Türkiye’nin “yükselen değeri” Türk Hava Yolları, 1933 yılında 5 uçakla başladığı yolculuğuna bugün, 336 (yolcu ve kargo) uçaktan oluşan filosu ve 52 bin çalışanı ile dünyanın en önde gelen hava yolu şirketlerinden biri konumunda. Kaydettiği büyüme rakamları ile dünyanın önde gelen havayolu şirketleri arasında anılan Türk Hava Yolları, özellikle son yıllardaki gelişimi ile prestij anlamında dünyanın ilk 3 hava yolu şirketi içeresinde kendine yer bulmuş bulunmaktadır. Bir başka önemli prestiji de çalışanlarına sunduğu imkânlar ve ödediği çok yüksek ücretlerdir. Ücret dendiğinde ilk akla gelen kurumların en başında gelen THY’nin 2020 yılı çalışma koşulları, iş başvurusu, maaş, eğitim ve kariyer durumu gibi önemli konuları nkariyer olarak sizler için bir arada derledik.
Neden Türk Hava Yolları?
Çalışanlarına Değer Katar
Kendisine değer katan her bir çalışanı, aynı zamanda kurumun bir üyesi olarak pek çok ayrıcalığa da sahip oluyor. Türk Hava Yollarında çalışarak yüksek teknoloji, güçlü motivasyon ve takım ruhu ile becerilerinizi geliştirebilir, fırsatları değerlendirerek bu büyük ailenin başarılı bir üyesi olabilirsiniz. Bir dünya markası olan Türk Hava Yolları ile kariyerinizi zirveye taşıyabilirsiniz.
Sosyal İmkanlar
Türk Hava Yollarında çalışarak indirimli uçuşlar ve oteller, eğitim desteği, yurt dışında çalışma imkanı gibi birçok sosyal imkânın yanı sıra; prestijli bir kariyere de sahip olursunuz.
Özel Sağlık Sigortası
Tüm çalışanlarını hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de özel sağlık sigortasıyla güvence altına alıyorlar.
Ücretsiz ve İndirimli Uçuş
Türk Hava Yolları bireyleri çalışma sürelerine bağlı olarak; Pass, Zed ve Ced biletleriyle seyahatlerinde, özel indirim haklarına sahip oluyor. Pass bilet, kurumda bir yılını dolduran çalışanlara eşleri ve çocuklarıyla birlikte Türk Hava Yolları ile ücretsiz veya indirimli seyahat edebilme hakkı veriyor. Zed bilet, yine bir yılını dolduran çalışanlara, sadece vergileri ödeyerek eşleri ve çocuklarıyla birlikte anlaşmalı hava yolu firmalarıyla seyahat edebilme imkanı tanıyor. Ced bilet ise 3 ayını dolduran tüm çalışanlara Türk Hava Yolları uçuşlarında, eşleri ve çocuklarıyla birlikte özel indirimle seyahat edebilme hakkı sunuyor.
Evlilik Yardımı
Bir defaya mahsus olmak üzere, yeni evlenen çalışanlar evlilik yardımından faydalanıyor.
Doğum ve Kreş Yardımı
Kadın çalışanlar, 0-6 yaş aralığındaki çocuğu için kreş yardımı, yeni doğum yaptığında ise bir defaya mahsus olmak üzere doğum yardımı alabiliyor.
İkramiye
Yurt içi ve merkez tayinli çalışanları için yılda dört kez olmak üzere ikramiyeli maaş alabiliyor.
Dil Tazminatı
Mahalli, part-time ve uçucu personel haricindeki tüm çalışanlarına İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça ve Rusça için dil tazminatı veriliyor. Çalışanlar, Türk Hava Yolları prosedürlerinde yer alan belgeleri sunarak, bu tazminatı alabiliyor.
Anlaşmalı Oteller
Çalışanlar, tüm dünyada THY’nin anlaşmış olduğu otellerde indirimli konaklayabiliyor.
Servis Ağı
Çalışanlar, Türk Hava Yollarının geniş servis ağı ile evlerine en yakın noktalardan servislerle, iş yerlerine rahatça ulaşıyor.
Kurumsal İletişim Faaliyetleri
Türk Hava Yolları, çeşitli etkinlik ve aktivitelerle kurum içi sosyal iletişim ağını güçlendirmiş bulunmakta. Başarılarını, yeni projeleri ve düzenlediği etkinlikler çalışanlarına kurum içi iletişim platformu olan Empathy, kurum içi internet sitesi info ve e-postalar aracılığıyla iletiliyor. Çalışanları psikolojik danışmanlık, beslenme ve diyet desteği hizmeti alabiliyor. Türk Hava Yolları Spor Kulübü ile aktif olarak spor aktivitelerine ve yarışmalara katılabiliyor. Ayrıca çalışanlar “Ustalarla Sohbetler” programı kapsamında, alanında başarılı konuklarla tanışma imkânı sunuluyor.
