İnternetin günümüzde her alanda egemen olmasıyla birlikte farklı meslek dalları ortaya çıkmıştır. Bunlar içinde en ilgi gören ve başı çeken ise Sosyal medya uzmanlığıdır. On yıllardır hayatımızda yer alan ve son birkaç yıldır popülerliğini fazlasıyla hissettiren Sosyal Medya Uzmanlığı oldukça eğlenceli, hareketli ve kazançlı bir meslek olarak hayatımıza daha da renk katacak gibi. Peki, Sosyal Medya Uzmanı nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Kimler olabilir? Nitelikleri, görevleri, iş imkanları ve maaşı nedir? İşte, tüm bu soruların yanıtlarını nkariyer olarak sizler için hazırladık…
Sosyal Medya nedir?
Kişilerin internet tabanlı sosyal ağlar, internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasına imkan veren ve geleneksel medyanın aksine çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı olanağı sunan dijital bilgi/içerik platformudur.
Genel anlamıyla da Sosyal Medya; hayatımızın her alanında yer alan ve hayatımızı kolaylaştıran bilgi platformu/topluluğu diyebiliriz. Kişilerin bu denli yoğun bir şekilde kullandığı bu platformlar şirketlerinde sosyal medyada yer almalarını zaruri hale getirmiş ve şirketlerin kendilerini güncel tutabilmek içinde bu alanda yetişmiş uzman kişilere ihtiyaç duymalarıyla da sosyal medya uzmanı mesleği devreye girmiştir.
Sosyal medya uzmanı kimdir?
Sosyal medya uzmanı, marka ya da isim bilinirliğini arttırmak, pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve satışları arttırmak için strateji planlama, uygulama ve izlemekle sorumludur.
Başka bir deyişle sosyal medya uzmanı; belli bir tecrübe ve donanıma sahip olan, kısıtlı argümanla kurum ya da markanıza maksimum fayda kazandıran kişidir. Sosyal medya uzmanı elindeki materyalleri en iyi ve kendine özgü bir şekilde kullanmakla sorumludur.
Sosyal medya uzmanlığı meslek haline dönüşü dünyada 2000’li yılların başında gelirken Türkiye’de ise 2010’dan sonra ismini duyurmaya ve 2015’ten sonrada herkes tarafından bilinir bir duruma gelmişti. Özellikle her geçen gün teknolojinin baş döndüren hızlı gelişimi ile şirketlerin bu konudaki ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte daha ileri seviyelere gelmiştir.
Sosyal Medya Uzmanı hangi özelliklere sahip olmalıdır?
- Sosyal medya uzmanı ekip çalışmasına yatkın, teslim tarihine uygun çalışan ve görevlerini yerine getirebilecek sorumluluğa sahip olmalıdır.
- Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahip olmalı yani iletişim becerisi kuvvetli olmalıdır. Markalarla sık sık telefon ya da mail aracılığı ile iletişimde olacağı için, iş hayatında yazışma tekniklerine, telefonda etkili iletişime hakim olmak zorundadır.
- Krizi yönetebilecek beceri ve yetkinliğe sahip olmalıdır. Kriz anlarında nasıl davranması gerektiğinin bilincine sahip olması mesleği için hayati öneme sahiptir.
- Yabancı dil bilgisi önemli özelliklerden biridir. Hatta en fazla aranan özellik olduğunu da söyleyebiliriz. Yabanı dil konusunda özellikle İngilizceye hakim olması ve devamlı bu alanda kendini güncellemesi gerekmektedir.
- Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli, özellikle yeniliklerin markalara uyarlanabilmesi ve gündemde kalmayı becermesi gerekmektedir. Dijital gündemi ve popüler güncellemeleri devamlı takipte kalması gerekir.
- Zaman yönetimini iyi ve planlı yapabilmesi gerekmektedir. Çünkü sosyal medya uzmanın birçok işle aynı anda uğraşması söz konusu olmaktadır. Bunun içinde ancak planlı bir zaman yönetimi ile bunun üstesinden gelinebilir.
Sosyal Medya Uzmanı ne iş yapar?
Sosyal Medya Uzmanlarının doğuşu:
Sosyal Medya Uzmanı meslek olarak ortaya çıktığında kişisel adresleri çok kişi tarafından takip edilen popüler kişiler olarak ortaya çıktılar. Özellikle dijital medya ajansları bunun öneminin farkına varıp bu kişilerin edindikleri çevreyi kendileri ve markalar için de bir reklam ve tanıtım aracı olarak görmeye başladılar. Başta bu tür kişiler ajanslar bünyesinde reklam ve tanıtım eğitimleri alarak ajanslar için çalışmalar yaptılar. Satışların artması ve reklam gelirlerinin artması sürecin ilerleyen boyutunda çok daha nitelikli ve deneyimli uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu gösterdi ve böylelikle Sosyal Medya Uzmanları sahnedeki yerlerini almaya başladılar.
