların cevapları detayları.
İnşaat mühendisi ne demek?
İnşaat mühendisi; yol, bina, havaalanı, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemlerini tasarlar, inşa eder, denetler ve sürdürür.
İnşaat mühendisliği görevi nedir?
İnşaat mühendisleri kimi zaman şantiyede çalışırken, kimi zaman da büroda çalışabilmektedir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsamakta olup çeşitli dallarda uzmanlaşma gerekmektedir. Türkiye'de inşaat mühendisleri Orman, Bayındırlık ve İskan Ulaştırma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarında görev almaktadır.
İnşaat mühendisi ne iş yapar?
İnşaat mühendisi olan biri çok geniş bir sahada iş bulabilmektedir. İnşaat mühendisi olan birinin kendini geliştirmesine ve kıdemine bağlı olarak önemli bir konuma gelebilmektedir. Şantiyelerin yanı sıra yapı malzemesi üreten fabrikalarda çalışabilen inşaat mühendisi, iyi bir maaş kazanmaktadır. İnsanoğlunun yerleşik yaşama geçmesi ile birlikte inşaat mühendisine olan ihtiyaç meydana gelmiştir.
İnşa edilen her yapıda kendine iş bulan inşaat mühendisi, malzeme seçimi ile birlikte maliyet hesaplaması da yapmaktadır. Genel olarak özel sektörde kendisine iş imkanı bulan inşaat mühendisi, isterse devlette de çalışabilmektedir. İnşaat mühendislerinin maaşı, kişinin yeteneklerine ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
İnşaat mühendisi nasıl olunur?
İnşaat mühendisliği olmak için alınan eğitimin süresi 4 yıldır. Eğitim süreci içerisinde İnşaat Mühendisliği bölümünü okuyan bir öğrenci, staj yapmak zorundadır.
İnşaat Mühendisliği programı bulunan bir üniversitede öğrenim görmek, inşaat mühendisliği lisans diploması sahibi olmak için yeterlidir. İnşaat mühendisi olmak için analitik zekaya ve bilgisayar bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Günümüz şartları göz önüne alındığında, inşaat mühendisliği önü açık mesleklerden biridir.
İnşaat Mühendisliği bölümleri
İnşaat Mühendisi-Bina: Binaların inşa veya tamir işlerinde plan, organizasyon ve nezaret işlerini yapan, inşaat projelerinin sahaya uygulanabilirliğini kontrol eden, yapılan inşaatların mühendislik kontrollerini yaparak projeye uygun olup olmadığını tespit edip, kabul işlemlerini yapan kişidir.
İnşaat Mühendisi-Demiryolu: Demiryolu, terminal ve diğer demiryolu yapım işlerini planlayan, organize eden, inşaatını denetleyen, bakım ve onarımını yapan kişidir.
İnşaat Mühendisi-Havaalanı: Havaalanı inşaatlarının ve uçak pistlerinin yapımını planlayan, organize eden, inşaatlarını denetleyen, bakım ve onarımlarını yapan kişidir.
İnşaat Mühendisi-Karayolu: Otoban ve cadde planları yapan, organize eden, inşaatlarını denetleyen, bakım ve onarımlarını sağlayan kişidir
İnşaat Mühendisi-Köprü: Kara ve demiryolu köprülerinin yapımı için projeler ve arazi etütleri yapan, işleri organize ederek köprü yapılmasına nezaret edip bakım ve onarımlarını sağlayan kişidir.
İnşaat Mühendisi-Sıhhi Tesisler: Kanalizasyon temiz su, havalandırma tesisatı gibi temizlik ve sağlık işlerindeki diğer tesislerin mühendislik işlerini planlaştıran, inşaatların organizasyonunu yapan, bakım, onarım faaliyetlerini yürüten kişidir.
İnşaat Mühendisi-Su: Hidroelektrik enerji, su temini, ülke içi su yolları, sulama ile ilgili işlerin plan ve projelerini düzenleyen, organize eden ve nezaret eden kişidir.