Kariyer
Eşsiz Bir Kariyer Fırsatı
Dünyanın en saygın kurumlarından Türk Hava Yollarında çalışarak kendinizi geliştirebilir, pek çok sosyal imkandan faydalanabilir, kariyerinizde yükselerek geleceğinize yön verebilirsiniz.
Kabin Ekibi
Kabin personelleri, dünyanın farklı yerlerine yolculuk yaparak, THY markasının elçileri olurlar. Kabin ekibi, yolcuların ihtiyaçlarını ve yolculuklarını rahat geçirmeleri için çalışan güçlü bir ekiptir. Kabin ekibinin işe alımları, ihtiyaç duyulan dönemlerde, kariyer sitesinde yayınlanan ilanlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Kabin ekibi her uçuşlarında aynı yüksek standartlarda mesleki görevlerini yerine getirebilen güçlü bir ekiptir. Kabin memurları her zaman bakımlı, şık, güler yüzlü, nazik, empati kuran, sakin, insan odaklı, zor durumlarda karar verme yetisine sahip ve iyi bir takım oyuncusu olma potansiyeli yüksek bireylerdir. Bu sebeple hem görevlerine başlamadan önce hem de meslek hayatları boyunca oldukça kapsamlı eğitimler vererek, kabin ekibini acil durumlara müdahale edebilecek şekilde göreve hazırlıyorlar.
Kabin Memurlarının sahip olması gereken sorumluluklar
Türk Hava Yollarında kabin memuru olmak, üst düzeyde disiplin sahibi olmak anlamına gelir. Dünyanın pek çok noktasına seyahat etme fırsatı sunan kabin memurluğunun, birçok iş dalına göre sorumluluğu yüksek ve çalışma şartlarının standartların dışında bir meslek olduğunu unutmamak gerekir. Çalışma saatleri, süreleri, koşulları ve imkânları itibarıyla diğer iş kollarından oldukça farklıdır.
Bu sebeple adaylara, “Temel Emniyet Eğitimi” sürecinde kapsamlı bir eğitim vererek, hem uçuş emniyetinin gerekliliklerini hem de kabin içi hizmetin inceliklerini öğretiyorlar.
Kabin memuru adaylarına, Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezinde, Temel Emniyet Eğitimi kapsamında zorunlu teknik eğitimler, uygulamalı eğitimler, şirket prosedürleri ve servis konsepti eğitimleri vererek, mesleğe hazırlıyorlar. Kabin ekiplerinin uçuş programlarını, mesai ve dinlenme sürelerini uluslararası ve ulusal sivil havacılık otoritelerinin mevzuatına uygun şekilde düzenliyorlar. Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, uçuş sertifikalarını aldıktan ve alıştırma uçuşlarını tamamladıktan sonra THY ekiplerine katılıyorlar.
THY 2020 Kabin Memuru olma aşamaları
İlana başvuruda bulunan bütün adayların, İngilizce test ve yetkinlik envanteri aşamaları için sms ve e-posta yoluyla davet edilir.
Bu aşamada başarılı bulunan adaylar evrak kontrolü, boy-kilo ölçümü, dövme-yara izi kontrolü ve mülakat aşamalarına geçer.
a. Boy-kilo ölçümleri, Türk Hava Yolları veya Türk Hava Yollarının belirleyeceği kurum tarafından yapılır.
b. Evrak kontrolü ve boy-kilo ölçümü ile dövme-yara izi kontrolü sonucu olumlu olan adaylar, İngilizce mülakat, kurul mülakatı, psikolog görüşmesi ve grup değerlendirmesi süreçlerinden oluşan mülakat aşamalarına katılırlar.
Mülakat aşamaları olumlu sonuçlananlar, Sağlık Raporu ve evrak hazırlama işlemleri için bilgilendirilir.
c. Seçme süreçlerinde başarılı olan adaylardan işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından, sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve raporlarını Türk Hava Yolları Sağlık Müdürlüğü işyeri hekimlerine onaylatmaları gerekir. Türk Hava Yolları, SHGM yetkili hastaneden alınmış olumlu rapor olsa bile kendi iç prosedürleri çerçevesinde adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.
Evrak ve sağlık raporu süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar, yaklaşık 2 ay sürmekte olan eğitim süreçleri için davet edilir.
Türk Hava Yolları kabin memuru eğitimleri, İstanbul’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilir.
