Her şey çok erken, henüz yolun başında sanmayın kendinizi sakın. Yıllar o kadar çabuk geçiyor ki. Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırmakla kalmıyor, gelecekte adlarını sıkça duyacağımız yeni meslekleri de beraberinde getiriyor. Bugünden bakınca 10 yıl 20 yıl sonra hangi meslekler ortaya çıkacak, hangileri yükselişe geçecek, hangileri gözden düşecek gibi birçok sorular aklımızı deliler gibi kurcalamakta. Bizde nkariyer olarak gelecekte en popüler meslekleri sizler için listeledik.
İşte, geleceğin en popüler 20 mesleği;
Siber Güvenlik Uzmanı
Şirketler depolayacakları verileri eskiden çok karışık internet protokolleri ve ağları üzerinden yürütürlerdi. Siber dünyasının gelişmesiyle birlikte, karışık ağ ve protokoller kalkarak yerini yeni algoritmalarla, yeni programlar yer aldı. Yeni algoritmalara karşı, yeni programlar üreten siber saldırganlar beraberinde bu verilerin korunması için Siber Güvenlik Uzmanlığı’nın ortaya çıkmasını sağladı. Bu yüzden Siber Güvenlik Uzmanlığı geleceğin mesleği olarak anımsanmaktadır. Siber Güvenlik Uzmanı projesini kendi çizdiği hapishaneye düşen tutuklu ya da beyaz et yememeye ant içmiş kümes bekçiliği yapan tilkidir diyebiliriz. Her hacker Siber Güvenlik Uzmanı değildir ama her Siber Güvenlik Uzmanı bir hackerdir.
Aktüerya Uzmanlığı
Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.
Genetik Mühendisliği
Genetik mühendisliğinin, gelecekte en önemli meslekler listesinin en başlarında olacağı muhakkak. DNA’ya ait her geçen gün daha fazla şeyin öğrenilmesi, bu konudaki araştırma yapanların iştahını daha da kabartıyor. Ayrıca genetik mühendislerinin dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde yüksek standartlara sahip işler bulma olanağı, genetik mühendisliğini çok daha cazip kılıyor.
Yapay Zeka Uzmanı
Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekanın ayrılmaz iki iş koludur. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha yetkindir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, görüntü tanıma, ses, tıp veya siber güvenlik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka alanında yetkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor.
Blockchaın Uzmanlığı
Son yıllarda değeri hızla artan ‘bitcoin’ adlı sanal para birimini herkes gibi siz de duymuş olmalısınız. Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan ‘blockchain’, yani ‘güvenlikli veri depolama zinciri’, önümüzdeki yıllara damgasını vuracak en önemli teknolojilerden biri. Oy kullanma işlemlerinden ticarete kadar verilerin bu sistem üzerine aktarılarak korunması ve dağıtılması, yakın gelecekte karşılaşacağımız bir elektronik devrim olacak. Ülkemizde de zaman zaman verilen konferans ve seminerlerle tanıtılan ‘blockchain’ sisteminde uzmanlaşmak, yapılacak en iyi kariyer yatırımı olabilir.
Robot mühendisliği ve Teknisyenliği
Endüstriyelden hizmete, ilaçtan askeriye varana kadar günümüzde pek çok alanda robotların yardımına başvuruluyor. Gelinen durum, bir yandan milyonlarca işi tehdit altına sokarken diğer yandan sayısız yeni iş imkanı yaratıyor. Gelecekte en çok değer kazanacak ve aranacak mesleklerden bir tanesi de haliyle robot mühendisleri ya da teknisyenleri olarak ortaya çıkıyor. Robot teknolojisi alanındaki kalifiye personel eksikliği daha şimdiden hissediliyor.
Mobil Uygulama Geliştiricileri
Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar.
Drone Pilotluğu
İnsansız hava aracı, bilinen adıyla ‘drone’, uzaktan kumanda edilen bir tür uçak. Bugün pilotluk ne kadar popüler bir meslekse, gelecekte drone pilotluğunun da bu kadar yaygın ve popüler olması bir o kadar muhtemel. Hatta yurt dışında üniversiteler drone pilotu yetiştiren programlar açmaya başladılar bile.