İnşaat Mühendisi-Toprak Tahlili: İnşaat yapılacak alanın zemin etütlerini yaparak inşaatta kullanılacak malzemenin cins, miktar, kalite ve karışım oranlarını tespit eden kişidir.
İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi: Yüksek öğretim kurumlarında; doğal ve parasal kaynakların en iyi şekilde kullanılarak, insanların, barınma, ulaşım, sağlık, enerji gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü yapı, yol, köprü, çeşitli çevre sistemleri, sulama, kanalizasyon, su temini ve iyileştirilmesi gibi faaliyetlerin, planlanma, tasarım, yapım ve işletimi konularında eğitim öğretim çalışmaları yapan, yaptıran, lisans ve lisansüstü uygulamalara ve tez çalışmalarına rehberlik eden; alanında bilimsel araştırma, proje, ar-ge çalışmaları yürüten ve sonuçlarını ulusal ve uluslar arası düzeyde yayınlar yaparak ve bilimsel toplantılara katılarak duyuran kişidir.
İnşaat mühendisliği mezunlarının çalışabileceği alanlar ve iş bulma imkanı
Görevi:
- Yapılması istenen yapının planını, inşaat alanının yapıya uygun olup olmadığını inceler, mühendislik hesapları yapar, bunlarla ilgili projeler hazırlar, gerekli malzeme ve donanımı hesaplar ve yapım araç-gereçleri sağlar,
- İnşaat projeleri ile ilgili olarak yapıyı yaptıran kişi veya birimin istekleri doğrultusunda proje ve ihale dosyası hazırlar,
- İnşaatın değişik görünümlerinin taslak projelerini çizer, gerekirse projede değişiklik yapar,
- Şantiye kurdurur, insan gücü sağlar, çalışanlar için iş güvenliğini sağlayıcı önlemler alır,
- İnşaatı belli bir program dahilinde yürütür, uygulamada ortaya çıkan proje hatalarının düzeltilmesini sağlar,
- Özel ve teknik şartnameler ve sözleşmeler, özel fiyat analizi hazırlar, ihale komisyonuyla birlikte ihale işlemlerini yapar, ihalesi yapılan işlerin projeye uygunluğunu denetler,
- İnşaatta çalışanların ücretini, çalışma koşullarını ve sosyal haklarını takip eder, denetler,
- Geçici ve kesin kabul komisyonlarında yer alarak inşaatın devir, teslim işlemlerinin yapılmasını sağlar,
- İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar,
- Yeni teknolojilerin uygulanması için işbaşı eğitimi yapar, yaptırır.
Çalışma alanları ve iş bulma olanakları
İnşaat mühendisleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışırlar. En yoğun olarak çalıştıkları kurumlar: T.C.Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığıdır. Kendi işyerini açabilirler.
Ülkemizde tarım ve sanayi sektöründen sonra inşaat sektörü en önemli istihdam alanını oluşturmaktadır. Ancak yeni üniversitelerin açılması ve üniversitelere göre farklılık gösteren eğitim olanakları nedeniyle yeni mezun olan inşaat mühendislerinde işsiz kalma olasılığı daha fazladır.
İnşaat Mühendisleri Odası Yayınlarından edinilen bilgiye göre ülkemizde inşaat mühendisliği eğitimi gören kadın sayısı oldukça azdır. İnşaat mühendisi olarak görev yapan bayanların büyük çoğunluğu da büroda proje mühendisliği yapmaktadır.
İnşaat sektörü devamlı gelişim ve ilerleme içinde olduğundan gelişen teknolojinin takip edilmesi gerekir. Ayrıca uzmanlaşma (köprü, baraj, otoyol, bina inşaatı) ve bilgisayar kullanımı artmaktadır. Deprem ve diğer tabii afetler göz önünde bulundurularak yapılaşmaya gidilmesi inşaat mühendisliğinin gelecekteki çalışmalarını etkileyecektir.