-------------------------------------------
-------------------------------------------
Önceki alımlarda Kabin memuru için istenen şartlar şu şekilde idi:
Genel Koşullar
- T.C. vatandaşı olmak
- 01/01/1987 ile 31/12/1996 tarihleri arasında doğmuş olmak
- En az önlisans mezunu olmak
- İyi derecede İngilizce bilmek (İkinci yabancı dil tercih sebebidir.)
- Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak
- Erkek adaylar için askerlik görevini yapmış veya en az 1 yıl tecilli olmak
Sağlık ve Fiziki Koşullar
- Bayanlar için 160-180 cm. arası, erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (Boy-kilo orantılı olmalıdır.)*
- Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Seçme süreçlerinde başarılı olan adaylarımızdan işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve raporlarını THY A.O. Sağlık Müdürlüğü işyeri hekimlerine onaylatmaları gerekmektedir.)
- THY A.O. Kabin Memuru üniforması giyildiğinde, vücudunun görünecek yerlerinde dövme, piercing, yanık ve yara izi vb. bulunmamak
Daha önce THY A.O. veya diğer havacılık kuruluşlarındaki uçuş görevlerinden disiplinsizlik veya sağlık nedeniyle ayrılmış olmama
-------------------------------------------
-------------------------------------------
Kokpit Ekibi
Kokpit Ekibine katılmak için açık iş pozisyonlarına BAŞVURUN
Türk Hava Yollarında çalışarak dünyayı keşfedebilirsiniz. Kokpit ekibinin uçuş görevlerinin yanı sıra, dünyanın pek çok farklı bölgesini görme ve tanıma imkanına sahip oluyor.
Kokpit ekibi iş alımlarında global standartları baz alınıyor, süreç titizlikle yürütülüyor. Özellikle genç pilotlar yetiştirerek Türk Hava Yollarına kazandırıyorlar, farklı milletlere mensup deneyimli pilotları istihdam etmekten geri durmuyorlar.
Kokpit personeli istihdamı dört kategori kapsamında yürütülüyor:
• Kaptan Pilot
• II. Pilot
• Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı
• Simülatör Eğitim Öğretmeni (SFI)
Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı Süreçleri
Pilot adayları, kariyer sitesinde yayınlanan ilanlar üzerinden başvuru yaparak seçim sürecine dâhil oluyor. Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı programına katılacak olan adaylarda yabancı dil bilgisi, eğitim ve yaş gibi temel gereklilikler aranıyor. Ayrıca, uçuş yeteneğinin yanı sıra; disiplinli, sorumluluk sahibi, dikkatli ve karar verme gibi yetkinlikleri gelişmiş bireyler olmasını önemsenmektedir. Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayları, tüm şartlarının uygun olması halinde, Türk Hava Yolları bünyesinde yer alan veya Türk Hava Yollarının iş ortağı konumunda olan yurt içi ve yurt dışındaki uçuş eğitim akademilerinde 18-24 ay boyunca teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir programa dâhil oluyor.
Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayları, aldıkları eğitim süresince, aynı zamanda THY’nin birer çalışanı oluyor ve diğer çalışanlarının yararlandığı tüm hakların yanı sıra eğitim aldıkları lokasyona göre konaklama imkânına da sahip oluyorlar. Eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, II. Pilot Adayı olarak ekibe dâhil ediliyor ve görevdeki diğer çalışanlarla aynı sosyal imkânlar sunuluyor. Siz de Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı programına başvurarak, tüm dünyada hızla gelişen ve yetişmiş pilot ihtiyacı artan hava yolu taşımacılığında geleceğin başarılı pilotları olarak yerinizi alabilirsiniz.
Adaylar aşağıdaki seçme ve değerlendirme süreçlerine katılırlar:
Türk Hava Yolları İngilizce sınavı: Dil belgesi olmayan adayların sürece devam edebilmesi ve İngilizce yeterliliğini ölçmek adına yapılan bir sınavıdır.
Boy-Kilo Ölçüm süreci: Mesleğin gereklilikleri doğrultusunda Ortaklık tarafından ilan kriterinde belirlenen boy, kilo ölçülerine ve boy-kilo endeksine sahip olduklarını tespit etmek amacıyla ölçümlerin gerçekleştirildiği süreçtir.
DLR-1 Sınavı: Bilgi ve yetenek modüllerinden oluşan teknik sınav, toplam 6 modülden oluşmaktadır. Yaklaşık 5 saat sürmektedir. Adaylara sınav ile ilgili çalışma dokümanı iletilmektedir.
CRM Mülakatı: Kokpit personeli istihdam sürecinde kişilik özellikleri ve yetkinliklerinin değerlendirildiği süreçtir.
Kurul Mülakatı: İnsan kaynakları departmanından katılımcılar ve kaptan pilottan oluşan değerlendirme komisyonu tarafından adayların mesleki yetkinlik ve yeterliliklerin değerlendirildiği mülakattır.
