Dünyayı derinden etkileyen koronavirüs ve onunla birlikte gelen pandemi, iş dünyasında değişiklilere neden oldu. Aranan mesleklerde çarpıcı farklılıklar ve yeni fırsatların var olurken, Uluslararası Çalışma Örgütü pandeminin küresel olarak işçiler üzerindeki etkisinin bir 'felaket' olduğunu söyledi. Geleneksel iş alanları değişime uğrarken Dünya Ekonomik Forumu, pandemiyle birlikte talebi en çok artan ve azalan 10 mesleğin listesini yayımladı. İşte, Pandemiyle birlikte talebi en çok artan ve azalan meslekler listesi…
İşçilerde Aranan Özellikler Değişti
Korona virüs, geleneksel işe alma kalıplarını değiştirse de yine de işverenler bazı pozisyonları doldurmak için birbiriyle yarışıyor.
Manpower Grubu İşe Alım Şirketi Yöneticisi Jonas Prising, "Geçtiğimiz 9 ayda gördük ki daha önce asla mümkün olmadığını düşündüğümüz meslekler bile dönüşebiliyor. Ve bu işverenlerin, işçilerde aradığı özelliklerde hızlı bir değişime sebep oluyor." diyor.
Dijital Dünyaya Yönelik İşlere Talep Fazla
İşe alım uzmanları pandeminin, dijital dönüşüm (data analisti, uygulama geliştiricisi), sağlık (doktor, hemşire) ile paket servis ve depo çalışanlarına olan talebi artırdığı konusunda hem fikir.
Dünya Ekonomik Forumu, Kovid-19 sürecinde endüstriler arasında talebi en çok artan ve en çok azalan 10 mesleği belirledi.
Talebi en çok artan meslekler;
- Data analisti
- Yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı
- Büyük veri uzmanı
- Dijital pazarlama ve strateji uzmanı
- Süreç geliştirme uzmanı
- İş geliştirme uzmanı
- Dijital dönüşüm uzmanı
- Bilgi güvenliği analisti
- Yazılım ve uygulama geliştiricisi
- İnternet uzmanı
Talebi en çok azalan meslekler;
- Veri giriş elemanı
- Yönetici sekreterliği
- Muhasebe defter kaydı ve bordrolama elemanı
- Muhasebeci ve denetçi
- Fabrika ve montaj çalışanı
- İş hizmetleri ve yönetimi müdürü
- Müşteri ve tüketici hizmetleri çalışanları
- Genel müdür ve operasyon müdürü
- Tamirci
- Malzeme kayıt ve stok tutma elemanı