3D Yazıcı Mühendisliği
Fütüristlere göre 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin henüz sadece yüzeyini kazıyabildik ve bu teknolojinin çok daha büyük bir potansiyeli bulunuyor. Hobiciler, endüstriyel tasarımcılar, biyomedikal mühendisler ve diğerleri, talepler doğrultusunda sürekli yeni şeyler deniyor ve alet edevat, yiyecek, giysi, ev gereçleri, medikal implantlar ile otomotiv, havacılık ve elektronik için parçalar üretiyor. Bu teknoloji ilerledikçe 3 boyutlu yazıcılar evlerimizdeki buzdolabı ya da mikrodalga fırınlar gibi normal hale gelecek. Nihayetinde ise her ev ve işyerinde bir adet 3 boyutlu yazıcı bulunacak. Bunun sonucunda ise, büyük fabrikaların yerini şehirlerde faaliyet gösteren 3 boyutlu yazıcı ile üretim yapan işletmeler alacak. Yani 3 boyutlu yazıcı bakımı yapan teknik personele olan ihtiyaç fazlasıyla artacak.
Şehir Ve Bölge Planlamacılığı
Son 10 yılda büyük bir yükselişe geçen Şehir ve Bölge Planlama, günümüzde en gözde meslekler arasında. Üniversitelerde Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinde eğitimi verilen bu meslek, hem kırsal hem kentsel bölgelerde her ilçenin kamu yönetiminde ihtiyaç duyduğu bir uzmanlık alanı.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı
Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı gelecekte dünyayı bekleyen yeni mesleklerin en başında geliyor. Teknolojik gelişmelerin hızla arttığı günümüzde tekstil sektörü de gözünü giyilebilir teknolojiye dikmiş durumda. Nanoteknoloji ile üretilen kumaşlarda koku, bakteri ve kir üretimi engelleniyor ve bu kumaşın üzerine dökülen bir cismi itme özelliği bulunuyor. Hatta birkaç yıl sonra üretilecek olan kumaşların yıkanmasına dahi gerek kalmayacağı söyleniyor.
Nanoteknoloji Mühendisliği
Yurt dışında nanoteknoloji eğitimi veren üniversite sayısı günden güne artarken, uzmanlar da sanayinin hızla nanoteknolojiye taşındığına ve büyüme potansiyeli en yüksek sektörün nanoteknoloji sektörü olduğuna dikkat çekiyor.
İklim Değiştirme Mühendisliği
İklimin bilgisayar başında dizayn edilecek olması halinde, elbette bu konuda uzmanlaşmış mühendisler de beraberinde gelecektir.
Dijital Dedektif
Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.
Oyun Geliştirici
Teknolojinin gelişmesiyle beraber oyun sektörü hem teknik olarak hem de anlatı yapısı olarak günden güne gelişiyor ve sınırsız bir dünya haline dönüşüyor. Bu değişim de oyun geliştiricilerine olan ihtiyacı arttırıyor.
Oyun geliştirici farklı türde oyunları çeşitli yazılımlar kullanarak ve bunları tasarımlarla birleştirerek ortaya koyan kişidir. Bir oyun geliştirici farklı yazılım dillerine kullanabilmeli, yarattığı oyunu hikayeleştirebilmeli, tasarım ve ses efektleri gibi alanlara hâkim olmalıdır. Bununla beraber oyun dünyasını ve bu dünyadaki gelişimleri sıkı takip edebilmelidir.
Veri Güvenliği Uzmanı
Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Büyüyen iklim krizi ve sürdürülebilir gelecek endişeleriyle değerlenecek mesleklerden biri de bu. Bugün pek çok şirketin, artan baskılar ve kontroller neticesinde enerji alanında değişikliklere yönelmesiyle işe talep artıyor.
Açılan onlarca enerji sistemleri mühendisliği bölümü de gelecek yıllarda ülkemizde daha çok talep olacağına işaret ediyor.
Online Eğitmen
Artan imkanlar ve yaşanan değişikliklerle birlikte bugün pek çok kişi online eğitimlerin avantajlarından faydalanıyor. Alanın gelecekte çok daha fazla popüler olacağı da ortada. Ayrıca online eğitmenlerin gelecekte kurulacak pek çok üniversitenin etkisiyle değer kazanacağı düşünülüyor.
İnsansız Hava Aracı Operatörü
İnsansız hava araçlarının pek çok farklı alanda kullanımı, İHA pilotlarına ihtiyacı artırıyor. Pazarın büyüklüğü dünya ile birlikte ülkemizde de artarken İHA pilotlarına hem özel hem de kamu sektöründe daha çok ihtiyaç duyulması bekleniyor.
Dijital İçerik Uzmanı
Günümüzdeki önemli kültürel devrimlerden biri, daha dinamik, dijital, etkileşimli ve isteğe bağlı medya için geçiş. Bizi sürekli olarak tüketmek istediğimiz her türlü bilgi veya eğlenceye bağlı tutan dijital cihazlar nedeniyle yeni içerik ihtiyacı hiç bitmeyecek. Bu da dijital içerik uzmanlarına ihtiyacı artıracak.
Anahtar Kelimeler: Geleceğin , Meslekleri , Popüler , Listesi , Nelerdir , Maaşı , Araştırması