Türk Uyruklu Kaptan Pilot, Tecrübeli II. Pilot, Tecrübesiz Pilot ve SFI Süreçleri
Evrak Kontrol: Adayların ilan kriterlerine uygunluğunu belirlemek için belgelerin kontrol edildiği süreçtir.
CRM Mülakatı: Kokpit personeli istihdam sürecinde kişilik özellikleri ve yetkinliklerinin değerlendirildiği süreçtir.
Havacılık İngilizcesi: SHGM’nin formatına benzer bir şekilde uygulanan ve adayların havacılık alanındaki İngilizce dil yeterliliği ölçen bir değerlendirmedir.
Simülatör ve Teknik Yeterlilik Testi: Adayların mesleki ve teknik yeterliliğinin değerlendirildiği aşamadır.
Kurul Mülakatı: İnsan kaynakları departmanından katılımcılar ve kaptan pilottan oluşan değerlendirme komisyonu tarafından adayların mesleki yetkinlik ve yeterliliklerin değerlendirildiği mülakattır.
-------------------------------------------
-------------------------------------------
Daha önceki alımlarda II. pilot alımı şartları:
Genel Özellikler
- T.C. vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak,
- En az önlisans derecesi mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak,
- 01.01.1983 tarihinden sonra doğmuş olmak, (35 yaş koşulu)
- Boy uzunluğunun 157 cm’den kısa, 195 cm’den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak,
- Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek,
- Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak,
- Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeniyle ayrılmış olmamak,
- Daha önce THY A.O. ve THY A.O.‘ nun iştirak şirketlerinden fesih yoluyla ayrılmış olmamak.
Yabancı Dil (İngilizce) Şartı
- Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek,
- TOEFL (IBT) : 60 (speaking : min.18)
- IELTS (Akademik veya Genel) : 6 (speaking : 6)
En az lisans düzeyinde mezun olarak ilana başvuran ve dil belgesini başvuru aşamasında temin edemeyen adaylara, THY A.O tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olmaları koşuluyla, Kurul mülakatı süreci öncesine kadar dil belgesini tamamlamaları için süre tanınacaktır. Önlisans mezunuolarak sürece başvuruda bulunan adayların dil belgelerini başvuru esnasında beyan etmeleri gerekmektedir. Önlisans mezunu adaylara dil belgesini tamamlamaları için ek süre tanınmayacaktır.
Sağlık Şartı
Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Seçme süreçlerinde başarılı olan adayların, işe başlama aşamasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından kendi imkanları ile sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları ve alınan raporu THY A.O. Sağlık Müdürlüğü işyeri hekimlerine onaylatmaları gerekmektedir. SHGM yetkili kurumdan alınmış olumlu rapor olsa bile, THY A.O kendi iç prosedürleri çerçevesinde ek tetkikler isteyerek veya ek sağlık koşullarına bağlı olarak adayın işe başlatılıp başlatılmayacağına karar verme hakkına sahiptir.)
Başvuru Şekli ve İzlenecek Yol:
- Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, ilana internet üzerinden başvurmaları gerekmektedir. İnternet başvurusu dışında herhangi bir şekilde başvuru kabul edilmeyecektir.
- Hâlihazırda dil belgesi bulunan adaylar evrak kontrol ve boy-kilo ölçüm sürecine davet edilecektir. Dil belgesi bulunmayan adaylar THY A.O tarafından gerçekleştirilecek İngilizce sınavına davet edilecektir. Kriterlere uygun olmayan adaylar sürece devam edemeyecektir.
- En az lisans derecesinde mezun olabilecek adaylar mezuniyetlerine 3 ay kala üniversitelerinden alacakları resmi yazı ile ilana başvuruda bulunabilecektir. Adayların diplomalarını mülakat aşamasına kadar ibraz etmeleri gerekecektir.
- Tüm süreç sonunda başarılı olan adaylara iş teklifi yapılacak olup işe başlama belgeleri hazırlamaları istenecek ve adayın istenen belgeleri teslim etmesi akabinde istihdam süreci tamamlanacaktır.
- Evrak kontrol & Boy-Kilo ölçüm süreci mülakat aşamasında gerçekleştirilecektir. İlan kriterilerinde belirtilen şartlara uygunluğun sağlanması adayların sorumluluğundadır
Yetiştirilmek Üzere II.Pilot Aday Adayı Değerlendirme Süreçleri:
- İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
- DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
- CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
- Kurul Mülakatı, Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo
- Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)
Güncel süreç akışı;
- İngilizce Sınavı (Dil belgesini başvuru aşamasında beyan edemeyen en az lisans düzeyinde mezun adaylar katılacaktır)
- Aday, ilana başvuru gerçekleştirdiği tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra sınava davet edilir.
