İnsanlık tarihi hep konuşacağı ve nesilden nesile aktarılacak bir virüs salgını ile karşı karşıyayız. Tüm dünyayı esir alan ve çözüm bulma konusunda insanları çaresiz bırakan bir salgın. Peki, bu salgın iş, kariyer, eğitim ve diğer birçok sektörde gelecekte nasıl değişimler meydana getirecek ve hayatımızı nasıl değiştirecek…
Eğitim
Doğal olarak veliler öğrencilerin evlerden çıkmasını istememekte öğrencilerde arkadaşlarını görmek ve derslerinden geri kalmak istememekteler. Eğitime ara verilen bu süreçte; hem salgının yayılmasını önlemek hem de öğrencilerin derslerinden geri kalmaması adına birçok eğitim kurumu online eğitime -uzaktan eğitime- geçiş yaptı. Bu deneyim hem Milli Eğitim Bakanlığı hemde diğer özel eğitim kurumları için ileride daha da geliştirilerek uzaktan eğitimin alt yapısını daha güçlendirilmesi beklenmektedir. Özellikle bir çok özel üniversite online eğitim -uzaktan eğitim- konusunda son birkaç yıldır ciddi yatırımlar yaptı ve kısmen de olsa belli bir oranda uygulamalı olarak belli alanlarda başarılı şekilde uygulamaktadır. Artık yakın zamanda eğitimin ciddi bir kısmının uzaktan eğitime geçişi konusuna şahit olacağız.
Çalışma hayatı
Korona virüsü o kadar hızlı yayıldı ki birçok iş yeri geçicide olsa faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Özellikle iş yerlerinde insanların toplu olarak bulunduğu ortamlar olması dolayısıyla birçok firma virüsten korunma amaçlı, uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptı. Bu durum birçok insanın çalışma alışkanlığını böylece değiştirmiş oldu. Zaten bazı firmalar birkaç yıldır bunun denemelerini yapıyordu. Bu virüsten sonra özellikle teknoloji ve finans dünyasında çok ciddi anlamda evde çalışma modeline geçişin hızlı bir şekilde artarak kademeli olarak devam edilmesi beklenmektedir.
Ticaret modelleri
Koronavirüs insanları öyle bir esir aldı ki insanlar kapıdan dışarı çıkmaya korkar oldu. Buda evde karantinaya kendilerini alan kişilerin stok yapma ve e-ticaret sitelerine rağbet etmelerini sağladı. Sonuç olarak satışlarda çok ciddi patlamalar yaşandı. E-ticaret sistemlerinin yanında eve direk teslimat yapan sistem ve uygulamalara da talep oldukça artmış bulunmaktadır. Buda dünyanın birçok ülkesinde bugüne kadar hiç ulaşılmamış e-ticaret rakamlarına ulaşılmasına imkan sağlamıştır. E-ticaret gelecekte popülerliğini daha da pekiştirecek, online alışverişler de patlamalar yaşanacak ve ticaretin ciddi bir kısmı e-ticarete kayacak gibi gözükmektedir.
Para sistemi
Koronavirüs için en tehlikeli alanlardan biri de ATM ve paralardır. İnsanlar ATM ve paralara dokunmak istemiyor artık. Buda kredi kartlarını, mobil ödemeleri ve dijital paraların kullanımın yaygınlaşması için çok iyi bir fırsat doğurmuştur. Bu süreç diğer dünya ülkelerinde dijital para akışına geçmesine ve mobil ödeme sistemlerine entegrasyonu konusunu hızlandıracak gibi gözükmektedir. Geleceğin para biriminin dijital para olacağı artık su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabi bilinen bir gerçek var birçok ülkenin merkez bankaları bu konuda 2017’den beri ciddi çalışmalar içinde ve tahminen 2021-2022 birçok ülkenin dijital parası ile tanışma zamanı olacaktır. Not olarak şuan mevcut piyasadaki dijital paralar ile alakası olmayan, her bir ülkenin kendine özel ürettiği, tamamen ticarette kullanılan, borsası ve yatırım aracı olmayan gerçek para yerine kullanılan gerçek dijital paralardan bahsediyoruz.
