Günümüz şartları ve teknolojik gelişmeler, iş ve meslek alanında kariyer seçimini ciddi anlamda etkilemektedir. Tabi ki daha küçükken meslek seçimi önemli ama devamlı değişen meslekler, yok olan ve yeni ortaya çıkan meslekler bu seçimleri zorlaştırmaktadır. Şöyle bir gerçek vardır ki asla yok olmayacak ve devamlı var olmak zorunda olan meslekler vardır. İşte o mesleklerden biride itfaiyecilik mesleğidir. Peki, İtfaiyeci nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir ve nasıl olunur? İtfaiye eri olma şartları ve 2023 itfaiyeci maaşları ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar.
İtfaiyecilik en zor mesleklerden biridir. Eğer bu alanda çalışmayı düşünüyorsanız bu mesleğin zorluklarını bilip ona göre tercihinizi yapmalısınız. Çalışma koşulları zor olsa da ücretleri ve hakları konusunda iyi meslek olduğunu söyleyebiliriz. İş imkanları da azımsanmayacak kadar geniştir.
İtfaiyeci Nedir?
İtfaiyeci, yangın başta olmak üzere çeşitli kurtarma çalışmalarında görev alan kişilere verilen isimdir. İtfaiyeci olmak için önceden belirlenen şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getirenler itfaiyeci olarak göreve başlamaktadırlar. Tabi bu mesleği seçen kişilerin cesur ve korkusuz kişiler olması gerekmektedir. Bazen çok büyük yangınlar veya olağan dışı durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda insanların hayatlarını kurtarmak ve alanın güvenliğini sağlamak itfaiyenin görevidir.
İtfaiyeci Ne İş Yapar?
İtfaiyeci olan kişi öncelikle yangınlara müdahale eder. Ev, araba, iş yeri veya herhangi bir yerde yangın olduğu zaman itfaiye çağrılmaktadır. Olay yerine gelen itfaiye ekibi öncelikle yangını kontrol altına alarak zor durumda kalan insanlara yardımcı olur. Bu müdahale programlı ve planlı bir şekilde yapılmaktadır. Yani itfaiyeci olan kişi başına buyruk hareket etmemelidir.
İtfaiyeciler sadece yangınlara müdahale etmezler. Çeşitli kurtarma çalışmaları içinde itfaiyeden yardım alınmaktadır. İtfaiyecinin mutlaka sakin ve güçlü durması gerekmektedir. Çünkü her olayın boyutu farklı olabilir. Bir itfaiyeci gittiği olaya profesyonel bir şekilde müdahale etmelidir.
İtfaiyeci Nasıl Olunur?
İtfaiyeci olmak için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlardan ilki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Daha sonra ise KPSS sınavına girmek gerekmektedir. İtfaiyecilik alımı için açılan şartlar yerine getirildiği takdirde bu Meslek yapılabilir.
İtfayecilerin görevleri nelerdir?
- Genel tanımda vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olan itfaiyeciler aşağıdaki görevleri de ifa ederler.
- Yangına karşı önlem alınmasını sağlarlar.
- Yangına sebep olması muhtemel durumların araştırması yönünde birtakım faaliyetlerde bulunurlar.
- Yangın esnasında meydana gelebilecek can vemal kaybının minimum düzeyde olmasın için uğraş verirler.
- Yangından kurtulan kişilere ilk yardım yaparlar.
- Ağır yaralıların zarar görmeyecek şekilde taşınmasını sağlarlar.
- Sel, deprem gibi doğal afetler neticesinde meydana gelebilecek kayıpları önlemek, arama kurtarma çalışmalarına katılmakla görevlidirler.
- Özel teçhizat yardımıyla girilmesi mümkün olan yerlerde mahsur kalmış canlıların kurtarılmasına yönelik faaliyetler gösterirler.
- İtfaiye erleri arasında koordinasyon sağlarlar.
İtfaiyeci Olma Şartları Nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- KPSS sınavından en az70 puan almak,
- İtfaiye alımı yapacak olankuruma başvuruda bulunmak,
- 30 yaşını geçmemiş olmak,
- Bayanlar için en az 1.60, erkekler için ise en az 1.67 boyunda olmak,
- Ayrıca ilan metni yayınlayan kurumun koymuş olduğu özel şartları sağlamak.
İtfaiyecilerin çalışma olanakları ve iş bulma imkanları
İtfaiyeciler belediyelere bağlı olarak faaliyet gösteren İtfaiye Müdürlüklerinde görev alırlar. Trafik kazaları, orman yangıları gibi olayların günümüzde oldukça yaygın bir hal alması dolayısıyla itfaiyecilerin iş olanakları da günden güne artış göstermektedir. Bu gibi olaylarda iyi eğitimli kişilerin olaylara seri bir şekilde müdahale etmesine ihtiyaç duyulması itfaiye teşkilatına olan ihtiyacı, buna bağlı olarak da itfaiyecilerin iş bulma olanaklarını artırır.
Ayrıca, bir çok kamu ve özel kurumlarda yangın ve patlama gibi durumların söz konusu olma olasılığı olan yerlerde itfaiye erleri bulundurma zorunluğu bulunmaktadır.
Genel olarak; Acil Durum Müdürlükleri, Sivil Savunma, Arama ve Kurtarma Müdürlükleri, havaalanları ve limanları, konaklama olanağı geniş büyük oteller, belediyelere bağlı itfaiye teşkilatları, yangın koruma malzemeleri satışı veya üretimi yapan şirketlerde çalışma imkanı bulunmaktadır.
2023 İtfaiyeci Maaşı
1. derece Amir - Lisans Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 15.500₺ - 16.500₺
3. derece Amir - Önlisans Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 14.750₺ - 15.500₺
4. derece Çavuş - Lise veyaOrtaokul Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 14.250₺ - 15.000₺
1. derece Çavuş - Önlisans veya Lisans Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 15.500₺ - 16.500₺
4. derece Er - Lise veya Ortaokul Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 14.000₺ - 15.000₺
1. derece Er - Önlisans veyaLisans Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 15.250₺ - 16.250₺
4. derece Onbaşı - Lise veya Ortaokul Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 14.250₺ - 15.000₺
1. derece Onbaşı - Önlisans veya Lisans Mezunu İtfaiyeci Maaşı: 15.500₺ - 16.500₺
Anahtar Kelimeler: İtfaiyeci , İtfaiyecilik , Kadrolu , Lise Mezunu , Meslek Yüksek Okul , Taban Puanları , Atamaları , 2023 Maaşları , Maaşı , Cesur , Kadın , Erkek , Alım , İş İlanı , Özel Sektör