- DLR-1 Testi (Teknik Yeterliliklerin Değerlendirilmesi)
- İngilizce sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde DLR-1 testine planlanır.
- CRM Değerlendirmesi (Kişilik Özellikleri ve Yetkinliklerin Değerlendirilmesi)
- DLR-1 sürecini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde CRM değerlendirmesine planlanır.
- Kurul Mülakatı , Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo
- CRM değerlendirmesini başarıyla tamamlayan aday yaklaşık 1 ay içerisinde Kurul Mülakatı , Evrak Kontrolü ve Boy-Kilo süreçlerine planlanır.
- Sağlık Kontrolü (Uçuşa Elverişlilik)
-------------------------------------------
-------------------------------------------
İdari / Teknik Birim Çalışanı
Kabin ve kokpit ekipleri, yolcuların güvenliği ve konforu için gökyüzünde görev yapıyor. Yerde görev yapan idari ve teknik ekibip ise, bu büyük organizasyonun kusursuz bir şekilde yürütülmesinde, konukların sevdiklerine güven ve konfor içinde ulaştırılmasında önemli bir rol oynuyor.
İdari ve teknik birimlerde yer almak isteyen adaylar, ihtiyaçlar doğrultusunda teknisyen, memur, uzman, mühendis gibi pozisyonlar için internet sitesinde yayınlanan ilanlar aracılığıyla başvuru yapabilir. İşe alım sürecinde adaylara yetkinlik bazlı mülakat, yazılı ve sözlü seçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.
İlandan ilana değerlendirme aşamaları farklılık gösterebiliyor. Genel itibariyle öncelikli olarak Sayısal Yetenek, Sözel Yetenek ve İngilizce testlerini içeren bir değerlendirme sınavı uygulanıyor:
Sayısal ve Sözel Yetenek Testi: Testte ölçümlenen özellikler içinde analitik düşünme ve problem çözme yetenekleri yer alır. Sayısal ve sözel yetenek testlerinde ölçümlenen sayısal, sözel ve soyut düşünme yeteneklerinin okuduğunu anlama, sıralama, temel matematiksel işlemler, sayısal-sözel-şekilsel dizilerdeki genel ilkenin bulunması gibi alt hedefleri vardır.
İngilizce Testi: Bireyin İngilizce bilgisinin dilbilgisi, sözcük bilgisi ve okuduğunu anlama boyutlarında değerlendirildiği bir bilgi testtir.
İnsan Kaynakları ve Birim Mülakatları: Sınavdan başarılı olan adaylar insan kaynakları ve birim mülakatlarına girmeye hak kazanır. İnsan kaynakları ve birim mülakatında ise birden fazla insan kaynakları uzmanı ve birim yöneticilerinin katıldığı seri mülakatlar yapılır. Mülakatları başarı ile tamamlayan adaylara e-posta yoluyla maaş ve özlük haklarını içeren bir iş teklifi mektubu gönderilir.
Evrak Kontrol: İlgili iş teklifini kabul eden adaylara işe başlarken beraberlerinde getirmeleri gereken evrakların bir listesi gönderilir ve ilgili evrakları eksiksiz bir şekilde getiren adaylar işe başlamaya hak kazanmış olur.
Uluslararası Çalışan
THY’nin dünyanın birçok farklı ülkesinde ve şehrinde ofisleri bulunuyor. Siz de bulunduğunuz ülkede, hızla gelişen bu büyük markanın bir parçası olmak için Türk Hava Yollarına başvurabilirsiniz.
Türk Hava Yolları, dünyanın farklı noktalarına gerçekleştirdiği uçuşlarla, doğu-batı ve kuzey-güney arasında köprü olma misyonunu üstleniyor. Bu değerli misyonun bir parçası olmak, Türkiye dışındaki ofislerde görev almak isteyen adaylar, kariyer sitesindeki ilanlara başvurarak değerlendirme süreçlerine katılabilirler.
Web sitesinde sürekli açık olan ilanlara başvuran adaylar aşağıdaki seçme ve değerlendirme süreçlerine katılırlar:
Online Test: Seçilen adaylar genel yetenek ve İngilizce bölümlerini içeren iki aşamalı online bir sınava tabi tutulur.
Online Mülakat: Sınav sonuçlarına göre adaylar insan kaynakları ve birim katılımcıları tarafından gerçekleştirilen online mülakata alınır. Mülakatta olumlu değerlendirilen adaylara iş teklifi yapılır.
Evrak Kontrol: İlgili iş teklifini kabul eden adaylara işe başlarken beraberlerinde getirmeleri gereken evrakların bir listesi gönderilir ve ilgili evrakları eksiksiz bir şekilde getiren adaylar işe başlamaya hak kazanmış olur.