Sağlık
Koronavirüs bütün dünyaya sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İtalya, ispanya, başlangıçta çin ve kısmen de olsa İran sağlık alt yapıları çöktü ve maalesef ölüm vakaları günlük binlere ulaştı. Onun için koronavirüs salgınının önlenmesinde en kritik rollerden birinin verileri analizinde olduğu görüldü. Farklı kaynaklardan alınan büyük verinin işlenmesi sayesinde karantinalara ve diğer önlemlere karar verilebildi. Yavaş yavaş virüsün gen haritası çıkartılmaya başlandı, aşının geliştirilmesinde veri biliminin ne kadar önemli rol oynadığını konuşmaya devam edeceğiz. Sağlıkta veri bilimi kullanımı hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacağı kesin. İşin teknolojik boyutundan farklı olarak daha fazla personel ve bu personel ile birlikte teknolojik alt yapının acil servislere kadar geliştirilmesinin hayati önem kazandığı bir gerçek. Bunların hepsini toparlayacak olursak: sağlık alt yapısının ciddi yazılımlarla daha da destekleneceği, yüksek teknolojilerin kullanılacağı ve bunların hepsinin paralelliğinde lise, ön lisans ve lisans eğitim müfredatında ciddi değişikliklere gidileceği, yeni atamaların tüm bu beceriler çerçevesinden yapılacağı, mevcut personelinde buna zaman içerisinde entegre edileceği görülmektedir.
İş Hayatı
Koronavirüs ile mücadele de net bir şekilde teknolojinin ne kadar önemli olduğunu bütün dünya gördü. Bu paralellikte zaman içerisinde bir çok yeni mesleğinde ortaya çıkmasına imkan sağlayacağı kesin. Özellikle yazılım ve medikal gibi sektörlerin çok önemli bir yere yerleştiklerini net gördük ve bu alanda çalışanlar bir adım daha öne çıkmış bulunmaktalar. Buda hem bireysel hemde kurumsal yazılım firmalarının önemini artıracaktır. Birçok yazılımcı evinde oturarak bu hizmeti geliştirebilecek. Net bir şey söylebiliriz ki Koronavirüs özellikle yazılım ve teknoloji dünyasını yeniden şekillendirecek. Ayrıca: Dijital içerik Uzmanı, Dron Pilotu, Blockchain Geliştiricisi, Sanal Gerçeklik Tasarımcısı, IT Avukatı, Tedarik Zinciri İşçisi, Yazılım Geliştirici, 3D Baskı Teknisyeni vb. birçok meslekte hızlı gelişip pazardaki yerini alacak.
Dijital Medya
Koronavirüs herkesi evlere hapsedince en çok başvurduğumuz araçların başında hiç şüphesiz dijital araçlar oldu. Özellikle whatsapp, skype, FaceTime, Yotube, Zoom gibi bir çok dijital medya araçlarını ya sohbet amaçlı yada uzaktan işimizi anlatma amaçlı kullanmaya başladık. Buda aslında farkında olmadan yeni bir alışkanlığı getirecek bizlere, artık evden ekipleri yönetme ve toplantı yapma alışkanlığı. Özellikle satış pazarlama ve network marketing sektöründe çalışan ve dünyanın bir çok yerinde çok sayıda ekipleri mevcut olan liderler için bu alışkanlık daha da pekişecek gibi.
Sanat
Koronavirüs ile birlikte özellikle sanatçıların çoğu konserlerini iptal etme durumunda kaldı. Ve birçok sanatçı konserlerini instagram yada youtube üzerinden takipçileri ile paylaştı. Buda sanat dünyasında zamanla online konserlerin olacağını bize göstermektedir. Müzik dünyası, tiyatro vb. gibi alanlarda köklü değişimin olacağının sinyallerini net şekilde gördük. Tek sorun bunların maddiyata nasıl dönüştürüleceği.
Kısa ve öz Koronavirüs devlet yönetimlerini, siyasi otoriteleri, sosyal hayatı, ekonomi, eğitim, sağlık, iş hayatı, teknoloji vb. birçok dönüşümü zaruri hale getirmiş ve kısa sürede bu değişimlerin işaretlerini almaya başlayacağız.
Nizamettin Uslu
Nkariyer COO(Operasyon Başkanı)
Anahtar Kelimeler: Koronavirüs , Coronavirüs , İş , Kariyer , Eğitim , Sağlık , Sanat , Dijital Medya , Sosyal Medya , Aşısı , Ticaret , Nasıl Değiştirdi , Etkileri , Teknoloji , Yazılım