Ülkemizde inşaat sektörüne yapılan yatırımların artması ve yurt dışında da inşaat işleri alınması nedeniyle bu sektör uzman mühendislere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyine üye olmuş ve bu kapsamda Avrupa’daki İnşaat Mühendislerinin eğitim düzeylerinin eşitlenmesi çalışmaları için ön hazırlık yapılmaktadır. Bu amaçla da mezuniyet sonrası eğitimle sertifikalı mühendislik uygulamasının işler hale getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Mezuniyet sonrası tecrübe ile katılınılan teknik toplantı, mesleki seminer ve sempozyumlar göz önünde bulundurularak uzmanlardan oluşan bir komite önünde sözlü ve yazılı bir şekilde sınav yapılarak bu sertifikanın elde edilmesi düşünülmektedir.
Büyük inşaat firmaları özellikle son yıllarda yurt dışında da ihale almaktadırlar. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında görev yapan inşaat mühendisleri de vardır.
İnşaat Mühendisi olmak için hangi eğitimi almak gerekir?
İnşaat Mühendisi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İnşaat Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İnşaat Mühendisinde olması gereken özellikler
- AutoCAD, Civil 3D ve benzeri tasarım programlarına hakim olmak,
- Metodolojik düşünebilme ve proje yönetebilme becerisine sahip olmak,
- Problem çözme yeteneği göstermek,
- Son teslim tarihine ve bütçeye uygun olarak çalışmak,
- Takım çalışması ve yönetimine yatkınlığı olmak,
- Sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahipolmak,
- Yoğun çalışma temposuna uyum sağlamak,
- Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamak.
İnşaat Mühendisi kariyer imkanı
Meslek eğitiminden sonra yatırımcı kuruluşların, meslek odalarının ve büyük firmaların açtığı mesleki eğitim kursları vardır. İnşaat Mühendisleri Odası ihtiyaca göre sık sık çeşitli eğitimler düzenlemektedir.
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, yrd. doçent, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler.
Meslekte uzmanlaşma imkanı oldukça fazladır. Halen çeşitli üniversiteler bünyesinde;
- Yapı Malzemesi,
- Yapı İşletmesi,
- Deprem Mühendisliği,
- Geoteknik (Yer bilimleri),
- Ulaştırma ve Tatbiki Yapı Analizi,
- Mekanik ve Boyutlandırma,
- Hidrolik,
- Su Yapıları (Barajlar, bentler, dalga kıran),
- Yol, Demiryolu gibi alanlarda uzmanlaşmak mümkündür.
İlgili fakültede eğitimini bitiren kişi mühendis unvanı alır. Daha sonra Yüksek Mühendislik, Bilim Uzmanlığı, Bilim Doktorluğu eğitimiyle meslekte yükselme ve ilerleme mümkün olabilmektedir.
Gerek kamu kuruluşlarında, gerekse özel işyerlerinde çalışan inşaat mühendisleri deneyim ve yeteneklerine bağlı olarak zaman içerisinde yönetim kademelerine yükselebilirler.
2023 İnşaat Mühendisi maaşı
Yeni mezun maaş: 8.500₺ - 10.500₺
Ortalama 3 yıllık tecrübeli maaş: 14.500₺ - 17.500₺
5 yıl ve üzeri tecrübeli maaşı: 20.000₺ - 30.000₺
Kariyer siteleri maaş ortalaması:
Ortalama Maaş (Aylık): 18.420₺
En Düşük (Aylık): 14.740₺
En Yüksek (Aylık): 38.200₺
Yurt dışı maaşlar(Yıllık): 50.000$ - 115.000$
2023 İnşaat Mühendisi Kamu maaşı: 18.500₺ - 20.000₺
Anahtar Kelimeler: İnşaat Mühendisliği , İnşaat Mühendisi , İnşaat , Mühendis , Maaşı , Maaşları , 2023 Yılı , Üniversite , Meslek , Staj , Puan , Sıralama , Atama , Kariyer , İş Olanakları , Nasıl Olunur , Nedir , Ne Demek , Kimdir , Taban Puanı , Alımı , İş İlanları , Asgari Ücreti , İngilizce , Yurt Dışı , Atamaları