Yeni Mezun/Öğrenci
Türkiye’nin bayrak taşıyıcı markası, milli gururu Türk Hava Yolları ailesinin hem değerli bir parçası olabilir, hem de kendinizi geliştirmek için sayısız imkanlardan faydalanabilirsiniz.
İş hayatına Türkiye'nin ve dünyanın sayılı markalarından Türk Hava Yollarında, büyük bir aileye sahip olmanın verdiği güvenle başlamak, sizi bir adım öne çıkarır. Yeni mezun adayların idari ve teknik birimlerde; teknisyen, uzman, memur, part-time memur gibi pozisyonlarda görev alabilir.
Ayrıca lisans son sınıf öğrencisi ve yeni mezun olan adayların değerlendirildiği TK TaKe-off programının yanı sıra, lisans 3. sınıfta eğitimine devam eden öğrencilere Part-Time çalışma imkanları da sağlanıyor. Bu sayede eğitim hayatınıza devam ederken iş tecrübesi de kazanabilirsiniz.
THY’de 2020 Personel maaşları
Pilot Maaşları
Dünyada gelişen havacılık sektörü pilotlara olan ihtiyacı da gün yüzüne çıkarıyor. THY’de dünyadaki ücretlere yakın bir maaş ödemek durumda. Elinde ki pilotları tutmak isteyen hava yolları şirketleri sadece maaş vermekle kalmıyor, çocuklarının okul ihtiyaçlarını, konut ihtiyacını ve hatta arabalarının yakıt ihtiyacını bile karşılıyor. Bunun için pilot olmak inanılmaz cazip ve çok yüksek kazançlara sahip bir meslek dalıdır.
Öncelikle, THY standartlarında olan dünya şirketlerin yıllık ne maaş verdiklerine bir bakalım:
- American Airlines: 175 bin dolar
- United Airlines: 200 bin dolar
- British Airways: 125 bin dolar
- Lufthansa: 98 bin dolar
- Air France: 95 bin dolar
- Qatar Airways: 140 bin dolar
- Emirates: 180 bin dolar
- Delta Airlines: 165 bin dolar
*(Maaşlar ortalama olarak alınmıştır)
THY’de pilot maaşları:
1. pilot Brüt ort. 58.000₺ ve net yaklaşık 50.000₺
2. pilot Brüt ort. 45.000₺ ve net olarak yaklaşık 38.000₺
Kabin memuru
1 yıllık kabin memuru: 7-8 bin civarında
5 yıllık kabin memuru: 9-10 bin civarında
15 yıllık kabin memuru: 11-12 bin civarında
NOT: Ek ücretlere gelince, pilotlar ve kabin memurları olmak üzere uçuş ekiplerinin maaşı, kıdeme, yatı harcırahına, pazar mesaisi, resmi ve dini bayram mesailerine ve limit üstü uçuşlarına ve yakıt parasına göre değişiyor. Ayrıca yılda 4 maaş ikramiye alıyorlar.
Kısacası THY’de çalışan bir kişinin yıllık aldığı ortalama maaşa baktığımızda [Pilotlar ortalamaya dahil değil]Türkiye ortalamasının yaklaşık 3,5 katıdır. Bu maaşlardan daha yüksek başka kurumda iş bulmanız neredeyse imkansız. THY maaş konusunda Türkiye’nin en prestijli kurumlarının en başında gelir.
Başvuru yapmak için TIKLAYINIZ...
2020 Çalışan personel sayısı ve dağılımı
THY A.O. | GRUP-PERSONEL | TOPLAM |
---|---|---|
YÖNETİCİ | 581 | |
PİLOT | 4.518 | |
KABİN MEMURU | 9.924 | |
TEKNİSYEN | 181 | |
DİĞER | 9.087 | |
ARA TOPLAM | 24.291 | |
İŞTİRÂKLER | YOLCU VE KARGO TAŞIMACILIĞI | 4.093 |
BAKIM ONARIM (MRO) | 7.846 | |
UÇAK İÇİ ÜRETİM | 251 | |
DESTEK HİZMETLER | 15.306 | |
DİĞER | 21 | |
ARA TOPLAM | 27.517 | |
GENEL TOPLAM | 51.808 |
----------------------------------------------------------------
Personel Alımı ile Alakalı Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
Kabin Ekibi ile alakalı sık sorulan sorular
Başvuru için hangi yolu izlemeliyim?
- Başvurular sadece Türk Hava Yolları kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Başvuru sonrası hangi aşamalardan geçeceğim?