Sosyal Medya Uzmanı ne iş yapar?
- Firmaların ihtiyaç duyduğu sosyal ağ hesaplarını açar ve var olanlar için gerekli revizyonu sağlar. Örneğin Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarının yönetiminden sorumludur. Markaların politikaları ve hizmetleri doğrultusunda içerikler planlar, üretir ve paylaşımlarını yapar.
- Gerekli tüm sosyal medya ağlarını takip eder.
- Firmayı bilgilendirir ve uygun stratejiler geliştirmeyi sağlar.
- Firma için özel kampanya kurguları geliştirir.
- Günlük olarak özgün metin, görsel ya da video oluşturup paylaşır. Ayrıca özel günlerde de yapılacak paylaşımları da planlar, özgün içerikler üretir.
- Şirket web sitesi varsa en uygun duruma getirmek için SEO ayarları yapar.
- Blog yada Paravan bloglar açarak tanıtım yapar.
- Rakip firmaların analizini yapar, onları takip eder ve sonuca göre stratejiler geliştirir.
- Dijital dünya trendlerini takip eder ve ilgili reklamlar oluşturur.
- Firmaların sosyal medya ağlarındaki takipçi sayısını artıracak çözümler üretir, uygun olan iletişim stratejilerini belirler ve uygular.
- Firma hakkında oluşturulan uygun olmayan içerik, durum ve izlenimleri belirler ve gerektiğinde müdahale eder. Paylaşımlara ve markaya gelen yorum ve eleştirileri takip eder. Gerektiğinde müşteri ile iletişime geçer, sorularını, yorumlarını yanıtlar. Markanın pozitif imajı ve bilinirliği açısından müşteri ile karşılıklı iletişim ve etkileşimde olmak gerekir.
- Firmaların sosyal medyada ki yol haritasını çizer.
- Paylaşımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları bilir ve içerikleri bu doğrultuda planlar. Pazarlamaya, satış arttırmaya yönelik stratejik paylaşımlar yapar.
- Görsel tasarım ve videoları oluşturabilmek için elbette bilmesi gereken programlar söz konusu olacaktır. Photoshop, Illustrator, Adobe Premiere gibi temel programları bilmesi beklenir. Eğer büyük ve kurumsal bir yerde çalışacaksanız tasarım ekibi büyük ihtimal olacaktır.
- Ancak bu temel programları bilmeniz, iş bulma sürecinizi kolaylaştıracaktır ve size referans görevi görecektir.
- Tabi tüm bunlar içinde mesleğindeki gelişmeleri takip eder ve kendini geliştirir.
Sosyal Medya Uzmanı nasıl olunur?
Öncelikle bunu net bir şekilde belirtmek lazım ki Sosyal Medya Uzmanı olmak için resmi bir eğitim kriteri bulunmamaktadır yani üniversitelerde Sosyal medya uzmanlığı diye bir bölüm yok.
Bazı firmalar adayların yazılım ve grafik tasarım programlarına hakim olması şartını belirtmektedir. Ayrıca eğitim kurumlarının sosyal medya ve interaktif pazarlama konulu sertifika programları mevcuttur.
Genel olarak işletme, pazarlama, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık, grafik tasarım, yazılım vb. gibi bölümlerden mezun olanlar bu alanda çalışabiliyorlar.
Ayrıca üniversitelerde ve eğitim merkezlerinde sosyal medya uzmanlığı sertifika programları mevcut.
Eğitimlerde itibar yönetimi, marka yönetimi, sosyal medya raporlama, mobil pazarlama, dijital kampanya, PR stratejileri, kriz yönetimi gibi konular işleniyor. Bu eğitimlerden yararlanarak ve çok çalışarak iyi bir sosyal medya uzmanı olabilirsiniz.
Sosyal Medya Uzmanı olmak isteyenler; oldukça sosyal, iletişime açık, yenilikler konusunda heyecanlı, internet teknolojilerinden anlayan, pazarlama ve halkla ilişkiler konuları hakkında fikir sahibi, dile hakim, içinde bulunduğu sektördeki gelişmeleri takip eden bir kişi olmasında fayda var. Ayrıca bu kişilerin 7/24 çalışması gerektiğini de bilmelerinde fayda var.
Yukarıda da anlattığımız gibi Sosyal Medya Uzmanı olmak isteyen kişiler Üniversitelerin yada özel sektörün açtığı eğitimlere katılmaları ve sertifikalarını almaları çok önemli. Ondan sonrada kendilerini devamlı güncellemeleri ve geliştirmeleri gerekmektedir.
Sosyal Medya Uzmanı iş imkanları nelerdir?
- Sosyal medya yöneticisi
- İçerik uzmanı
- Kitle yöneticisi
- Sosyal strateji uzmanı
- Marka temsilcisi
bu iş kolları arasında en önemlileridir.
Bu tarz meslekler tüketici ve marka arasında bir köprü görevi görür. Müşterinin beğenisini ölçer ve buna bağlı olarak plan geliştirir. Markaların sosyal medya hesaplarında sürekli müşteri ile etkileşim halindedirler. Aynı zamanda markanın müşteriler tarafından unutulmaması ve sürekli akıllarında kalması açısından da gerekli kampanyaları düzenleyerek daima güncel ve dinamik kalmayı amaçlarlar. Özellikle piyasaya yeni çıkan ürünler için müşterilerden edindikleri izlenimleri markaya aktarmaları da oldukça önemlidir. Şirketler bu sayede beğenilmeyen özellikleri kolayca kavrayabilir ve güçlü yönlerine odaklanabilirler.
Unutmamak lazım ki günümüzde profesyonel bir alan olarak gösterilen sosyal medya uzmanlığında iş imkanı oldukça fazladır. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla ve pazarlama stratejilerinin sosyal medyaya yönelmesiyle uluslararası şirketlerden küçük ölçekli şirketlere kadar herkesin önemsediği bir meslek haline geliyor. Aynı zamanda yeni nesil, ofis ortamında çalışmaktansa freelance iş imkanlarını daha çok tercih ediyor. Durum böyle olunca da her iki taraf için sosyal medya uzmanı ve mesleği önemli bir konumda yer alıyor.
Sosyal Medya Uzmanı maaşı ne kadar?
Sosyal Medya Uzmanı Maaşları şirketin büyüklüğü, işin büyüklüğü yada tecrübeye göre değişim göstermektedir.
Genel olarak yeni başlayan bir Sosyal Medya Uzmanı küçük ve orta büyüklükteki bir şirkette 2.200₺-2500₺ arasın da bir maaşla başlamaktadır.
Uzmanlıkta tecrübe arttıkça ve daha büyük firmalarla çalışmaya başlandığında alınan ücretler 3.700₺-5.800₺ Aralığın da olmaktadır.
Sosyal Medya Uzmanı çok büyük firmalarda çalışmaya başlandığında 10.000₺ ye kadar ücretler alabilmektedir.
Bireysel anlamda da bu işi yapabilirsiniz, birden fazla kişiyle de çalışabilir yada şirketlerle çalışaraktan bu mesleği yerine getirebilirsiniz. Bu şekilde çalışma şeklinde kazancınız tamamen sizin performansınıza ve yaptığınız anlaşmalara göre değişim gösterebilmektedir. Bu tür çalışmalarında kazancında bir sınırı yok tamamen sizin performansınıza bağlı. Yani 1.000₺ de kazanma imkanınız var 20.000₺ de bu sizin dediğimiz gibi çalışmalarınız ve yaptığınız anlaşmalara göre değişim göstermektedir.
Ama şöyle bir gerçek var günümüz artık dijital dünya ve Sosyal Medya Uzmanı hem meslek olarak çok popüler hemde kazancı çok dolgundur. Onun içinde hiç düşünmeden hem günümüz de hemde gelecek için yapabileceğiniz bir meslek olarak önerebiliriz.
Sosyal Medya Uzmanı eğitim müfredatı
Sosyal medya uzmanı eğitim müfredatında genel olarak;
- Sosyal medya yönetimi ve raporlama
- Sosyal medya reklamcılığı
- Mobil ve e – mail pazarlama
- CMS sistemleri
- SEO ve SEM
- Google reklamcılığı
- Web Analytics (Analiz ve Raporlama)
- Dijital medya planlama
- Bütünleşik pazarlama iletişimi
- Sosyal medyada itibar yönetimi
- WordPress panel kullanımı, içerik pazarlaması ve yazarlık
- Kriz yönetimi, rakip ve vaka analizleri
- Dijital topluluk ve marka yönetimi
- Dijital pazarlama stratejileri ve kampanya yönetimi
- Bilişim hukuku
Konularından oluşmaktadır.
Not: Eğitim konuları yani müfredbulunmamaktadır.at eğitim veren kuruma göre farklılıklar gösterebilmektedir. yani ortak bir müfredat
Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya , Sosyal Medya Uzmanı , Nedir , Nasıl Olunur , Kimler Olabilir , Görevleri , Maaşı , Sertifika , Olmak İçin , Kariyer , Yönetimi , İletişim