- İlana başvuruda bulunan bütün adaylar, Türk Hava Yollarının sınav merkezlerinde uygulanmakta olan İngilizce test ve yetkinlik envanteri aşamaları için SMS ve e-posta yoluyla davet edilmektedir. Mülakata davet edilen adaylar, evrak kontrolü, boy-kilo ölçümü, dövme-yara izi kontrolü, grup çalışması, kurul mülakatı, İngilizce mülakat ve psikolog görüşmesi aşamalarına katılmaktadır.
Hangi durumlarda ilana başvuru yapamam?
- Türk Hava Yollarından fesih yoluyla ayrılanlar, her ilanda ayrıca belirlenen kısıtlamalar kapsamına girenler ve önceki alım süreçlerinde uygunsuz içerikli iletişim kuranların başvuruları engellenmektedir.
Kabin memurluğu eğitimi ne kadar sürüyor?
- Evrak ve sağlık raporu süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar yaklaşık 2 aylık bir eğitime tâbi tutulmaktadır.
Mülakat aşamalarının sonuçları bana ne zaman bildirilir?
- Süreci olumlu sonuçlanan adaylara yaklaşık 7-10 gün arasında geri dönüş yapılmaktadır. Adaylar belge hazırlama ve sağlık raporu işlemleri için davet edilmektedir. Süreci olumsuz sonuçlanan adayların bilgilendirilmeleri ise başvuran tüm adayların süreçleri tamamlandığında yapıldığı için daha geç olmaktadır.
Eğitim süresince hangi haklardan faydalanabilirim?
- Adaylar, eğitim süresince Türk Hava Yollarının yemek ve servis hizmetinden yararlanmaktadır. Adaylar bu süre boyunca konaklama ihtiyaçlarını kendileri karşılamakta olup herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.
Kabin memurluğu eğitimi nerede veriliyor?
- Türk Hava Yolları kabin memuru eğitimleri, İstanbul’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
Sağlık raporu ile ilgili bilgiye nasıl ulaşabilirim?
- Mülakat aşamaları olumlu sonuçlanan adaylar, sağlık raporu ve evrak hazırlama işlemleri için bilgilendirilmektedir. Ayrıca sağlık raporu ve yetkili sağlık kuruluşları ile ilgili bilgiye, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün web sayfasından ulaşabilirsiniz.
Göreve başlama süreci nasıl işliyor?
- Eğitim süreci olumlu sonuçlanan adaylara, belirlenen tarihte sözleşmeleri imzalatılarak, Türk Hava Yollarında Kabin Memuru olarak göreve başlamaları sağlanmaktadır.
Kokpit Ekibi ile alakalı sık sorulan sorular
Başvuru için hangi yolu izlemeliyim?
- Başvurular sadece Türk Hava Yolları kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Başvuru sonrası seçim süreçleri nelerdir?
- İlan kriterlerine uygun olan ve istenilen başvuru evrakını ibraz eden adaylar; İngilizce, genel yetenek, psikomotor, CRM, mesleki motivasyon gibi kişilik özellikleri ve yetkinliklerin değerlendirildiği sınavlara katılmaktadır. Uluslararası geçerliliği olan bu sınavlarda başarılı olan adaylar, uçuşa elverişliliği gösteren sağlık raporuyla birlikte pilotaj eğitimi almaya hak kazanmaktadır. Kaptan Pilot ve II. Pilot Adayları'nın katılmış olduğu sınavlar, başvuru yapılan pozisyona göre değişiklik göstermektedir.
Pilotaj eğitimi için herhangi bir ücret ödeyecek miyim?
- Pilotaj eğitimi almaya hak kazanan adayların eğitim masrafları Türk Hava Yolları tarafından karşılanmakta ve belirli bir süre zarfında çalışanın maaşından kesilmektedir.
Pilotaj eğitimi süresince maaş alacak mıyım?
- Adaylarımıza pilotaj eğitimi boyunca belirli bir maaş ödenmektedir. Ayrıca, adaylarımızın ulaşım, yemek ve konaklama masrafları Türk Hava Yolları tarafından karşılanmaktadır. Konaklama yardımı eğitim yerine göre değişiklik göstermektedir.
Pilotaj eğitimi ne kadar sürüyor?
- Teorik ve uygulamalı derslerden oluşan pilotaj eğitimi, 18-24 ay sürmektedir.
Pilotaj eğitimi nerede veriliyor?
- Türk Hava Yollarına kabul edilen adaylar, Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Akademisinde veya anlaşmalı olduğumuz yurt içi ve yurt dışındaki uçuş okullarında eğitim almaktadır.
Sağlık raporu ile ilgili bilgiye nasıl ulaşabilirim?
- Sağlık raporu ve yetkili sağlık kuruluşları ile ilgili bilgiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün web sayfasından ulaşılabilirsiniz.
II. Pilot Adayı olarak başvuru yapabilmek için tip eğitimi almış olma mecburiyeti var mıdır?
- ATPL (F) sahibi ancak tip eğitimi almamış olan II. Pilot Adayları, Tecrübesiz II. Pilot Adayı ilanımıza başvuru yaparak süreçlerimize katılabilirler.
İşe alım sürecim olumsuz sonuçlandı. Yeniden başvuru yapabilir miyim?
- Kaptan Pilot ve II. Pilot Adayları, Türk Hava Yolları işe alım koşulları doğrultusunda başvuru kriterlerini sağladıkları taktirde bir sonraki ilana başvuru yaparak süreçlerimize yeniden katılabilirler.
İdari / Teknik Birim Çalışanı ile alakalı sık sorulan sorular
Açık pozisyonlara nereden başvurabilirim?
- Başvurular sadece Türk Hava Yolları kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
İlanlarda genel olarak hangi şartlar aranıyor?
- İlan kriterleri, personel ihtiyacına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak; yaş, bölüm, tecrübe, dil belgesi gibi şartlar aranmaktadır.
İlerde Türk Hava Yollarında çalışabilmek için okul hayatım boyunca hangi konularda kendimi geliştirmeliyim?
- Öncelikli olarak İngilizcenizi iyi bir seviyeye çıkarmanız ve mümkünse ikinci bir yabancı dil eğitimi almanız faydalı olabilir. Staj, part-time çalışma tecrübesi ve yurt dışı çalışma tecrübesi de son derece önemlidir.
Başvuru yaptıktan sonraki süreç nasıl işliyor?
- Adaylar başvurudan sonra genel yetenek sınavına davet edilmekte ve eğer başarılı olunursa mülakata girmeye hak kazanmaktadır. Mülakat başarı ile tamamlanırsa işe başlamaya hak kazanmaktadır. İlana göre süreçlere farklı değerlendirme araçları eklenebilmektedir.
Çalışma saatleri nasıldır?
- Kurumumuzda çalışılan birime göre normal düzen ve vardiyalı düzen olmak üzere iki tür çalışma düzeni vardır.
Yabancı uyruklu kişiler başvuruda bulunabilir mi?
- Hayır, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar başvuruda bulunabilir.
Mülakatın sonucu ne zaman belli olur?
- Değişkenlik göstermekle birlikte en kısa süre içerisinde adaylarımıza geri dönüş yapılmaktadır.
Uluslararası Çalışan ile alakalı sık sorulan sorular
Başvuru için hangi yolu izlemeliyim?
- Başvurular sadece Türk Hava Yolları kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
İlanlarda hangi şartlar oluyor?
- Başvuru şartları, ülke ve şehir bazında istihdam ihtiyacı olan müdürlüklerimizin kriterlerine göre belirlenmektedir.
Başvuru sonrası süreç nasıl işliyor?
- Seçilen adaylar, genel yetenek ve İngilizce bölümlerini içeren, iki aşamalı online bir sınava tâbi tutulmaktadır. Sınav sonuçlarına göre adaylar, insan kaynakları ve birim katılımcıları tarafından gerçekleştirilen online mülakata alınmaktadır. Mülakatta olumlu değerlendirilen adaylara iş teklifi yapılmaktadır.
Göreve başlama süreci nasıl işliyor?
- İlgili iş teklifini kabul eden adaylara, işe başlarken beraberlerinde getirmeleri gereken evrakın bir listesi gönderilmektedir. İlgili evrakını eksiksiz bir şekilde getiren adaylar işe başlamaya hak kazanmaktadır.
Yurt dışında staj olanakları ve staj başvuru süreci nasıldır?
- Yurt dışı ofislerinde stajyer alımı yoktur. Stajyer yerine, bazı bölgelerin mahalli mevzuatına uygun olarak meslek öğrencisi çalıştırılabilmektedir.
Yeni Mezun/Öğrenci ile alakalı sık sorulan sorular
Açık pozisyonlara nereden başvurabilirim?
- Başvurular sadece Türk Hava Yolları kariyer sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Lisans eğitimime devam ederken Türk Hava Yollarında çalışabilir miyim?
- Eğitimi devam eden lisans öğrencileri için part-time çalışma olanakları vardır.
Yeni mezunum, hangi pozisyonlarda çalışabilirim?
- Yeni mezunlar idari ve teknik birimlerde; teknisyen, uzman, memur, part-time memur gibi pozisyonlarda çalışabilmektedir.
Yeni mezunum, pilot olabilir miyim?
- En az ön lisans mezunu (örgün veya açık öğretim) olmak gerekmektedir.
Başvuru sonrası süreç nasıl işliyor?
- İşe alım süreçlerinde adaylarımıza yetkinlik bazlı mülakat, yazılı ve sözlü seçme ve değerlendirme süreçleri uygulanmaktadır.